ROMÂNIA BREAKING NEWS

Seară duhovnicească dedicată poetului Daniel Turcea – Văzduhul duhovnicesc al poeziei, 26 noiembrie 2015

Seară duhovnicească dedicată poetului Daniel Turcea – Văzduhul duhovnicesc al poeziei, 26 noiembrie 2015

Seară duhovnicească dedicată poetului Daniel Turcea – Văzduhul duhovnicesc al poeziei, 26 noiembrie 2015. Invitați: pr. Sever Negrescu (poet); Virgil Borcan (scriitor); Bucur Crăciun (arhitect); Monica Patriche (poet); Au recitat: Lidia Popița Stoicescu (scriitor); Actrițele: Ana Calciu; Brândușa Mircea; Afrodita Andone; Organizator: Pr.Conf.Dr. Gheorghe Holbea, Prodecan;

Înregistrarea video (fragment):

Înregistrarea audio (fragment):

Reportaj Trinitas TV:

Articol Basilica, din care și redăm un fragment:

http://basilica.ro/vazduhul-duhovnicesc-al-poetului-daniel-turcea-110744.html

„Preotul și poetul Sever Negrescu a spus că Daniel Turcea a fost un mărturisitor al credinței ortodoxe, în perioada regimului comunist, prin profunzimea spirituală a poeziei sale: „Poezia sa este o altă treaptă a rugăciunii și cred că nu greșesc dacă spun că volumul de poeme «Epifania», apărut pentru prima dată în 1978, poate să reprezinte o carte de rugăciune în special pentru scriitori și poeți, pentru că ei se apropie de Dumnezeu prin acest gen de poezie”.

Arta lirică pare să fie o cale foarte potrivită de exprimare a vieții omului, a tainelor lui ascunse și a profunzimilor spirituale, care depășesc raționalitatea și materialitatea.

Poetul Daniel Turcea ne învață să iubim viața, ne vorbește foarte mult despre înviere, despre rugăciune, despre lumină și toate aceste lucruri pe care, dacă nu le găsim în inima noastră și le căutăm departe, dacă suntem abstracți, indiferenți și lipsiți de veghe, nu le vom găsi niciodată. Creștinismul este o transmitere a tainelor de la inimă la inimă și mai puțin o problemă a informației, a culturii, a filosofiei”, a spus poeta Monica Patriche.

În opera lui Daniel Turcea se observă o trecere de la lumea fizică, de la mineralitate și materialitate la văzduhul duhovnicesc, la imagini și idei desprinse de căderile lumii.

„Majoritatea criticilor spun că Daniel Turcea a evoluat dinspre entropie spre epifanie, adică dinspre o poezie a teluricului și a instinctelor spre o poezie a mărturisirii. El este un om care a căutat întotdeauna adevărul pe care l-a mărturisit cu toată puterea ființei lui”, a spus Virgil Borcan, scriitor și critic literar.

Mărturii despre cum era în viața de zi de zi poetul au fost date de arhitectul Bucur Crăciun: „Daniel Turcea nu era un om al căilor bătute. Era un om foarte sensibil, un cuvânt nelalocul lui sau aspru îl mâhnea, dar nu se supăra, nu avea o supărare mecanică. L-a supărat în schimb lumea fără Dumnezeu, care produce niște răsuciri și loviri ale sufletului omului”.

Părintele Gheorghe Holbea a spus că poetul Daniel Turcea s-a apropiat de Biserică la sfaturile și rugăciunile mamei sale, după ce în prealabil a fost interesat de multe învățături care să îi ofere răspunsuri în căutarea absolutului.

„După 1972 începe perioada creștină a poetului, când se apropie de Biserică și de Dumnezeu, mai ales prin rugăciunile mamei sale, care era fiică de preot. Între ascendenții săi, bunici, străbunici, neamuri mai îndepărtate, au fost opt preoți. Deci, consider că, într-un fel, el decantează liric experiența preoților din neamul său”, a spus părintele Gheorghe Holbea.

În cadrul întâlnirii, poezii ale lui Daniel Turcea au fost recitate de scriitoarea Lidia Popița Stoicescu și actorii: Ana Calciu, Brândușa Mircea și Afrodita Androne. Daniel Turcea s-a născut la 22 iulie 1945, la Târgu Jiu, și a murit la 28 martie 1979, la Mănăstirea Cernica. Principalele sale volume de poezii sunt Entropia (1970) și Epifania (1978).”

Despre poet:

http://ziarullumina.ro/daniel-turcea-un-poet-mistic-23705.html

Publicat de Ion Antonromaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: