ROMÂNIA BREAKING NEWS

Deputatul Constantin Codreanu (PMP), solicită deschiderea ICR la Bălți, la Cahul și în statele cu minorități istorice românești

Deputatul Constantin Codreanu (PMP), solicită deschiderea ICR la Bălți, la Cahul și în statele cu minorități istorice românești

 

Marți, 19 septembrie 2017, deputatul PMP Constantin Codreanu, președinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a susținut o declarație politică în plenului Camerei Deputaților privind punerea în aplicare a Hotărârii de Guvern nr. 492/2004 privind Institutele Culturale Române de la Kiev, Cernăuți, Belgrad, Moscova și Atena și înființarea unor institute culturale românești noi sau filiale în Republica Moldova, Serbia, Bulgaria și Albania, informează romaniabreakinews.ro citând un comunicat al biroului de presă al deputatului Codreanu.

Hotărârea de Guvern 492/2004 prevede organizarea și funcționarea în 19 state a 22 de Institute Culturale Românești sau filiale ale acestora la Atena, Beijing, Belgrad, Berlin, Bruxelles, Budapesta, Cernăuți, Chișinău, Istanbul, Kiev, Londra, Lisabona, Madrid, Moscova, New York, Paris, Praga, Viena, Roma, Stockholm, Szeged, Tel Aviv, Varșovia și Veneția.

Deputat Constantin Codreanu

„5 dintre aceste Institute Culturale sau filiale nu există decât în intenție și pe hârtie: ICR Atena, ICR Kiev cu filială la Cernăuți, ICR Belgrad și ICR Moscova, în condițiile în care Ucraina, Federația Rusă și Grecia au Institute, Centre sau Fundații Culturale în România.

Doar în două state vecine României, din 5, în care există comunități istorice românești, funcționează Institute Culturale Române: două în Ungaria, la Budapesta și Szeged, și doar unul în Republica Moldova, la Chișinău. Nu există niciun Institut Cultural Român în vreunul din statele balcanice, cuprinzând comunități istorice românești în dificultate culturală majoră.

Actuala geografie a Institutelor Culturale Române de peste hotare nu acoperă statele în care există cele mai importante comunități istorice românești supuse aculturației. Institutul Cultural Român trebuie să fie prezent cu prioritate acolo unde există zeci și sute de mii sau milioane de români.

Potrivit reglementărilor în vigoare, Institutele Culturale Românești din străinătate au ca obiectiv principal menținerea și dezvoltarea relațiilor culturale și spirituale cu românii din străinătate, în scopul conservării identității de limbă, cultură și tradiții a acestora și al antrenării lor în realizarea intereselor naționale ale României, consolidarea şi amplificarea, sub diferite forme, a relaţiilor cu comunităţile româneşti de peste hotare.

Printre atribuțiile principale ale Institutelor Culturale Românești din străinătate se află și susținerea inițiativelor pentru dezvoltarea culturală a comunităților românești din străinătate, pentru a favoriza menţinerea legăturilor acestora cu ţara.

În această situație, cer Guvernului să completeze Hotărârea 492/2004 cu prevederi noi despre înființarea ICR Sofia cu filială la Vidin, ICR Tirana cu filiale la Saranda și Corcea, precum și a unor filiale ale ICR Chișinău la Bălți și Cahul și a unei filiale ICR Belgrad la Bor, în Timoc.

Totodată, cer Guvernului punerea în aplicare a prevederilor acestei Hotărâri despre înființarea ICR Kiev, Cernăuți, Belgrad, Atena și Moscova, prevăzând și fondurile necesare în bugetul pe anul 2018.

Asemenea decizii și acțiuni ale Guvernului României vor fi în măsură să contribuie substanțial nu doar la promovarea limbii și culturii române în statele din regiune, dar și să vină în sprijinul importantelor noastre minorități istorice românești din aceste state”, a declarat deputatul Constantin Codreanu.

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: