ROMÂNIA BREAKING NEWS

Cele mai vechi urme de pași din lume (36.500 de ani), se află în România, în peștera Ciur Izbuc din Munții Apuseni

Cele mai vechi urme de pași din lume (36.500 de ani), se află în România, în peștera Ciur Izbuc din Munții Apuseni

Cele mai vechi urme de pași umani descoperite până acum în Europa se află în România. Peștera Ciur Izbuc, din Muntii Apuseni, a conservat perfect amprentele unui grup de oameni preistorici. Speologii le-au găsit încă din 1965, însă abia acum, cu noile tehnici de datare cu carbon, s-a stabilit că sunt vechi de 36.500 de ani.

În peștera Ciur Izbuc se înaintează greu. Echipele de cercetători pătrund cu grijă prin galeriile și sălile întunecoase. În jur, se văd urmele lăsate de șase sau șapte oameni preistorici. Nu aveau mai mult de 51 de ani, iar printre ei se afla și un copil de doi ani. Cel mai înalt din grup depășea doi metri înălțime.

Grupul de homo sapiens a rămas în subteran între 5 și 7 minute, spun speologii. Au ieșit cu toții la timp, pentru că intrarea în peșteră s-a prăbușit.

Studiile făcute în primii ani după descoperire au datat amprentele cu aproximativ 10 – 15 mii de ani în urma. Măsurările recente, făcute cu ajutorul carbonului radioactiv, au arătat că urmele de pași sunt de acum 36.500 de ani. Sunt practic cele mai vechi descoperite până acum în Europa, sunt convinși cercetătorii americani care au ajutat echipele de speologi români.

Publicat de romaniabreakingnews.ro / Surse:stiri.tvr.ro

*material republicat din data de  26 Iul 2014 @ 9:27 (RBN Press)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: