O lucrare de excepție, prin conținutul său informativ/instructiv/educativ, se adresează – și este dedicată ,,Centenarului Marii Uniri” – învățământului universitar de geografie și turism, profesioniștilor din turism și tuturor celor care iubesc frumusețile patriei, turismul și sunt aproape de populația românească din regiunile istorice învecinate, dar și a românilor de pretutindeni, precum și pentru preocupările și năzuințelor lor.
Autorul, dl. Prof. Univ. Dr. Vasile Glăvan, cu o carieră îndelungată și prodigioasă dedicată turismului românesc și învățământului universitar de specialitate aduce o contribuție remarcabilă – prin publicarea acestei lucrări în premieră absolută pentru literatura de specialitate -, care vine să completeze tot ceea ce s-a scris despre potențialul turistic al României.
România de azi este înzestrată cu bogate și variate resurse turistice naturale și antropice, ce-i conferă o mare disponibilitate pentru turism.
Complexitatea potențialului României, urmărită pe treptele majore de relief, crește de la câmpie la dealuri și podișuri până la culmile Carpaților, excepție făcând litoralul românesc al Mării Negre și Delta Dunării, cu trăsături geografice originale, cu o valoare europeană recunoscută, sau înscrise în lista Patrimoniului Mondial Cultural și Natural al UNESCO.
Un capitol separat – și o noutate în domeniu -, este dedicat ținuturilor din afara țării – Maramureșul istoric, nordul Bucovinei, Herța, Basarabia și Cadrilaterul, încă locuite de români și despre care se scrie în premieră în această carte, scoțând în evidență valorile cultural–istorice, care au reușit să păstreze și să permanentizeze identitatea, tradițiile și spiritualitatea românească, greu încercate de-a lungul istoriei.
În urma Tratatului Ribbentrop–Molotov, din iunie 1940, s-a produs o ,,ruptură” în integritatea teritorială a țării, în existența și valorificarea unitară a acestui patrimoniu turistic prin cedarea acestor teritorii istorice.
Aceasta a fost România de ieri, România Mare, Reîntregită, cu atracții turistice și stațiuni montane, ape minerale cu proprietăți terapeutice și băi recunoscute în Europa, valori cultural–istorice care au făcut din țara noastră – din perioada interbelică -, o atracție turistică însemnată și apreciată de turiștii și oamenii de seamă ai vremii.
România de azi se află cuprinsă în granițele stabilite la sfârșitul războiului, prin ,,Tratatului de Pace de la Paris”, din februarie 1947.
România de ieri și de azi – deținătoarea unui bogat tezaur de vestigii arheologice, monumente istorice, de arhitectură si de artă, ca și a unui inestimabil patrimoniu etnofolcloric -, atestă evoluția și continuitatea acestui fond cultural–istoric ce a format și formează o parte însemnată a ofertei turistice românești – de ieri și de azi -, și o componentă a imaginii, nu numai turistice, a țării noastre, ci și una emblematică.
Lucrarea a fost lansată pe data de 27 septembrie 2018, la sediul Muzeului Național a Literaturii Române, din Calea Griviței nr. 64-66, cu sprijinul Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România, precum și a Asociației Române de Turism ,,Gioni Baboș”.