Referat DNA. Serviciul de SPIONAJ de la APA NOVA
În interiorul companiei APA NOVA s-ar fi creat o rețea de SPIONAJ din foști ofițeri de Securitate. Scopul ar fi fost monitorizarea angajaților prin filaje și interceptări, pentru ca aceștia să nu dezvăluie date ce ar fi condus la depistarea activităților nelegale derulate, au arătat procurorii anticorupție în referatul prin care cer arestarea apropiatului primarului Chiliman, Vlad Moisescu, a consilierului personal a aprimarului general Oprescu Costin Berevoianu, și a lui Traian Ovidiu Semenescu, reprezentantul neoficial al Veolia în România.
”La nivelul SC APA NOVA București SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foști lucrători ai serviciilor de informații care efectuează filaje și interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic și care încearcă în acest mod să țină sub control divulgarea de către angajații companiei de date care să conducă la depistarea activităților nelegale derulate”, arată DNA.
Tot pentru asigurarea confidențialității activităților ilicite derulate „au fost înființate conturi bancare confidențiale prin intermediul cărora sunt efectuate plăți de către persoane anume desemnate respectiv de către directorii Bruno Roche și Lalague Laurent „.
Traian Semenescu, Vlad Moisescu și Costin Berevoianu, reținuți de DNA în dosarul APA NOVA, au „afectat în mod grav parteneriatul strategic româno-francez transpus la nivel economic într-o asociere publică privată în cadrul unor societăți comerciale pe acțiuni constituite sub forma unor agenți economici care fac parte din Grupul francez de firme VEOLIA, respectiv SC APA NOVA București SA, prin căpușarea activității cu diferiți agenți economici prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal. Această situație a avut efect indirect inclusiv creșterea prețului serviciilor de apă și canalizare plătit de locuitorii municipiului București” precizează procurorii DNA în referatul prin care solicită arestarea.
Costin Berevoianu: „Acolo era scris să discutăm de siguranța populației, dă-o bă în p… a mă-sii”
Referitor la Berevoianu Costin, este de evidențiat că, în perioada infracțională reținută, a apărat interesele agenților economici privați de la care a obținut diferite avantaje patrimoniale din poziția de consilier al primarului general al capitalei, care impunea, din contră, protejarea interesului public.
Din probatoriul administrat „transpare disprețul pentru interesul și siguranța populației”.
Exemplificare: Costin Berevoianu: „Acolo era scris să discutăm de siguranța populației, dă-o bă în p… a mă-sii” (convorbire din 20.01.2011).
Inculpații erau convinși de faptul că pot mitui pe oricine în contextul în care câștigă suficient de mult cât să aibă posibilitatea să facă acest lucru.
Exemplificare: Mihai: „În capul lor este că dacă câștigă suficient de mult pot [mitui] judecătorul, polițist … și așa mai departe” – convorbire din 13.08.2015).
Probele administrate de DNA au relevat, pe de altă parte, intenția de a fi plăsmuite documente care să fie prezentate drept justificare pentru plățile efectuate și care să confere un caracter de legalitate acestora, în condițiile în cre aceste documente nu au existat la momentul descinderii ( din luna august 2015 – nn) și ridicării de înscrisuri de la sediul SC APA NOVA SA și SC VEOLIA APĂ SERVICII SRL de către ofițerii Direcției Naționale Anticorupție.
Mai mult, probele au relevat posibilitatea ascunderii unor documente în baza cărora au fost efectuate plăți presupus nelegale.
În speță, există indicii conform cărora inculpații sunt parte dintr-un mecanism infracțional complex, având ca obiect comiterea unor infracțiuni de corupție, creat în scopul obținerii unor foloase ilicite.
Motivele pentru care se cere arestarea lui Semenescu, Moisescu și Berevoianu
Destructurarea acestui mecanism infracțional presupune în mod obligatoriu izolarea tuturor persoanelor cu privire la care există probe că au comis infracțiuni de genul celor reținute în prezenta cauză, astfel încât, urmărirea penală să se deruleze într-un mod eficient. Este de evidențiat că, lipsa unei reacții prompte și severe a autorităților determină o reținere a persoanelor care au cunoștință despre împrejurări relevante referitoare la fapte de corupție comise, în a relata organelor judiciare aspectele cunoscute și care pot duce la lămurirea completă a circumstanțelor faptice și la aflarea adevărului cu privire la activitatea infracțională a inculpaților.
Perceperea de către opinia publică a unei reacții ezitante din partea autorităților statului în raport de frecvența, întinderea în timp și gravitarea infracțiunilor săvârșite de către cei trei inculpați, ar conduce la ideea că în societatea românească există persoane mai presus de lege și asta ar accentua sentimentul de decredibilizare a instituțiilor publice în rândul opiniei publice și de insecuritate al cetățenilor că ar putea fi protejați eficient de astfel de manifestări antisociale.
De FRICĂ, martorii cer procurorilor să li se protejeze indentitatea
Mai mult, modalitatea concretă de săvârșire a activităților infracționale relevă un grad de pericol social ridicat, care este apt a determina în rândul opiniei publice o reacție negativă și reflectă periculozitatea deosebită a inculpaților precum și riscul ca aceștia să poată influența negativ persoanele ce au depus/depun mărturie (multe dintre acestea solicitând să fie audiate cu identitate protejată) în prezentul dosar de urmărire penală și demersurile de aflare a adevărului.
Modul de săvârșire a faptelor, într-o perioadă lungă de timp, frecvența acestora, infracțiuni prin care inculpații și-au pus interesele personale mai presus decât interesul statului, conturează o vădită stare de pericol pentru ordinea publică, având în vedere contextul social și economic actual și justifică privarea de libertate.
În absența unui răspuns ferm al autorității judiciare, lăsarea în libertate a inculpaților acuzați de fapte de o asemenea gravitate poate crea în rândul cetățenilor un sentiment de neîncredere în organele statului și temerea că valorile sociale nu pot fi protejate în mod eficient în situația unor fapte de același gen.
Astfel, arestarea inculpaților ar răspunde cerințelor de actualitate, oportunitate și proporționalitate a arestării preventive, având în vedere că nicio altă măsură nu ar îndeplini scopul urmărit de legiuitor.
Analiza acestor condiții în raport cu gravitatea faptelor săvârșite, persoana și conduita inculpaților, reacția opiniei publice, rezonanța și gravitatea faptelor, denotă că în speță sunt îndeplinite exigențele pentru a putea fi dispusă privarea de libertate.
Tribunalul Prahova a început judecarea cererii DNA de arestare pentru 30 de zile a inculpaților Ovidiu-Traian Semenescu, Vlad Moisescu și Costin Berevoianu pentru trafic de influență, respectiv cumpărare de influență.
Scandalul apei scumpite prin spaga. DNA: Sefii francezi ai Apa Nova stiau de mita, Bruno Roche si Laurent Lalague faceau platile
Procurorii DNA spun ca sefii francezi ai Apa Nova stiau de mita platita de companie unor intermediari romani. Procurorii arata in referatul de arestare preventiva ca Bruno Roche și Lorand Lalague, directori ai firmei franceze, stiau ca Apa Nova platea mita, sub forma unor contracte fictive, pentru cei trei romani care si-au folosit influenta pentru a determina Primaria Bucuresti sa accepte cresterea nejustificata a tarifelor practicate de Apa Nova, scrie Romania libera.
Denuntatorul in acest dosar este implicat si in dosarul de coruptie al ginerelui lui Traian Basescu.
Apa Nova Bucuresti a angajat fosti spioni pentru filaje si interceptari
Apa Nova Bucuresti isi formase un serviciu intern de securitate, unde erau angajati fosti spioni cu experienta in serviciile de informatii, anunta Agerpres, care citeaza referatul DNA de arestare preventiva. Apa Nova realiza filaje si interceptari prin intermediul serviciului de securitate, se arata in referatul DNA cu propunerea de arestare preventiva a lui Costin Berevoianu, a lui Moisescu si a omului de afaceri Ovidiu Semenescu.
Informatiile apar in referatul DNA de arestare preventiva pentru trei oameni de afaceri romani, implicati in spagile date de Apa Nova pentru ca Primaria Bucuresti: Ovidiu Semenescu (reprezentant neoficial al grupului Veolia, din care face parte si SC Apa Nova), Costin Berevoianu (fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu) si Vlad Moisescu (fostul trezorier al PNL, implicat si in dosarul Chiliman). Cei trei au fost retinuti joi noapte intr-un dosar de cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu Apa Nova Bucuresti.
Potrivit DNA, in perioada ianuarie – aprilie 2011, Octavian Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu Primaria Municipiului Bucuresti, privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare. Majorarea tarifelor a permis Apa Nova cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net-118.135.449 lei in 2012, potrivit procurorilor DNA. Cu alte cuvinte, cifra de afaceri a Apa Nova a crescut cu circa 173 de milioane de lei intr-un singur an, in urma traficului de influenta.
DNA mai spune ca Berevoianu Costin, in calitate de consilier al primarului general al capitalei, a sustinut din aceasta pozitie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu-Traian. Practic, in calitate de consilier al primarului, el a coordonat serviciile comunale de apa, canal, servicii in care era implicata si compania SC Apa Nova SA.
In schimbul influentei exercitate, inculpatii Moisescu Vlad-Octavian si Berevoianu Costin au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanta) incheiate in mod formal, fara ca obiectul lor sa fie prestat in realitate, sustin procurorii.
Procurorii DNA ridica documente de la sediul Apa Nova din Ploiesti
Procurorii DNA Ploiesti ridica, vineri, documente de la sediul Apa Nova Ploiesti, furnizorul de apa si servicii de canalizare care are contract cu autoritatile din municipiu, la o zi dupa ce au ridicat documente si de la Apa Nova Bucuresti si de la o serie de institutii din Bucuresti, anunta Mediafax, citand surse judiciare. Procurorii DNA au retinut joi trei persoane acuzate de trafic de influenta in acest caz.
Apa Nova Ploiesti si Apa Nova Bucuresti fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele opereaza pe piata romaneasca din anul 2000. Apa Nova Ploiesti are ca actionari grupul Veolia, cu 73%, si municipiul Ploiesti, cu 27% din totalul actiunilor.
Apa Nova are incheiat la Ploiesti un contract de concesiune pentru serviciul de alimentare cu apa si canalizare pe o durata de 25 de ani.
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reprezentant neoficial al unui grup de firme strain din care face parte si SC Apa Nova SA, la data faptelor, a fost retinut joi de procurorii DNA, alaturi de fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, si de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu.
Fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost scosi incatusati din sediul DNA Ploiesti, acestia fiind retinuti intr-un dosar de cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu Apa Nova Bucuresti.
Cei trei au fost transportati in arestul IPJ Prahova, care se afla la Campina, iar vineri sunt prezentati Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.
Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenta (2 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar in alta cauza, si Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu in perioada 2008 – 2015, pentru trafic de influenta.
Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul institutiei, in perioada 2008 – 2015, cei trei si-au traficat influenta pe care o aveau la reprezentantii unor institutii publice din Romania (in principal, la Primaria Generala, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti) in beneficiul agentilor economici care fac parte dintr-un grup de firme strain, obtinand in schimb de la reprezentantii acestora sume importante de bani.
„Plata banilor a fost disimulata sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de persoanele mentionate, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate. Concret, in perioada respectiva, inculpatul Semenescu, utilizand relatia preferentiala pe care o avea cu inculpatul Moisescu (ascendentul relational al acestuia din urma la nivelul Primariei si Consiliului Local al Sectorului 1 Bucuresti), a facilitat derularea activitatii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: incheierea unor contracte cu institutiile publice, obtinerea unor avize, hotarari de consiliu favorabile, evitarea luarii unor masuri nefavorabile)”, sustin procurorii.
DNA precizeaza ca, urmare a acestei intelegeri, Vlad Moisescu a facilitat in perioada respectiva emiterea unor hotarari de consiliu si incheierea unor acte aditionale, peste 11 la numar, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea si operarea statiei de epurare Glina finantata din fonduri europene, treceri de imobile in proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea si modernizarea fantanilor arteziene din municipiul Bucuresti.
„Spre exemplu, in perioada ianuarie – aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu PMB privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta – 493.644.646 lei, profit net – 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net – 118.135.449 lei in 2012. In acelasi context, Berevoianu, in calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a sustinut din aceasta pozitie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu”, se spune in comunicat.
Anchetatorii au retinut ca practic, in calitate de consilier, el a coordonat serviciile comunale de apa, canal, servicii in care era implicata si compania SC Apa Nova SA.
„In schimbul influentei exercitate, inculpatii Moisescu si Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanta) incheiate in mod formal, fara ca obiectul lor sa fie prestat in realitate”, au mai constatat procurorii.
In cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat si din faptul ca: unele plati erau efectuate inainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate in firma, erau efectuate plati la o zi dupa incheierea contractului sau fara existenta vreunui astfel de document, au existat contracte semnate dupa efectuarea platii.
Pe de alta parte, sustin procurorii, pentru interventiile facute in interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Ovidiu Semenescu a incasat diferite sume de bani in trei modalitati directe de plata: incheierea unor contracte de consultanta, incheierea unor contracte privind activitati de promovare a imaginii in domeniul sportului si incheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achizitionate de inculpat special pentru a crea inca un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA si celelalte companii din grup, sub forma unor actiuni de promovare.
„Ca un exemplu elocvent precizam ca, la fiecare aprobare de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti a actelor aditionale la contractul de concesiune care stateau la baza majorarilor de tarif, se efectuau plati catre societati controlate de catre inculpatul Semenescu”, mai precizeaza DNA.
In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii.
Cine este Costin Berevoianu, retinut in dosarul Apa Nova: Fost consilier personal al lui Sorin Oprescu, fost director al Apa Nova si fost administrator la firma de gaz implicata in exploziile din Sighetu Marmatiei Costin Berevoianu, retinut joi de procurori, alaturi de omul de afaceri Ovidiu Semenescu si de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, intr-un dosar de cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu Apa Nova Bucuresti, cunostea in detaliu interesele acestei companii. Aceasta in conditiile in care a fost consilier personal al primarului Sorin Oprescu, dar fost director si al Veolia Romania (Apa Nova) si artizanul contractului de concesiune dintre CGMB si Apa Nova. Berevoianu a mai fost si administratorul Berg Sistem Gaz, compania furnizoare de gaz din Sighetu Marmatiei. In urma a doua explozii care au avut loc intr-un club din centrul municipiului Sighetu Marmatiei, in 2012, saptesprezece persoane au fost ranite grav.
Cine este Ovidiu Semenescu, omul de afaceri retinut in dosarul Apa Nova: Finantator media, sustinator al unor liberali si legaturi cu apropiati ai deputatului Sebastian Ghita
Ovidiu Semenescu, retinut joi de procurori, alaturi de fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, si de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, intr-un dosar de cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu Apa Nova Bucuresti, este cunoscut in special pentru afacerile sale cu panotajul stradal. Reprezenta Apa Nova in calitate de consilier, insa aria sa de interes este mult mai larga: de la finantari in domeniul media pana la afaceri cu apropiati ai deputatului Sebastian Ghita.
Potrivit informatiilor Paginademedia.ro, citate de ziarul Gandul, Ovidiu Semenescu a fost finantator al canalului de business Money.ro si a site-ului stireazilei.ro. In 2013 a intrat, printr-o firma care face afaceri in domeniul activitatilor sportive, in mod indirect, in actionariatul Euromedia, cea mai importanta companie din panotajul din Romania. In noiembrie 2013, Euromedia anuntase ca a fost vanduta „catre un grup privat de investitori romani”, a caror identitate nu a fost dezvaluita. Paginademedia.ro a scris atunci ca Euromedia a fost cumparata de firma Createlier, in care actionari sunt doua persoane fizice – Nicolaie George si Costin Ciobanu, precum si o firma in care actionar este un fost finantator Money.ro. Firma Environment & Sport Development este detinuta, in proportii egale, de Valerie Antoinette Denise Semenescu si Ovidiu-Traian Semenescu. Numele acestuia din urma a fost legat de postul Money.ro, el asigurand, potrivit informatiilor Paginademedia.ro, finantarea canalului de business pentru o perioada de timp.
Aceeasi sursa arata ca Ovidiu Semenescu s-a alaturat inainte de alegeri Initiativei Romania Liberala si al aripii liberale anti-Crin Antonescu, o factiune a PNL initiata de primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, sprijinit, intre altii, de Vlad Moisescu, fostul lider al PNL Sector 1. De altfel, Ovidiu Semenescu apare ca presedinte al Asociatiei Cercul Romanesc care ii avea ca membri pe Vlad Moisescu, PDL-istul Silvian Ionescu si omul de afaceri Horia Simu. De altfel, Vlad Moisescu a fost retinut si el joi in dosarul Apa Nova.
Un sfert din Createlier, firma care a cumparat Euromedia, apartine familiei Semenescu, alaturi de Costin Ciobanu, un IT-ist din Prahova, prieten cu deputatul PSD Vlad Cosma, fiul presedintelui CJ Mircea Cosma care la randul sau este un apropiat al deputatului Sebastian Ghita. Ziarul Gandul arata ca dupa vanzare, Euromedia s-a instalat in Voluntari, Ilfov, intr-o cladire de birouri la etajul al treilea, chiar in vecinatatea companiei 2KTelekom care i-a apartinut lui Sebastian Ghita pana la intrarea in politica.
Potrivit ziarului Gandul, Euromedia i-a asigurat lui Klaus Iohannis o buna vizibilitate stradala in timpul campaniei electorale pentru prezidentiale, contra sumei de 120.000 de euro impartita intre PDL si PNL.
Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reprezentant neoficial al unui grup de firme strain din care face parte si SC Apa Nova SA, la data faptelor, a fost retinut joi de procurori, alaturi de fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, si de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu intr-un dosar de cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu Apa Nova Bucuresti, informeaza DNA. Concret, Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu Primaria Municipiului Bucuresti, privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea cifrei de afaceri intr-un singur an de la 493.644.646 lei la 666.912.331, potrivit DNA.
Material realizat pe baza sintezei de presă a RBN Press ( Gabriel Negru) – romaniabreakingnews.ro