În România am putea avea în 2017 aproape o mie de militari americani, iar România va cumpăra încă 12 avioane de luptă F-16, tot la mâna a doua, a declarata luni, Ministrul Apărării – Mihnea Motoc. Forțele Aeriene Române vor avea în final 24 de aparate F-16.
Declarația a fost dată luni, la Interviurile Europa FM, unde Ministrul Apărării, Motoc a mai precizat că acești militari fac parte din forțele pe care SUA le vor trimite în Europa din 2017 pentru securizarea suplimentară a aliaților din Estul Europei.
„Așteptarea în ceea ce privește zona noastră din flancul estic cât și zona nordică este de nivel echivalent un batalion”, a spus el.
„A fost un anunț al polonezilor care doresc să vină cu o companie mecanizată probabil în țările baltice și la noi să contribuie – rămâne de văzut când, cum și cu ce anume, dar anunțul este făcut, în sensul intenției de a contribui la executarea poliției aeriene”, a mai precizat Motoc.
El a mai declarat că Ministerele Economiei și Apărării discută în aceste zile cu mari producători de armament din lume – atât cu producători americani cât și cu fabricanți din Europa – despre creșterea producției fabricilor autohtone de armament.
Potrivit oficialului citat, ministerul Apărării pregătește în acest an procedurile pentru achiziția a 12 avioane de luptă F-16.
”Urmărim să achiziționăm din excedentul disponibil al unor aliați aparatură care este în resurse, este performantă, este operațională. Nu pot să subscriu la etichetarea lor ca fiind de mâna a doua. Nu știm de unde le vom achiziționa. Deocamdată am lansat o cerere de informații de la toate țările aliate care au în dotare asemenea aparate, inclusiv de la SUA și cinci aliați europeni. Așteptăm răspunsurile lor să vedem în ce direcție ne putem duce”, a detaliat ministrul.
Administrația Barack Obama intenționează să suplimenteze substanțial capacitățile militare în state NATO din Europa Centrală și de Est, în scopul contracarării agresivității Rusiei, fonduri destinate acestui plan fiind prevăzute în bugetul din 2017. Președinția Statelor Unite are în vedere un buget militar de 3,4 miliarde de dolari destinat Europei de Est în anul 2017, comparativ cu fondurile de 789 de milioane de dolari alocate în prezent.
Pentagonul ar urma să utilizeze fondurile pentru suplimentarea capacităților militare – armament greu, vehicule blindate și alte echipamente – în țări membre NATO din Europa Centrală și de Est.