ROMÂNIA BREAKING NEWS

De Ziua Unirii Bucovinei cu România – omagierea lui Vladimir de Repta – „Mitropolitul Unirii”, care, alături de Iancu Flondor, Sextil Pușcariu, Dionisie Bejan, Ion Nistor, Vasile Bodnărescu și ceilalți patrioți bucovineni a făurit Unirea.

De Ziua Unirii Bucovinei cu România – omagierea lui Vladimir de Repta – „Mitropolitul Unirii”, care, alături de Iancu Flondor, Sextil Pușcariu, Dionisie Bejan, Ion Nistor, Vasile Bodnărescu și ceilalți patrioți bucovineni a făurit Unirea.

Convocat joi 15/28 noiembrie 1918, în Sala Sinodală din Cernăuți, Congresul General al Bucovinei, constatând… „că marele vis al neamului se va înfăptui, când se vor uni toate țările Române dintru Nistru și Tisa într-un stat național unitar”  hotărăște: „Unirea necondiționată și pe vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremus, Colacin și Nistru, cu Regatul României”.

Dragi români, la 97 de ani de la acest moment istoric, joi 26 noiembrie 2015, ora 18:00, la CLUBUL ȚĂRANULUI, Institutul Frații Golescu pentru românii de pretutindeni și Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina în parteneriat cu Clubul Țăranului Român,  au omagiat personalitatea Mitropolitului VLADIMIR, CAVALER DE REPTA (1841-1926) care, alături de Iancu Flondor, Sextil Pușcariu, Dionisie Bejan, Ion Nistor, Vasile Bodnărescu și ceilalți patrioți bucovineni a făurit Unirea.

Preot, profesor, teolog, Arhiepiscop al Cernăuților și Mitropolit al Bucovinei și Dalmației (din 1902), VLADIMIR DE REPTA a apărat interesele românilor în camera imperială de la Viena, devenind, atunci când istoria și-a deschis orizontul, unul din artizanii Unirii Bucovinei cu Țara.

Descendent al unui puternic neam răzeșesc bucovinean, care a dat țării și mari boieri, Vladimir de Repta, personaj și cârmuitor de marcă al Universității din Cernăuți, a scris mult și divers prin gazetele bisericești și laice ale vremii, lucrările lui de referință, publicate, în 1888, și în limba română, și în cea germană, fiind „Psihologia și însemnătatea ei pentru deșteptarea, cultivarea și înaintarea vieții religioase” și „Psihologia și viața religioasă”.

Era originar din Banila de pe Ceremuș, născut în 1841 și botezat Vasile. A urmat Institutul Teologic din Cernăuți, apoi studii de specializare la Viena, Bonn, München și Zürich. Pregătirea teologică l-a recomandat să ocupe din 1873 postul de profesor de Noul Testament la înalta școală teologică din capitala Bucovinei, fiind apoi decan și chiar rector al Universității din Cernăuți (1883/84). Pe lângă activitatea sa de la catedră, Vasile Repta a fost vicepreședinte al „Societății pentru cultură și literatură română din Bucovina”.

În 1885 a intrat în monahism la Mănăstirea Sucevița, cu numele Vladimir, în 1890 a ajuns arhimandrit, în 1896, vicar general al Mitropoliei Bucovinei, apoi, din 1899, episcop de Rădăuți. Calitățile sale de teolog și bun administrator l-au propulsat, începând cu 1902, pentru funcția de mitropolit al Bucovinei. A fost cel care, în noiembrie 1918, a prezidat în Palatul mitropolitan lucrările adunării care a declarat Unirea cu Regatul român. Pentru activitatea sa de cultivare a identității românești din Bucovina a fost ales membru de onoare al Academiei Române și președinte al primului Senat al României Reîntregite (1919). În 1924 s-a retras din scaun, mai ales din cauza unor intrigi politice. Doi ani mai târziu a trecut la cele veșnice.

Omagierea Unirii Bucovinei cu România și a Mitropolitului Unirii – Vladimir de Repta (26.11.2015)

„Bună seara! Vă mulțumesc că sunteți în seara aceasta prezenți pentru a omagia personalitatea Mitropolitului Vladimir de Repta, figură marcantă bucovineană, cel prin a cărui dăruire s-a înfăptuit unirea Bucovinei cu patria-mamă, România. Om de mare cultură, Rector al Universității din Cernăuți, cu rol deosebit în formarea tinerilor în conștientizarea identității naționale, Mitropolit al Bucovinei care a militat pentru cauza unională la Viena, patriot deosebit ce a luptat, alături de alți români pentru ca România să își afirme teritorialitatea și să se întregească în granițele sale firești. Ca și co-organizator al acestui eveniment și păstrător de conștiință națională, Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina, aduce recunoștința sa acestui simbol al românimii, Vladimir de Repta. Doresc tuturor ca această întâlnire a celor care respectă valorile românești să fie cu folos, spre binele românilor de pretutindeni! – dr.Mădălina Andrei, Președinta filialei București „Pan Halippa” a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina.

Neștiuta și Uitata Istorie româneasca în Bucovina – Evocarea lui Vladimir de Repta p.1/6

Video: dezbaterea și evocarea mitropolitului Vladimir de Repta  / dr. Mihai Nicolae

Neștiuta și Uitata Istorie româneasca în Bucovina – Evocarea lui Vladimir de Repta p.2/6

Video – Prof.dr. Marius Vasileanu: (Anul 1918).  Despre cum i-a înduplecat Vladimir de Repta pe soldații ruși (credincioși ortodocși) din armata țaristă, să renunțe a mai cere o sumă uriașă de bani de la locuitorii Bucovinei cu aminenințarea unor represalii militare, punând deasupra insuficientei sume de bani strânse,  Mitra de Mitropolit (Ortodox) al Bucovinei, Mitră care avea niște pietre prețioase încastrate, dar și așa neîndeplinind suma cerută. Gestul ia impresionat pe ruși care în final au renunțat la cerere și au înapoiat suma de bani împreună cu Mitra mitropolitului Vladimir de Repta. Un alt episod este legat de evrei care au fost protejați de prezența Mitropolitului în fața pericolului reprezentat de agresiunea soldaților ruși față de tot ceea ce era elementul evreiesc, de la jafuri și suprimări fizice până la incendieri și devastări de imobile ale acestora.  Un număr de 63 de suluri sacre (Tora) au fost luate din Marea Sinagogă din Cernăuți și adăpostite în Mitropolia Ortodoxă din Cernăuți, luate sub protecția lui Vladimir de Repta. Cu puțin timp înainte de acest episod, Sinagoga din Boian fusese devastată și arsă de către armta rusă.

Neștiuta și Uitata Istorie româneasca în Bucovina – Evocarea lui Vladimir de Repta p.3/6

Video: dr. Daniela Diculescu, născută Repta, despre personalitatea Mitropolitului

Neștiuta și Uitata Istorie româneasca în Bucovina – Evocarea lui Vladimir de Repta p.4/6

Neștiuta și Uitata Istorie româneasca în Bucovina – Evocarea lui Vladimir de Repta p.5 /6

Neștiuta și Uitata Istorie româneasca în Bucovina – Evocarea lui Vladimir de Repta p.6/6

Regizorul Radu Găină, despre un proiect de suflet, un film despre părțile acelea de Românie – Bucovina, Basarabia,  care la 1918 s-au unit cu Țara, care era o oportunitate de a lega personalitatea lui Vladimir de Repta de cea a lui Iancu Flondor și a celorlalți făuritori și profeți ai unui vis înplinit – Unirea de la 1918, care ar fi trebuit „să se retragă”,  vorba lui Octavian Goga –„să se retragă în discreție după 1918-1920, în larma ciudată a mulțimilor și să lase loc la masa bucatelor , celor mai îndrăzneți”. Așa s-a întâmplat cu Iancu Flondor, pe care îl vom evoca cu TVR într-un documentar pe care îl vom realiza poate prin 2017 sau 2018… urmărește video:

Video proiectat la manifestarea despre Vladimir de Repta -„Orașe din România Interbelică – Cernăuți, capitala Bucovinei” (1939)

Vladimir de Repta – Episcopul Unirii

Omagiere_Vladimir_de_Repta_Mitropolitul_Unirii_Bucovinei_Cu_Romania (1)

Omagiere_Vladimir_de_Repta_Mitropolitul_Unirii_Bucovinei_Cu_Romania (2)

Omagiere_Vladimir_de_Repta_Mitropolitul_Unirii_Bucovinei_Cu_Romania (1)

Omagiere_Vladimir_de_Repta_Mitropolitul_Unirii_Bucovinei_Cu_Romania (3)

Omagiere_Vladimir_de_Repta_Mitropolitul_Unirii_Bucovinei_Cu_Romania (4)

Omagiere_Vladimir_de_Repta_Mitropolitul_Unirii_Bucovinei_Cu_Romania (5)

Omagiere_Vladimir_de_Repta_Mitropolitul_Unirii_Bucovinei_Cu_Romania (6)

Alte surse: , monitorulsv.roziarullumina.rodragusanul.ro

Sursa faximil carte: protioanlisnic.blogspot.ro,

Publicat de Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: