ROMÂNIA BREAKING NEWS

S-au împlinit 70 de ani de la eroica bătălie de la Păuliș. 1.800 de soldați români au ținut piept eroic la 20.000 de soldați unguri care înaintau prin defileul Mureșului. Povestea faptelor de arme de la Păuliș. Fapte de Legendă

„Nici pe aici nu se trece !”

Păuliș (14-20 septembrie 1944)

La 13 septembrie 1944,  fortele ungaro-germane au declansat o ofensiva de amploare in spatiul de la vest de Carpatii Occidentali. Pentru a opri intrarea dinspre vest in defileul Muresului , care prezenta o importanta deosebita, Armata intaia Romana instalase din timp pe inaltimile de la vest de Radna, Detasamentul Paulis. In gura defileului , in zona Paulis-Cuvin-Ghioroc,  in calea trupelor ungare statea rezistenta formata de Detasamentul Paulis, comandat de colonelul Alexandru Petrescu si format din Regimentul 96 infanterie si Divizionul 61 artilerie grea.

Sâmbătă, 20 septembrie 2014, s-au împlinit 70 de ani de la eroica bătălie de la Păuliș (14-20 septembrie 1944), în care Detașamentul Păuliș format din elevii Școlii de Subofițeri de la Radna, întăriți de un Batalion de infanterie și un Divizion de Artilerie Grea (cca 1.800 oameni în total), format adhoc cu intenția de a stopa înaintarea trupelor maghiare prin defileul Mureșului, au ținut piept eroic Corpului IV Armata Maghiar (cca 20.000 oameni).

Dumnezeu să-i odihnească pe eroi și să ne fie exemplu de urmat!

 … la monumentul ridicat pentru cinstirea memoriei eroilor români au avut loc mai multe manifestări comemorative.

Ceremonia a început cu o slujbă religioasă oficiată de ÎPS Timotei Seviciu. Arhiepiscolul Aradului. Au urmat cuvântări ale reprezentaților veteranilor de război, după care domnul Prefect al Județului Arad, Cosmin Pribac, a înmânat diplome de onoare și medalii unor veterani de război care au luptat la Păuliș acum 70 de ani. Au fost decorați următorii veterani: col. ret. Gherase Ion,  col. ret. Muraru Vasile, cpt. ret. Popescu Mihai, cpt. ret. Fărcaș Dumitru, cpt. ret. Osman Bebe și cpt. ret. Trâncu Cicerone. Următorul moment a fost depunerea coroanelor de flori la baza Monumentului Eroilor.

Din partea Președinției României a depus o coroană de flori domnul General de Brigadă dr. Șomordolea Mihai.
Din partea Guvernului României a depus o coroană de flori domnul Prefect al Județului Arad, Cosmin Pribac.

Din partea Ministerului Apărării Naționale a depus o coroană de flori domnul General de Brigadă Adrian Tonea, comandant al Divziei 4 de Infanterie “Gemina” Cluj-Napoca.
Din partea Ministerului Afacerilor Interne au depus o coroană de flori Prefectul Județului Arad împreună cu șefii structurilor județene din cadrul Ministerului.

Au fost prezenți reprezentanți ai veteranilor de război din Detașamentul Păuliș, respectiv filialele Asociației Naționale a Veteranilor de Război din Arad, Cluj, Mureș și Lugoj – județul Timiș.

Bătălia de la Păuliș a rămas în istorie drept una dintre cele mai crâncene lupte din al Doilea Război Mondial purtate de trupele române după întoarcerea armelor contra nazișilor.

Povestea faptelor de arme de la Păuliș. Fapte de Legendă

O mână de elevi ai Școlii militare de subofițeri de la Radna, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani, au reușit să țină în loc trupele ungare și germane, mult mai bine echipate și mai experimentate, care îi copleșeau în proporție de opt la unu. Dintre cei 1.500 de ostași care au luptat în septembrie 1944 sub comanda colonelului Alexandru Petrescu, devenit ulterior general, doar puțini mai trăiesc acum.

23 August1944 Radna

A inceput confuzia: la miezul nopții, ofițerul de gardă a anunțat că România a încetat războiul.

Elevii militarii s-au trezit, s-au îmbrăcat, au luat armele și au ieșit în câmp. Acolo au stat până seara, așteptând ordin, în timp ce avioanele germane treceau pe deasupra și aruncau afișe semnate de Horia Sima, prin care li se cerea să nu lupte contra Germaniei”.

Confuzia și haosul ce domneau la nivelul ofițerilor au fost întrerupte de comandantul Școlii militare, colonelul Alexandru Petrescu. Acesta a luat pe cont propriu o decizie grea.

În fața a 1.500 de elevi militari din toată țara, acesta a spus: “Până acum, ați cântat mereu că vrem Ardealul. Acum vă încolonați după mine, 12 companii și înainte marș, spre Ardeal!”, iar elevii au plecat, cântând “Treceți batalioane române, Carpații”.

5 Septembrie 1944 Gutenbrun

Elevii militari fac jonctiunea cu o unitate de cavalerie si continua marsul spre Cladova si Paulis ca să sprijine frontul de apărare a graniței de vest. Armata română se afla într-o situație grea, astfel că toți elevii școlii militare au trebuit să intre pe poziții pentru a rezista oricărui atac.

E o perioadă de așteptare, de frământări, de pregătire. Armatele lui Horthy au intrat deja în țară și amenințau Aradul.
11 Septembrie 1944

Odată ajunși la Păuliș, elevii militari de la Radna au întâlnit trupele germane, sprijinite de cele horthyste, care ocupasera Aradul. Trec mereu trenuri pline cu civili care se refugiază din calea naziștilor.

Ungurii, , se îndreaptă spre Defileul Mureșului, dorind să intre spre Deva și să cadă în spatele frontului românesc format pentru zona de apărare vest. Sunt puternic sprijiniți de armata germană, care încă ocupă, în retragere, anumite poziții.

Sosesc informatii despre ce a pățit un pluton de elevi, în satul Barațca. Erau dislocați acolo, la câțiva kilometri de Arad. Dimineața, în timp ce se deplasau în șir indian către bucătăria de campanie, pentru a servi ceaiul și cafeaua, a venit un avion german, un Stukas, în spatele lor și a deschis focul.

Avionul a venit la înălțime foarte joasă și pur și simplu i-a secerat. Au căzut în jur de douăzeci de elevi.

Măcelul de la Barațca a umplut de ură și de dorință de răzbunare, sufletele ostasilor. A fost o crimă și un act de lașitate din partea nemților. Ostasii noștri au fost împușcați pe la spate.”
14 septembrie 1944, Păuliș.

Ne amintim de momentul când ne-a fost luat Ardealul. Știm că au fost represalii împotriva românilor în teritoriile ocupate. Vor să ne suprime, să ne lichideze ca națiune.

Suntem pregătiți să luptăm până la sacrificiul suprem. Știm că uniforma militară este uniforma care reprezintă moartea în timp de război. Comandanții ne îmbărbătează și ne spun să nu facem nici un pas înapoi.

In amintirea Mărășeștilor, deviza noastră este: «Nici pe aici nu se trece!».

Încep luptele, care sunt crâncene. În apropiere de șosea, unde este șanțul de apărare antitanc, făcut la intrarea în Păuliș, e un adevărat măcel. Se luptă și la baionetă. Apar primele victime, și pentru că nu avem spital militar în Radna, primim ordin să ducem elevii răniți la Mănăstirea Radna, unde s-a improvizat, în chiliile măicuțelor, un spital de campanie.

Morții îi ducem și îi îngropăm în curtea școlii militare. Suntem inferiori din punctul de vedere al armamentului, dar rezistăm. Când primim sprijinul artileriei, îi punem pe fugă pe unguri. Ca să ne mai însuflețim, ne aducem aminte de cântecele de la instrucție: Treceti Batalioane Romane Carpatii.

Un alt veteran, profesorul Nicolae Streian, isi aminteste: “Cred că de la început au căzut vreo 150 de elevi, dar și ofițeri, dintre care îmi amintesc de un căpitan, Fătu.

Eram mereu în tranșee, doar cu mitraliere și arme ușoare, fără suport de artilerie, fără tancuri, fără antiaeriană, nimic, nimic. Așa le-am ținut piept honvezilor unguri.

Era frig și brumă, dormeam pe iarbă, pe foi de cort, ne mâncau păduchii cât eram de nespălați și de murdari. Au murit atunci mulți elevi militari.

“Dacă există iadul pe pământ, atunci frontul de la Păuliș a fost iadul”.

Frontul era greu de apărat, erau acolo numai câmpie și dealuri domoale, fără copaci.Erau plantații cu viță de vie, cu floarea soarelui și mai ales cu porumb, care foșneau și ascundeau vederii inamicul.

Apăreau ca din senin din lanul de porumb, elevii se trezeau cu ungurii lângă ei. Nemții veneau până aproape de tranșee, cu avioane care aveau tricolorul românesc vopsit pe aripi și mitraliau fără milă”.

Patriotismul nu e o valoare învechită. Până la urmă, au sosit întăririle românești și apoi cele sovietice, care au adus victoria.

După atâția ani, Nicolae Streian consideră că, deși foarte tânăr, și-a făcut datoria față de țară. Niciun moment nu a comentat situația materială a armatei, atât de intens dezbătută de unii în aceste zile.

Veteranul de la Păuliș are o singură dorință: “aș dori ca tinerii din ziua de azi – tineri cum eram și noi pe atunci, să înțeleagă că patriotismul nu este o valoare învechită”. Este pilda unei generații care a suferit enorm și care azi e tot mai puțin înțeleasă.

Sub raport numeric, efectivul Detașamentului Păuliș cuprindea 755 elevi ai școlii militare, la care s-au adăugat, ca unități de întărire, 569 soldați din Regimentul 96 infanterie, 360 soldați din Divizionul 61 artilerie grea și 124 cadre de ofițeri și subofițeri, în total 1 808 oameni. Misiunea a fost îndeplinită în ciuda dificultăților și a unor pierderi apreciabile: 380 oameni din care 65 morți.

Amplasarea poziției de apărare la gura defileului râului Mureș, pe aliniamentul șanțului antitanc pe lângă localitatea Păuliș, s-a dovedit o măsură eficace, bine gândită, aptă să valorifice la maximum potențialul uman și material destul de redus de care dispunea detașamentul.

La Păuliș sub glie, ne zace o comoară
De sânge și de oase, când treci te înfioară!
În numele victoriei un simbol străjuiește
Ce peste veacuri încă pămânutul ni-l păzește!

Pavel Galea, veteran al “Detașamentului Păuliș”, Arad, august 1992

Realizat de Dorian Theodor / Redactor Șef – R.B.N. Press

Surse:   Timisoarastiri.ro, BogdanDiaconuOctavianPaulblog.cman-home.com, Timpulgj.ro

*

Redacția România Breaking News vă recomandă:

MOTTO: Inima îmi bate când auz rostind numele lui Alexandru cel Bun, lui Ștefan cel Mare, lui Mihai Viteazu, da, domnii mei! Și nu mă rușinez a zice că acești bărbați, pentru mine, sunt mai mult decât Alexandru cel…

E suficient să ne uităm în jur, toate popoarele își studiază istoria, dar și istoria militară, atât a lor, cât și a lumii întregi, este o muncă și o dovadă că alții sunt interesați. Dar noi? Și noi suntem interesați, dar încă nu avem suficiente mijloace de informare asupra părții care ne interesează în primul rând, istoria noastră militară. Acest gol dorim să-l umplem prin această revistă, în care veți găsi mari bătălii din istoria noastră analizate în amănunt, date despre gânditorii noștri militari, despre mari generali sau comandanți de oști, despre arme fabricate în România, precum și aspecte geopolitice actuale, de spionaj sau colaterale. Istoria militară universală este și ea bine reprezentată, cu aspecte și influențe asupra evenimentelor istorice majore, inclusiv asupra istoriei noastre naționale.
Cristian Negrea – Redactor sef / Tactica si Strategia
Citeste mai mult:http://www.rbnpress.info/wp/prima-revista-tactica-si-strategia-si-a-facut-aparitia-in-media-romaneasca/

…Nu este o glumă, după cum veți putea citi în editorialul de mai jos, nicio istorie a științelor nu a influențat mai mult istoria universala ca și istoria militară, de aceea e nevoie ca să o cunoaștem și să o aplicăm, având în vedere vremurile care le trăim. De ce ar fi nevoie de o nouă revistă de istorie militară? Care este scopul demersului nostru cu noua noastră revistă? Ei bine, considerăm că astăzi, în vremurile care le trăim, în care se pare că poporul român și-a pierdut busola și reperele, o revistă de acest gen este mai mult decât bine venită, este chiar necesară. Este important de știut, de aflat istoria noastră adevărată, mai mult ca oricând, deoarece pe baza binecunoscutului dicton Cine nu cunoaște istoria riscă să o repete, românii nu numai că și-au uitat istoria, dar chiar cei care vor să afle adevărul sunt asaltați continuu de fel de fel de versiuni ale anumitor evenimente din care cu greu poți discerne ce este adevărat și ce este inventat sau falsificat, de multe ori cu bună știință.

TACTICA ȘI STRATEGIA
O REVISTĂ DE ISTORIE MILITARĂ ROMÂNEASCĂ ȘI INTERNAȚIONALĂ

BAIA 1467 – RĂSĂRITUL TITANILOR
RHODOS 1522 – ASCENSIUNEA MAGNIFICULUI
GÂNDITORI MILITARI – OCTAVIAN C. TĂSLĂUANU, G-ral. CONSTANTIN CHRISTESCU

SPECIAL – VÂNĂTORII DE MUNTE
Istoricul Armei
Bătăliile principale din ambele Războaie Mondiale
Perioada Comunistă
Participarea în teatrele de operații actuale

GENERAL ION DUMITRACHE
GENERAL GHEORGHE AVRAMESCU
GENERAL LEONARD MOCIULSCHI

CONFRUNTARI MILITARE
FALUJAH, 2004
HAHLIN GOL, 1939

…Să ne amintim ce spuneau istoricii militari de pe vremuri, ca de pildă căpitanul Trofin Gheorghe Ion în introducerea sa la o lucrare despre istoria militară a lumii apărută în 1933: „Istoria este făurită de fapte, din fapte s-au tras mereu învățăminte, iar învățămintele s-au experimentat, s-au verificat mereu în lungul șir al anilor, până s-a ajuns la adevărate principii cu forță de lege, care stau la baza întregii activități omenești. Toate ramurile de activitate omenească, toate științele au suferit în decursul timpului o evoluție, deci fiecare dintre ele au o istorie. Niciuna din științe, sau mai bine zis, niciuna din istoriile științelor, nu pare să fie mai înrudită cu istoria universală ca istoria militară. Războaiele formează canevasul pe care s-a brodat și pe care s-a edificat întreaga istorie universală și tot ele marchează, în general, punctele din scara grafică a evoluției tuturor popoarelor. Deci un tratat de istorie universală, în care…Citeste mai mult: http://www.rbnpress.info/wp/prima-revista-tactica-si-strategia-si-a-facut-aparitia-in-media-romaneasca/

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.