ROMÂNIA BREAKING NEWS

În satul Buda, comuna Mahala din Ucraina (regiunea Cernăuți) a fost deschisă o grădiniță românească. Felicitări românilor și doamnei primar Elena Nandriș

În satul Buda, comuna Mahala din Ucraina (regiunea Cernăuți) a fost deschisă o grădiniță românească. Felicitări românilor și doamnei primar Elena Nandriș

În satul Buda, comuna Mahala a fost deschisă o grădiniță româneascăGrație eforturilor depuse de locuitorii comunei Mahala, cu sprijinul doamnei primar Elena Nandriș în satul Buda, comuna Mahala, raionul Noua Suliță, săptămâna aceasta a fost deschisă grădinița românească „Îngerașul” cu o capacitate de aproximativ 50 de locuri. Momentul festiv a avut loc joi, când la eveniment au sosit reprezentanți ai autorităților locale, Administrației și Consiliului raional Noua Suliță, Departamentului de Învățământ și Știință din cadrul ARS Noua Suliță, Consulatului General al României la Cernăuți etc.  Sărbătoarea a fost deschisă de doamna primar Elena Nandriș, care a anunțat Imnul de stat al Ucrainei și imnul satului Mahala, ultimul fiind interpretat de un grup de copii din comună. După obiceiul creștinesc un sobor de preoți în frunte cu părintele Dumitru Mițiței au oficiat un serviciu divin sfințind noua încăpere a grădiniței.

„Dacă nu era doamna Elena Nandriș, astăzi nu ar fi fost această sărbătoare, nu ați fi avut această minunată grădiniță”, a menționat în discursul său doamna Eugenia Boico, șefa Administrației raionale de stat Noua suliță, care a înmânat și câteva diplome unor oameni din sat care au contribuit în mod nemijlocit la amenajarea încăperii. Cuvinte frumoase a rostit și domnul Roman Crigan, care de asemenea a înmânat mai multe diplome oamenilor din comuna Mahala, care au depus eforturi la pregătirea grădiniței.

 

În discursul său prezentat în fața locuitorilor comunei Mahala la deschiderea grădiniței din satul Buda, doamna Consul General Eleonora Moldovan a ținut să menționeze: „Eu, în numele statului român mă mândresc cu dumneavoastră, cu această comunitate de români care este atât de bine respectată și văzută în regiunea Cernăuți, dovadă acestui fapt este prezența la cel mai înalt nivel a reprezentanților raionului Noua Suliță, respectul, admirația și sprijinul care vi-l poartă autoritățile raionale și regionale din regiunea Cernăuți. Mă bucur pentru că ați găsit acel demers atât de minunat de a fi cetățeni loiali ai Ucrainei, dar și români, care nu vă uitați portul, nu vă uitați mama, nu vă uitați rugăciunea „Tatăl nostru” spusă în limba română, în limba mamei și acest lucru vă face atât de frumoși, atât de demni de a fi reprezentanți ai acestui sat. Mă adresez în primul rând mamelor, și le adresez gânduri bune, să aibă grijă de copilași pentru că cei 6 ani de acasă îi putem recunoaște la toți copiii și la toți oamenii maturi, si din acest punct de vedere, atât educătoarele, învățătorii, dar mai presus părinții sunt cei care trebuie să coopereze foarte bine  cu autoritățile de la direcția de învățământ, pentru că viitorul nostru sunt copiii și această  investiție, această înțelegere corectă trebuie avută în vedere de fiecare dată. Mă bucur că ați participat la acest frumos proiect al satului Mahala și ați contribuit, bănuiesc, fiecare cu ce ați putut pentru ca în acest cătun să aveți o grădiniță frumoasă unde copilașii dumneavoastră să fie educați, să fie instruiți într-un spirit bun, într-un spirit corect, într-un spirit creștin, moral pentru că timpul trece, dar copilașii Dumneavoastră  trebuie să simtă și căldura familiei, dar și grija autorităților din toate punctele de vedere”, a mai spus doamna Consul General Eleonora Moldovan.

În comuna Mahala sunt 546 de copilași cu vârstă de până la 6 ani, ceea ce înseamnă că mai e nevoie de cel puțin 2-3 grădinițe pentru a satisface toate cerințele locuitorilor din comuna Mahala, a spus doamna Nandriș, care a specificat următoarele: „Satul Mahala e un sat de oameni gospodari. Măhălenii muncesc peste tot și revin din nou acasă, vorba noastră, cine bea apă din Mahala, nu mai pleacă din satul nostru”, a afirmat doamna primar  Elena Nandriș, oferindu-le copiilor din sat posibilitatea să taie panglica galben-albastră, și tricolorul și să anunțe oficial deschiderea grădiniței „Îngerașul” din satul Buda, comuna Mahala, raionul Noua Suliță.

Publicat și editat de Gabriel Negru – romaniabreakingnews.ro / Sursa: Buc Press.eu  Fotografii de Nicolae HAUCĂ

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: