ROMÂNIA BREAKING NEWS

Carei – Primăria din România care umileşte românii din localitate. Fără simboluri româneşti în Sala Festivă

Carei – Primăria din România care umileşte românii din localitate. Fără simboluri româneşti în Sala Festivă

Românii din mun.Carei au  parte în aceste zile de o nouă umilinţă  din partea conducerii  Primăriei Carei. Pentru cei care nu sunt informaţi precizăm că din conducerea Primăriei Carei nu face parte niciun român. Sala din imagine nu este Sala Festivă a unei asociatii culturale ci este o sală din cadrul unei institutii guvernamentale din România. Personalităţile  culturale româneşti  nu sunt reprezentate în Sala Festivă a Primăriei Carei reabilitată din bani publici ci doar viitoarea sotie a unui poet maghiar  din perioada dominatiei austro-ungare. 

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, într-una din sălile imobilului unde funcţionează Primăria Carei, Sala Festivă, a avut loc o manifestare  culturală la care Primăria şi Consiliul Local Carei figura ca şi  organizator. Nu e pentru prima dată când consilierii si angajatii Primăriei află din presă că au fost organizatorii unui eveniment despre care nu au avut cunoştinţă. Mai ales că  acum era vorba si despre inaugurarea Sălii Festive  prin evenimentul cuprins in program.

Vineri, 15 septembrie 2017  au fost distribuite materialele pentru şedinţa extraordinară a Consiliului Local Carei din data de 18 septembrie 2017 şi se putea foarte bine strecura în dosar şi o invitaţie la evenimentul de sâmbătă. Manifestarea nu a fost făcută cunoscută nici măcar pe paginile Primăriei Carei la fel cum nu a fost făcută cunocută nici manifestarea dedicată comemorării lui Avram Iancu.

Ce surprinde însă este faptul că o sală renovată din bani publici, Sala Festivă,  şi care se află în incinta Primăriei mun.Carei  este decorată doar cu simbolistică maghiară în condiţiile în care oraşul Carei este unul multietnic iar românii au avut numeroase personalităţi locale marcante. Ce mesaj se vrea a se transmite prin acest act?  De exludere a  românilor?

Sunt realităţi de necontestat şi de care conducerea actuală în colaborare cu grupuri  de la judeţ nu vrea să ţină seama.

In urmă cu 3  ani sosea la  Primăria  Carei o adresă din partea Directiei Judetene de Cultură  Satu Mare prin care aflam că românii din Carei nu îşi pot amplasa busturi sau monumente decât într-un perimetru bine  delimitat. Adresa era semnată de  Silaghi Pop Gheorghe  alias George Vulturescu, directorul de atunci al instituţiei aflate în subordinea ministerului Culturii.

Conducerea exclusiv UDMR a Primăriei Carei încerca astfel să motiveze interzicerea amplasării bustului Regelui Ferdinand pe locurile vizitate de acesta în mai 1919 împreună cu Regina Maria adică parcul castelului. Astfel că bustul a fost amplasat într-o intersectie dintr-o zonă nevizitată  de Maiestatea Sa. Se poate remarca că în parc nu este amplasat niciun bust românesc deşi atât castelul cât şi parcul sunt  proprietatea statului român. Despre mascarea cu o perdea de tuia de peste 9 m inaltime a monumentului de For Public care este  Monumentul Ostaşului Român …niciun cuvant.

In anul 2010 a început renovarea unei clădiri  vechi de peste 150 de ani pentru a deveni sediu de Primărie. Lucrările trebuiau încheiate în anul 2011 şi au fost plătite din bugetul local adică din banii careienilor din care fac parte şi românii.

Nici în ziua de astăzi nu este finalizată renovarea clădirii Primăriei Carei  dar este finalizată Sala Festivă de unde lipsesc reprezentările personalităţilor culturale româneşti aidoma celor maghiare.

Sala Festiva apare pe invitatia unde Primaria Carei este organizator  cu denumirea de  Sala de bal “Petofi Sandor – Julia Szendrey, denumire dată   fără a fi consultat Consiliul Local sau careienii care au contribuit cu taxe si impozite la renovarea ei. Doar pentru  reabilitarea  sălii respective factura a fost de peste 673.000 lei.

Nu am uitat nici de faptul că la inaugurarea Casei de Cultură din Carei după  lucrările de renovare a avut loc un program artistic exclusiv în limba maghiară.

Aceste atitudini sfidătoare la adresa românilor din Carei din partea unui primar care este şi preşedinte al UDMR Carei  se vor a fi o camuflare pentru abaterea atenţiei de la problemele economice cu care se confruntă atât primarul cât şi instituţia Primăria Carei?  Respectul reciproc la adresa fiecarei culturi si deci o atmosfera de colaborare  ar  da prilejul  pentru observarea  modului  de sifonare a banului public precum şi  angajările pe criterii politice  sau de cumetrie din Primărie?

Modul în care memoria personalităţilor româneşti  locale a fost  exclusă din chiar Sala Festivă a instituţiei care  ar trebui să  reprezinte toţi careienii este o pată ruşinoasă  pe obrazul UAT Municipiul Carei, Primăria care umileşte românii.

Fără simboluri româneşti în Sala Festivă a Primăriei

Primarul este omul ales de către cetăţenii oraşului pentru a le reprezenta  interesele și a  face  tot  ceea  ce  stă  în puterea   lui,  spre binele  tuturor locuitorilor.  Nu aşa se întamplă în Carei unde  în Sala Festivă din Primăria oraşului e zugrăvit doar poetul etniei din care face parte primarul nu şi vreo personalitate de seamă din cultura locală  românească.  

Pe peretele din imagini  este zugrăvit poetul  Petőfi Sándor  şi iubita lui Iulia Szendrei. Iubita lui a fost considerată de conducerea  oraşului mai presus de marile personalităti românesti  din Carei. Nu stau în picioare nici referirile la povestea de iubire a celor doi deoarece lucrările din Sala Festivă a oraşului  au fost plătite din banii careienilor de toate etniile. 

Lucrările de zugrăvit  au fost încheiate şi acum se lucrează la  mobilarea  spaţiului  în cauză.  La Carei, oraş cu 6 biserici româneşti, nu există niciun român în conducerea oraşului. 

Primăria Carei s-a mutat în casă nouă în noiembrie 2014 dar lucrările de reabilitare a imobilului nu sunt încă finalizate. Peste 2 milioane de euro au fost deja cheltuiti. Una dintre sălile  care face parte integrantă din Primăria Carei este şi Sala Festivă. Se presupune că  în această Sală  Festivă a Primăriei  ar trebui să se regăsească elemente de multiculturalitate. In schimb…..conducerea orasului a crezut că va cosmetiza cu 2 tablouri  discriminarea.

Vă  prezentăm în continuare imagini cu Sala Festivă din clădirea Primăriei Carei. (foto Buletin de Carei)

Nici măcar un simbol românesc nu  există în această Sală Festivă din incinta UAT Municipiul Carei. Sala Festivă a fost zugrăvită în acest mod   pentru o sumă ce depăşeşte 670.000 lei conform facturii întocmite de executant.

In oraşul cu numeroase personalităţi culturale româeşti nu a fost găsit de cuviinţă să fie reprezentată  şi una dintre acestea.  Această politică a administratiei locale de  ignorare constantă a românilor din Carei a dus chiar la REFUZUL tipăririi unui dicţionar biobibliografic denumit    ,,TEZAUR SPIRITUAL ŞI CULTURAL CAREIAN,, în şedinţa CL din martie 2014.

Recent au fost aduse câteva tablouri care se pregătesc  a fi expuse pe pereţi dar din mulţimea lor doar câteva sunt ale personalităţilor  locale româneşti. Am văzut un tablou al Otiliei Marchiş-Boloni şi unul al lui Gheza Vida scris invers, băimăreanul care a realizat Monumentul Ostaşului Român din Carei.

La Carei s-a născut şi a învăţat Salvator Cupcea, cel care avea să devină o personalitate reprezentativă a şcolii medicale clujene, Cornel Toader, renumit chirurg si membru al Asociaţiei chirurgilor din Paris.

Petru Cupcea,preot, publicist, autor de manuale, capelan şi profesor la Liceul Piarist din Carei, descendent din familie de nobili din Maramureş.  Aurel Coza, preşedinte al ASTRA Carei în perioada interbelică a fost profesor si director al Liceului Vasile Lucaciu din Carei, director al publicaţiei  ,,Graiul Neamului,,  din Carei. Primul tipograf de manuale din Carei a fost Stefan Pop. COSTA CAREI a copilărit şi învăţat la Carei. A fost un cărturar care a ajuns  director în cadrul Secretariatului de Stat pentru Minorităţi.

Să nu uităm că prepozitul Ioan Buteanu s-a născut la Carei pe 25 martie 1848. A fost publicist, scriitor şi autor de manuale si a făcut parte din Parlamentul de la Budapesta  din 1905.  Si Ioan Buteanu , prefect al Zarandului şi colaborator al lui AVRAM IANCU  are legătură cu Careiul unde a studiat la Liceul Piarist după ce a rămas orfan de mamă. Simion Bărnuţiu, ideologul Revolutiei de la 1848 şi-a făcut studiile la Carei la Liceul Piarist. Preotul ortodox , militar, Igantie Borza precum si preotul greco catolic Ioan Boroş sunt alte exemple de personalităţi care şi-au adus contributia la păstrarea limbii şi culturii române pe aceste meleaguri,  fie că place cuiva din conducerea oraşului sau nu. Sunt personalităţi marcante pentru poporul român. Nu sunt singurele care au legătură cu Careiul.

Renumiţii dascăli George Pteancu, Alexandru Pteancu, Paul Pteancu, Francisc Pall, Matei Francisc, Leontin Ghergariu, Ioan Gherman, Stelian Popescu- Segarcea şi-au adus contribuţia la educarea a numeroase generaţii de elevi careieni dar nu numai. Unii au fost Cetăţeni de Onoare ai Careiului, alţii au fost decoraţi cu înalte distincţii de Guvernul de la data respectivă. Primăria Carei vrea să treacă sub tăcere aceşti titani ai actului didactic?

La Carei s-a născut în 1919  episcopul  greco-catolic Vasile Hossu. La Carei a fost membru activ al ASTRA  protopopul de Carei Ioan Lobonţiu iar protopopii George şi Romul Marchis au fost adevăraţi stâlpi ai românismului în perioada în care limba română nu  era permisă nici în biserici.

La ora actuală, la Carei , fiica renumitului artist plastic Valer Mocianu, Monica Mocianu care este tot artist plastic nu este invitată  la prima ediţiei a a Festivalului „Karul Art” dedicat  artiştilor plastici careieni. Personalităţile careiene de origine română nu se opresc la înşiruirea de mai sus  şi totuşi în imensa Sala Festivă nu a fost găsit de cuviinţă ca să fie  imortalizat şi un  român dacă tot suntem într-o clădire a Primăriei mun.Carei din România.

Vă reamintim că din anul 2008  românii nu sunt reprezentaţi în conducerea oraşului  Carei.  Atât viceprimarul  cât şi administratorul public  sunt de la UDMR Carei iar la concursul pentru postul de administrator public una dintre conditiile de participare era cunoaşterea limbii maghiare. Aşa cum românii lipsesc din conducerea orasului unde sunt 6 biserici româneşti  aşa lipsesc şi elementele româneşti din  decorarea  Sălii Festive din incinta Primăriei Carei.

Pentru cei care nu stăpânesc bine limba română  precizăm că acest articol este unul informativ, ilustrat cu imagini de la faţa locului.

Buletin de Carei preluat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: