ROMÂNIA BREAKING NEWS

Sa se respecte pachetul Ahtisaari si pentru romanii aflati in Timoc sub colonizarea Serbiei “demo(n)cratice"!

Mona Agrigoroaiei

Serbia, stat sovin   si antiromanesc, a aplicat in Valea Timocului o politica intensa de sarbizare,   negand cele mai elementare drepturi, romanilor aflati sub cizma coloniala a   Belgradului.

Institutiile statului roman, impregnate cu elemente   pro-sarbesti si antinationale s-au dedat la o propaganda megalosarba in ceea   ce priveste Kosovo si nerecunoasterea independentei sale, “uitand” total de   romanii din Valea Timocului – Banat. “Amnezia” a cuprins chiar si pe   presedintele roman Traian Basescu, prieten ”la catarama” cu presedintele sarb   Boris Tadic.

Consider ca treaba este foarte serioasa si tine de   interesele noastre nationale romanesti. Inainte de a discuta despre Kosovo si   de a face declaratii neconditionate pro-sarbe, inainte de a ne lasa felicitati   de Duma de stat rusa in ceea ce priveste pozitia noastra referitoare la Kosovo   (act care marcheaza stupiditatea diplomatica a actualei puteri, devenita   vasala axei Moscova-Belgrad) ar trebui ca atat presedentia, cat si parlamentul   sa iasa cu declaratii dure impotriva sovinismului antiromanesc sarb care se   face simtit cu forta in Timoc si care creaza o “limba” inexistenta “vlaha cu   litere chirilice”, pentru a face mai rapida dezromanizarea din   regiune!

Serbia este un stat care de-a lungul istoriei sale a cucerit   si colonizat, sau “a primit cadou” multe teritorii care nu sunt ale sale.   Sarbii nu vorbesc niciodata de Serbia Etnica, ci amintesc numai de “Serbia   Mare” (Velika Srbija). De ce?! Pentru ca daca ar vorbi de Serbia    Etnica, ar ramane numai fostul pasalac Belgrad. Celelalte teritorii sunt   cucerite si colonizate.

Problema romanilor din interiorul   Serbiei trebuie pusa incipient in termeni de reciprocitate.  Comunitatea   internationala s-a preocupat foarte mult de drepturile minoritatii  sarbe din   Kosovo. Prin pachetul Ahtisaari, acesteia i s-a dat dreptul de a avea  20 de   deputati (rezervati) in Parlamentul Kosovo, de a avea reprezentanti in guvern   la nivel de vice prim-ministru, de a avea chiar comune autonome,  “legate intre   ele orizontal si vertical cu Belgradul”,  – o entitate sarba in   interiorul Kosovo, egala strategic cu Republica Srbska din Bosnia.  Avand in vedere ca se calculeaza ca sunt cam 200.000 de sarbi in Kosovo, si cam 300.000 de romani in Timoc, atunci acestia ar trebui sa aiba,  conform judecatii ahtisariene, cel putin 25-30 de deputati in  Parlamentul de la Belgrad, un vice-prim-ministru, mai multi  viceministri, si autonomie teritoriala, adica sa fie localitatile  romanesti „legate orizontal si vertical” cu Romania,  de a avea scoala si biserica proprie in limba romana, de a avea conducere locala romaneasca.

De   ce aceleasi drepturi nu li se pot aplica si romanilor din Timoc-Banat?! Sunt   sarbii din Kosovo mai “cu mot” ca au aliat Rusia, furnizoare de petrol a UE…    si romanii mai “prosti”?! Nu!!! Romanii autohtoni (nu venetici ca slavii de   sud- sarbii) trebuie sa aiba aceleasi drepturi ca si sarbii din Romania, iar ultima chestiune a asa-zisei „limbe vlahe cu litere chirilice” este cea mai flagranta incalcare a drepturilor lor. Chestiunea „limbii  vlahe”, diferite de limba romana este o inventie scornita de mintile  infierbantate soviniste ale Belgradului, asa cum au scornit-o si pentru  albanezii din Kosovo (pe care Tito ii numea pentru prima data, in anul  1974, intr-o vizita facuta la Prishtina, „kosovari”, spunand: „Voi nu  sunteti albanezi, sunteti kosovari”!) sau cele filo-ruse din Basarabia  din jurul stalinistului Voronin care au inventat „limba moldoveneasca”,  cica deosebita de limba romana si au facut (culmea absurdului!) un  dictionar moldovenesco-roman! Actiunile statelor slave din jurul  Romaniei, a Rusiei si a Serbiei sunt deci la fel, in doua spatii  diferite: Basarabia si Timoc, metodele de asimilare si de represiune  sunt identice. Ramane de vazut ce vor face cei din statul roman pentru a contracara actiunile antiromanesti din Timoc si pentru a avansa  drepturile romanilor, drepturi pe care si Serbia trebuie sa le respecte  pentru ca sunt prevazute in toate conventiile referitoare la drepturile  minoritatilor. Iar micii Milosevici „demo (n) crati” de la Belgrad,  inainte sa ameninte America cu baze rusesti daca nu primesc statut la UE ar trebui sa se gandeasca ca mai au multe de facut in ograda lor  proprie referitor la respectarea legislatiei europene, ceea ce presupune acordarea tuturor drepturilor si libertatilor minoritatii romanesti din Valea Timocului!

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: