ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exclusiv! Decriptarea manevrelor militare ruse Zapad 17. Ce nu se știe public? (p.I) Analist militar Cristian Negrea

La 14 septembrie a început exercițiul militar Zapad 2017 (Vest 2017), motiv de îngrijorare pentru vecinii Rusiei, dar și pentru NATO și UE în general. De unde provine această îngrijorare, oficialii ruși și bieloruși susținând că e vorba doar de un simplu exercițiu militar, cu nimic deosebit față de cele ale NATO din statele membre ale alianței vecine Rusiei și Bealarusului. Dar să fie așa?

Reticențele vecinilor, dar și ale NATO, vin din perspectiva mai multor aspecte mai puțin cunoscute publicului larg. În primul rând, amintirea istorică, invazia URSS în Cehoslovacia a fost imediat în urma unui exercițiu militar de acest gen ținut la granițele acestei țări, urmat de invazia din august 1968 a trupelor gata pregătite și comasate ale Pactului de la Varșovia, mai puțin România. Mai aproape de timpurile noastre, invazia din Georgia din august 2008 a fost realizată de trupele participante la exercițiul militar Kavkaz 2008 din iulie, trupe care nu au mai plecat spre garnizoane după încheierea manevrelor, ci au invadat în august Georgia.

manevre comune, ale armatei ruse și belaruse cu tehnica blindată Zapad 2017

Zapad 2017 nu este un exercițiu militar oarecare, este unul de amploare, care are loc doar o dată la patru ani. Este de fapt reeditarea unui mai vechi exercițiu major sovietic, numit de asemenea Zapad, sau Vest, cu țintă clară vestul sau Europa Occidentală, respectiv NATO. Pe lângă Zapad, Rusia mai execută exerciții militare de anvergură, grupate după regiuni: Centr (Centru), Vostok (Est) sau Kavkaz (Caucaz, la granița de sud). Toate sunt exerciții de mare anvergură, cu participarea și implicarea de la zeci de mii la sute de mii de militari și civili, iar Zapad nu face excepție. Tradiția acestui complex exercițiu militar vine din perioada sovietică, având loc în 1973, 1977, 1981, 1984 și 1985. Unul din cele mai mari exerciții din istoria militară sovietică a fost Zapad 1981, la care au participat peste 100000 de militari sovietici sau din țările Pactului de la Varșovia. În perioada postsovietică, tradiția desfășurării exercițiului militar Zapad a fost reluată din 2009, acesta având loc o dată la patru ani, în zona de vest, cuprinzând teritoriile Rusiei și Belarusului, dar și enclava Kalinigrad, în zona sensibilă, de graniță cu Țările Baltice și Polonia.

Forțele speciale din Belarus la Zapad 2017

Foarte interesant, pentru cei mai puțin informați, este faptul că de fiecare dată Rusia anunță efectivele participante la exercițiile militare, fie că vorbim de Zapad, Vostok, Centr sau Kavkaz, aproximativ aceleași. Vorbim de un număr cuprins între 12500 și 13000 de militari. Spre exemplu, la Zapad 2013, Rusia și Belarus au notificat OSCE și NATO că e vorba de un exercițiu militar la care vor participa 9400 de militari bieloruși, 2520 ruși și între 300 și 600 din Armenia, Kazahstan, Kirghistan și Tadjikistan, cu 350 vehicule blindate, dintre care 70 de tancuri, 50 de piese de artilerie și lansatoare de rachete, 10 nave din Flota Baltică și 60 de aeronave, inclusiv elicoptere. Pentru Zapad 2017, în desfășurare, Rusia a notificat la OSCE participarea a 12700 de militari, dintre care 7000 bieloruși, restul fiind ruși, 140 de tancuri, 150 de tunuri și lansatoare multiple de rachete MLRS și 40 de aeronave. Anul trecut, la exercițiul Kavkaz 2016, a fost notificată participarea a 12500 de militari.

De ce acest număr, imediat sub 13000?

Explicația e simplă, în baza tratatului OSCE semnat la Viena inclusiv de Rusia, la o un exercițiu militar care implică un număr de militari sub 13000, țara organizatoare poate să accepte observatori străini doar dacă dorește, dacă nu poate să refuze prezența lor, în schimb, la un exercițiu mai mare de 13000 de militari, se obligă să primească observatori străini. Astfel, observatorii ruși sunt prezenți la toate exercițiile militare ale NATO cu mai mult de 13000 de militari, dar prin acest subterfugiu, Rusia evită prezența observatorilor străini, inclusiv ai NATO, la exercițiile sale. Totuși, în semn de bunăvoință și ca un gest de transparență parțială, invită observatori străini, dar le interzice accesul la faza exercițiilor militare.

armata belarusă angrenată în manevrele Zapad 2017

Poate unii sceptici chiar vor crede că aceste exerciții sunt așa cum s-a notificat, cu o participare de sub 13000 de militari.

Dar să vedem ce spun chiar oficialii ruși de rang înalt, implicați în aceste manevre. Despre Kavkaz 2016, la care au participat doar 12500 de militari, conform notificărilor Rusiei către OSCE și NATO, după încheierea acestui exercițiu, șeful de stat major al trupelor rusești și prim adjunct al ministrului apărării, general de armată Valeri Gherasimov a spus jurnaliștilor că au fost implicați în acest exercițiu 120000 de oameni. (!!!)

Mai târziu, ministrul apărării Serghei Shoigu a declarat că numărul personaului activ al ministerului apărării participant la Kavkaz 2016 a fost de 125000 de oameni, în plus au fost desfășurați circa 93000 din personalul civil pe bază de contract, și circa 600 de avioane și elicoptere au fost implicate. Cifra de 223000 de participanți nu este completă, deoarece nu cuprinde grănicerii, personalul din ministerul de interne (MVD), serviciile secrete (FSB), garda națională și din ministerul pentru situații de urgență. Asta ca să ne facem o idee.

Exercițiu al armatei ruse de traversare cu tehnică grea peste un râu. Zapad 2017

La fel, despre Zapad 2013, după încheierea acestuia, s-a putut estima numărul particpanților, care ajunge iarăși la ordinul sutelor de mii, cu militari, grăniceri, trupe de interne, servicii speciale și multe altele. Atât din declarațiile oficialilor ruși, cât și ale responsabilor din țările vecine ce urmăreau cu atenție manevrele de la granițele proprii. Ministrul apărării suedez a susținut că numărul militarilor participanți la Zapad 2013 a fost de minim 70000, pe când alții, inclusiv oficiali ruși, au dat de înțeles că e vorba de peste 200000 cu totul. E suficient să trecem în revistă unitățile participante activ la Zapad 2013 ca să ne facem o idee. De partea bielorusă, Batalionul 6 Mecanizat cu garnizoana la Grodno, Batalionul 11 Mecanizat cu sediul la Slonin, Batalionul 120 Mecanizat, Urutje, lângă Minsk, Brigăzile 38 și 103 de la Vitebsk, Brigăzile 465 și 336 de Artilerie și Rachete de la Tsel, Brigăzile 120 și 85 de Apărarea Antiaeriană de la Baranovitji, Batalionul Electronic Warfare, Regimentul 7 Pionieri, plus multe unități de apărare.

Zapad 17 la Televiziunea rusă ROSSIA 24

De partea rusă, din Armata 6 au participat Batalionul Mecanizat 138, cu garnizoana la Kamenka și Batalionul Mecanizat 25 cu garnizoana la Vladimirskij. Din Armata 20, Corpul de Comandă, apoi Divizia 2 Mecanizată, garnizoana la Albino, și Batalionul 9 Mecanizat, garnizoana la Nizjni Novgorod. Apoi Divizia 76 Aeropurtată de Gardă de la Pskov și Batalionul 31 Aeropurtat de la Uljanovsk. Doar adunând unitățile care au fost oficial implicate în acest exercițiu nu ne iese numărul de maxim 13000 de militari. Foarte interesant este faptul că aceste unități rusești au fost printre cele implicate activ mai târziu, șase luni după exercițiul Zapad 2013, în operațiunile militare din estul Ucrainei, în Donbass și Luhansk.

Va urma.

Autor: Negrea Cristian – romaniabreakingnews.ro

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: