ROMÂNIA BREAKING NEWS

Kelemen Hunor vrea limbă maghiară obligatorie ! În Sovata, discriminarea și șovinismul umilesc copiii români pe bani publici !!!

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, joi, după prezentarea proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc, că documentul prevede introducerea în regiune, din clasa a II-a, a limbii maghiare în școlile cu predare în limba română, pentru „a exista bilingvism încă din copilărie”. (!!!!!!)

Proiectul UDMR privind autonomia Ținutului Secuiesc prevede că în județele viitoarei regiuni autonome „învățământul preuniversitar cu limba de predare română sau maghiară este asigurat de profesori care au limba maternă limba de predare, iar predarea celeilaltei limbi se efectuează de către profesori a căror limbă maternă este acea limbă, iar predarea acestei de-a doua limbi este obligatorie în școlile primare începând cu clasa a doua”.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a susținut că această prevedere „nu este ceva care să fie făcut cu forța”.

„Se învață limba română, așa cum noi am propus în școlile cu predare în limba maghiară, iar limba maghiară intră ca disciplină în școlile românești, așa cum există în Tirolul de Sud, ca să existe un bilingvism încă din copilărie. Restul materiilor sunt predate în limba română, nu se bulversează sistemul, dar va intra și această disciplină, nu spunem că e obligatorie sau facultativă, ci doar că se predă. Dacă vorbim de un bilingvism real, cred că e o ofertă, o posibilitate, nu este ceva care să fie făcut cu forța. Un om care cunoaște mai multe limbi este un om mai valoros„, a spus Kelemen.

Potrivit acestuia, un profesor care are limba maternă româna va preda la clasele românești, dar și în școala cu predare în limba maghiară pentru a preda disciplina limba română, după manuale specifice pentru copiii maghiari.

În prezent, învățarea limbii maghiare în școlile românești este opțională, în timp ce în școlile cu predare în limba maghiară româna este disciplină obligatorie din clasa întâi.

Proiectul UDMR, care a fost prezentat de Kelemen Hunor, joi, la Cluj-Napoca, are 97 de articole și va fi postat pe site-ul UDMR în limbile română și maghiară, dar va fi tradus și în engleză.

Potrivit proiectului UDMR de autonomie a Ținutului Secuiesc, regiunea formată din județele Harghita, Covasna și Mureș ar trebui să se constituie „ca o regiune autonomă având personalitate juridică în cadrul statului unitar și indivizibil România, pe baza principiilor autonomiei locale garantate de Constituție și prezentului statut”.

Proiectul prevede ca regiunea să fie condusă de un Consiliu regional și unul executiv cu președinte care să participe la ședințele Guvernului României la care sunt tratate probleme care privesc regiunea.

Românii din Sovata, umiliți la început de an școlar pe bani publici !

Mare le-a fost mirarea zecilor de părinți și copii români când au ajuns la școala generală din Sovata pentru a începe un nou an școlar. Au aflat cu stupoare de la directorul școlii că nu mai există învățământ în limba română, decât în cazul comasării unor clase din ani diferiți, cu predare simultană, câte 25 de minute pe oră pentru fiecare an de studiu în parte. Motivul ? Nu mai sunt fonduri și nici profesori pentru clase „minoritare”. De asemenea au fost îndrumați spre clasele cu predare în limba maghiară, în caz contrar având varianta unei chete prin care să plătească profesori.

Umilința a ajuns la apogeu atunci când părinții au mers în audiență la inspectorul școlar șef pe județ, Ștefan Someșan, care le-a spus că nu există fonduri pentru profesori români care să predea la fiecare clasă gimnazială. !!!

Campania de segregare a devenit evidentă după ce în Târgu-Mureș după retrocedarea ilegală către biserica romano-catolică a clădirii în care funcționează Colegiul Național Unirea, s-au mai desființat două licee românești (Constantin Brâncuși și Emil Dandea) .

Vă prezentăm sesizarea înaintată de părinții elevilor din Sovata către Inspectoratul Școlar Județean Mureș

„Prin prezenta, părintii clasei a-VI A (secția română), din cadrul Gimnaziului Domokos Kazmer Sovata, potrivit tabelului anexat, ne adresăm dvs. cu următoarea doleanță.

Elevii clasei a VI A, în număr de 9 elevi, au fost comasați în clasă simultană cu elevii clasei a- VIII A, și aceștia în număr de 9 elevi, lucru cu care nu suntem de acord, întrucât se diminuează procesul de învățământ , respectiv, în loc de 50 minute ora de studiu, aceasta va fi de 25 minute.

În urma discuțiilor purtate cu conducerea unității școlare, am primit explicații potrivit cărora o clasă trebuie să aibă cel puțin 15 elevi în cazul minorităților naționale.

Ori, clasa a VI A secția română nu constituie o minoritate națională așa cum este definită în Constituția României, ci este o majoritate națională, chiar dacă în zona (loc.Sovata) este o minoritate în comparație cu populația de etnie maghiară.

Așadar, domnule inspector șef, vă rugăm să faceți cât mai urgent posibil demersurile necesare pentru aprobarea clasei a-VI A (secția română) ca și clasă independentă.

În caz contrar, vom fi nevoiți să transferăm copiii la școli din alte localități sau să apelăm la foruri superioare, respectiv instanțele de judecată.

În speranța că cererea noastră va fi analizată cu seriozitate, și deasemenea aprobată , vă mulțumim anticipat.

Sovata: 15.09.2014″

Surse:RBNpress, CotidianulGandul.info

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.