ROMÂNIA BREAKING NEWS

Una dintre isprăvile penale ale lui Patapievici: Tismăneanu a primit 5.130 dolari de la ICR ca să-l facă de râs pe Cioran în SUA

Este cunoscut contractul publicat de Stelian Tănase, prin care ICR i-a dat lui Tismăneanu 5.130 dolari pentru a ține la Washington conferința „Radicalism, istorie si utopie la Emil Cioran”, în care marele nostru filosof era executat ca fiind ideolog fascist. Să vedem însă ce jocuri au stat în spatele acestei acțiuni finanțate de România.

CIORAN ESTE ÎNJURAT „ÎN VEDEREA PROMOVĂRII FONDULUI CULTURAL NAȚIONAL ÎN STRĂINĂTATE”

În mod normal, cînd H.-R. Patapievici a semnat contractul prin care îi da lui Vladimir Tismăneanu 5.130 dolari pentru o conferință ce urma s-o țină la Washington, pe care, pe banii ICR, tot el trebuia s-o organizeze, ar fi trebuit să-i cadă mîna!

Dar, să vedem mai întîi primele două pagini ale Contractului dintre ICR și Tismăneanu:

Aflăm, așadar, că ICR a organizat între 14-15 noiembrie 2011, la Washington DC (SUA), proiectul „Furtuni ideologice. Intelectualii și tentația totalitară”, în cadrul căruia au fost invitați „unii dintre cei mai importanți cercetători și profesori universitari în domeniul istoriei, al filosofiei politice și al politologiei comparate”. Scopul declarat al proiectului ICR era să analizeze „comparativ rolul și consecințele implicării intelectualilor în experiența totalitară a secolului 20”.

Iată și afișul Conferinței din Washington DC:

Ne-am fi așteptat ca Vladimir Tismăneanu să prezinte la această manifestare o conferință în care să detalieze propria sa experiență, din familie, întrucît părinții săi au avut un rol important în promovarea comunismului în România! Ar fi putut, de asemenea, să mărturisească propriul său rol în promovarea și susținerea regimului dictatorial, prin articolele publicate înainte de fuga în SUA.

Însă, din contractul încheiat cu ICR, am aflat că Vladimir Tismăneanu avea altă țintă și anume aruncarea în acest hău ideologic al unuia dintre cei mai mari filosofi ai lumii, românul Emil Cioran! Conferința pentru care a primit cei 5.130 dolari, pe care a „vîndut-o ICR-ului, avea titlul „Radicalism, istorie și utopie: recitind E.M. Cioran”! Cu alte cuvinte, nu e vorba despre rolul activ al lui Leon Tismenițki, ci despre eseurile lui Cioran, pe care-l încadrează între cei care au „capricii născute din mințile înfierbântate ale unor intelectuali cu pretenții mesianice”, cum spune Tismăneanu pe contributors.ro, vorbind tocmai despre conferința sa!

Așa sînt pentru Tismăneanu toți marii intelectuali români din perioada anilor ’40: Mircea Eliade, Emil Cioran, Constantin Noica, Nae Ionescu – cu minți înfierbîntate și cu pretenții mesianice, nu ca anticomuniștii fătați din cei mai veroși comuniști!

COSTURI URIAȘE PENTRU O PARANGHELIE ANTIROMÂNEASCĂ

La numai două zile de la acțiunea ICR, adică pe 17 noiembrie 2011, pe site-ul contributors.ro, Vladimir Tismăneanu ne spune care au fost invitații acestui simpozion: .Michael Scammell (Columbia), biograful lui Arthur Koestler, Stanislao Pugliese (profesor la Hofstra University, biograful lui Carlo Roselli si al lui Ignazio Silone), Jeffrey Isaac (Indiana University, autorul unei excelente carti despre politica revoltei la Hannah Arendt si Camus), Richard Wolin (City University of New York, autorul vastului studiu “The Seduction of Unreason”), Michael David-Fox (Georgetown, autorul recent publicatei monografii despre “tovarasii de drum”), Cristian Vasile (Institutul Iorga si IICCMER), Angelo Mitchievici (Universitatea “Ovidiu” si IICCMER), Constantin Iordachi (CE), Balasz Trencesny (CEU), Jeffrey Herf (Universitatea Maryland, autorul importantei lucrari “The Politics of Reactionary Modernism”), Nikos Marantzidis (profesor la Salonic si la Universitatea din Praga, a vorbit despre intelectualii greci si fascinatia comunismului), Jan-Werner Muller (Princeton, a carui carte “Contesting Democracy: Political Ideas in Twentieth Century Europe” a aparut luna trecuta la Yale University Press), Jeffrey Wasserstrom (Universitatea Califonria din Irvine, despre intelectuali si comunism in Chima de azi), Vladimir Petrovici (Institutul de Istorie Contemporana din Belgrad despre marxismul iugoslav), Michal Kopecek (Institutl de Istorie din Praga despre national stalinism si marxism critic in Cehoslovacia). Sesiunile au fost conduse de cunoscuti universitari, intre care Dennis Deletant (Ratiu Chair, Georgetown University), Dick Howard (SUNY) si Cristina Vatulescu.

Avem dreptul să știm și noi cine și cît a plătit pentru prezența acestora? Căci, dacă numai lui Tismăneanu i s-a plătit suma de 5.130 dolari pentru o conferință, ne putem imagina cam cît a costat toată această paranghelie internațională!

Adăugăm și prezența lui H-R Patapievici, despre care aflăm de la Tismăneanu că a avut „o interventie-comentariu” la conferința amicului său. Pentru acest moment „ancestral”, lui Patapievici i s-a decontat transportul, cazarea, masa și diurna, ca de altfel tuturor celor prezenți.

Cu ce s-a ales România din toată această acțiune este ușor de intuit: cu punerea la zid a unuia dintre cei mai mari scriitori ai săi și cu imaginea unei țări care a sprijinit totalitarismul prin vocile sale cele mai importante!

TISMĂNEANU ȘI-A VÎNDUT CONFERINȚELE ICR-ULUI, DAR ȘI EDITURII LUI GEORGE SOROS

De pe site-ul ICR New York aflăm că aceasta nu era prima conferință a lui Tismăneanu organizată și finanțată de ICR! În 11-12 noiembrie 2010, a avut loc tot la Washington DC, conferința „Memorie, Istorie, Justiție: Asumarea Trecutului Traumatic în Societăți Democratice”, despre care citim pe site-ul ICR: „Acest eveniment aste al patrulea într-o serie de conferințe inițiată în anul 2007 de profesorul Vladimir Tismăneanu (director al Center for the Study of Post-Communist Societies din cadrul University of Maryland) și Institutul Cultural Român”!

Așadar, în fiecare an, Vladimir Tismăneanu își asigura un venit frumușel de la ICR, obținut la el acasă pentru niște conferințe organizate și plătite din bugetul României!

Dar, deși era plătit regește de către ICR, Tismăneanu nu s-a mulțumit cu faptul că, potrivit contractului, își vindea textul conferinței, ci îl preda de fiecare dată și editurii CEU PRESS! Iată ce citim tot pe site-ul ICR:

„În seria de evenimente inițiată de Institutul Cultural Român la Washington D.C. au mai avut loc conferințele:

– ”Stalinismul: sinteze și comparații. Instaurarea regimurilor comuniste în Europa Centrală și de Est.” (Washington D.C., 29-30, noiembrie 2007) – publicată ca volum colectiv la CEU Press în 2009;

– “Promisiunile anului 1968: criză, iluzii și utopie” (Washington D.C.. 6-7, noiembrie, 2008) – în curs de apariție la CEU Press în 2010;

– „Sfârșit și început: revoluțiile anului 1989 și renașterea istoriei” (Washington D.C., 9-10 noiembrie 2009)”.

Dacă revenim la contractul lui Tismăneanu încheiat cu ICR, aflăm că „AUTORUL cedează BENEFICIARULUI dreptul exclusiv de a comunica public conferința principală… denumită în continuare OPERA”! Cu alte cuvinte, textul conferințelor sale nu mai putea fi folosit în spațiul public de către Tismăneanu, ci de către ICR, care prelua drepturile de autor, nerespectarea acestora atrăgînd restituirea tuturor cheltuielilor! Iată Dispozițiile finale ale Contractului, așa cum sînt precizate în fila 4:

Vladimir Tismăneanu și-a publicat, însă, conferințele la Editura CEU PRESS, așa cum am văzut chiar pe site-ul ICR! Există, totuși, o situație în care Tismăneanu poate scăpa de plata despăgubirilor: dacă ICR a plătit Editurii CEU PRESS apariția acestor conferințe, dar atunci ICR-ul ar fi trebuit să beneficieze de sumele rezultate din vînzare!

Ne spune cineva și nouă care este realitatea? Cine și pe ce bani a plătit tipărirea conferințelor ICR în Ungaria?

O ECHIPĂ CIUDATĂ: GEORGE SOROS, SORIN ANTOHI ȘI TISMĂNEANU

Pînă cînd ni se vor comunica toate aceste date, poate că este interesant să vedem ce este cu această Editură CEU PRESS, care manifestă un asemenea interes pentru conferințele lui Tismăneanu.

Iată ce citim pe site-ul http://www.ceupress.com/AboutUs.html: „Central European University Press, Budapest – New York. Following the founding of the Central European University by the Hungarian-American philanthropist George Soros, CEU Press was established in 1993”!

Așadar, CEU PRESS îi aparține miliardarului american de origine maghiară George Soros, a cărui Fundație Soros își desfășoară activitatea și în România, în conducerea sa aflîndu-se mereu cineva din familia lui Mircea Mihăieș, vicepreședintele ICR!

La CEU (Central European University), universitatea sponzorizată tot de Soros, îl întîlnim pe Sorin Antohi, acel personaj desprins parcă din filmele de groază, căruia îi tai capul și apoi te trezești cu el în sufragerie! Cei care n-au uitat, știu că Sorin Antohi a fost deconspirat ca odios turnător la Securitate și era conducător de doctorate, deși el nu avea doctoratul!!! Scandalul este binecunoscut, deci nu insistăm.

CEU este exact Universitatea Central Europeană, unde Sorin Antohi a fost depistat că este impostorul fără doctorat!

Pe Sorin Antohi a tot încercat grupul Patapievici – Liiceanu – Pleșu să-l aducă în prim-planul vieții publice, pînă cînd însăși Herta M üller, laureata Premiului Nobel, i-a pus la punct într-o scrisoare antologică! Cum a ajuns sub pulpana lui Soros rămîne să aflăm, însă unele zvonuri sinistre ne-au transmis că Sorin Antohi este deja cooptat într-o agenție guvernamentală de către noua Putere instalată în România!

Să trecem în revistă volumele lui Vladimir Tismăneanu, de fapt niște antologii, publicate de CEU PRESS, editura lui George Soros.

Between Past and Future”, Edited by Sorin Antohi, Central European University, Budapest and Vladimir Tismaneanu, University of Maryland, 2012. Este, de fapt, o antologie de 500 de pagini, cu texte semnate de Agnes Heller, New School University, New York Jacques Rupnik, Institute of Political Studies, Paris Karol Soltan, University of Maryland Adam Michnik, editor-in-chief of Gazeta Wyborcza, Poland Martin Palous, Charles University, Prague Valerie Bunce, Cornell University Kazimierz Poznanski, University of Washington Jeffrey Isaac, Indiana University etc.

Promises of 1968. Crisis, Illusion and Utopia”, Edited by Vladimir Tismaneanu, 2011. Este tot o antologie care conține 460 de pagini cu textele unor conferințe.

„Stalinism Revisited”, Edited by Vladimir Tismaneanu, 2009. O antologie de conferințe semnate de KEN JOWITT: „Stalinist Revolutionary Breakthroughs in Eastern Europe”, VLADIMIR TISMANEANU: „Diabolical Pedagogy and the (Il)logic of Stalinism in Eastern Europe”, MARK KRAMER: „Stalin, Soviet Policy, and the Consolidation of a Communist Bloc in Eastern Europe, 1944–53”, ALFRED J. RIEBER: „Popular Democracy: an Illusion?” etc.

„The End and the Beginning. The Revolutions of 1989 and the Resurgence of History”, Edited by Vladimir Tismaneanu, Professor of Politics at the University of Maryland and Bogdan C. Iacob, Institute for the Investigation of the Crimes of Communism and the Memory of Exile in Romania, 2012. Și acest volum este tot o antologie de texte care au fost inițial conferințe oe undeva.

De ce trebuia să-i plătească ICR conferințele lui Vladimir Tismăneanu?

Punînd cap la cap toate aceste informații, observăm că, de fapt, sîntem în fața unui circuit financiar bine pus la cale, în care interesul României, practic, nu numai că nu există, dar este bombardat de personaje care vor să-l scoată pe Emil Cioran, de pildă, principalul vinovat pentru holocaustul din al doilea război mondial!

În toată mascarada americană din luna noiembrie a fiecărui an, România, se pare, nu avea altă misiune decît să plătească prin ICR organizarea unor acțiuni, să plătească gras participanții, să plătească deplasările unor clienți din țară (asigurîndu-le cazare, masă și diurne), după care conferințele plătite de ICR intrau în portofoliul CEU PRESS, editura Universității lui George Soros!

Pe acest traseu, trebuie să înceapă o investigație serioasă, pe care serviciile noastre secrete ar fi trebuit demult s-o facă, întrucît, în spatele acestor conferințe, unde România și personalitățile sale sînt puse la zid, totdeauna stau scenarii care vizează interese teribile!

Numai dacă spunem Roșia Montană sau „Condicuța cu agenți” (operațiunea care a pus anul trecut România în fața unei păguboase „lovituri de stat”), deja putem bănui cam spre ce obiective sînt îndreptate tunurile!

Abia acum, toate sumele primite de Vladimir Tismăneanu – de la ICR, de la IICMER, de la PREȘEDINȚIE – capătă sens și trebuie analizate cu seriozitate.

Sursa: cotidianul.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: