ROMÂNIA BREAKING NEWS

Atenție la data de 26 august. G-ral. Ion Costaș decriptează jocul Moscovei în Transnistria

Atenție la data de 26 august. G-ral. Ion Costaș decriptează jocul Moscovei în Transnistria

Kremlinul a declanșat o campanile mediatică potrivit căreia R. Moldova și Ucraina ar vrea să atragă Transnistria într-un război
 De la începutul acestei luni (august), Tiraspolul a emis mai multe semnale îngrijorătoare, prin care lasă să se înțeleagă că ar putea fi atras într-un război cu Ucraina. Ideile au fost preluate și de unii reprezentanți, susținători ai politici rusești de la Chișinău, care au organizat ieri tocmai două conferințe de presă la care au dezvoltat această temă.

Mai mulți experți politici consideră că e vorba de o campanie de dezinformare pusă la cale de Moscova care își dorește o destabilizare a situației în această zonă pentru a distrage atenția ucrainenilor de la ceea ce se întâmplă în regiunile Donețk și Lugansk. Nu e exclus că pe această cale Moscova încearcă să destabilizeze înainte de alegeri și situația din R. Moldova.

La 5 august, KGB-ul din stânga Nistrului a lansat un comunicat, potrivit căruia ar deține informații operative că un grup de cetățeni de origine ucraineană ar pune la cale o provocare armată la hotarul moldo-ucrainean controlat de Tiraspol. Aceștia, deghizați în uniforme militare transnistrene, ar planifica un atac asupra reprezentanților posturilor de frontieră ale Ucrainei. „Acest fapt ar putea duce la începerea unui conflict armat între Transnistria și Ucraina”, se spune în comunicat. În dimineața zilei de ieri, agenția oficială de la Tiraspol, tiras.ru, a lansat o altă informație, potrivit căreia, în noaptea de 6 spre 7 august, în unitățile armate ale așa-numitului minister al apărării de la Tiraspol a fost anunțată stare de alertă. În discuțiile semioficiale cu conducătorii subdiviziunilor, s-a auzit data de 26 august, ca zi în care ar putea începe ostilitățile, se spune în comunicatul agenției.

Informația privind un eventual război la hotarul moldo-ucrainean pe segmental transnistrean, a fost preluată și de unii reprezentanții ai coloanei a cincea a Moscovei la Chișinău.

Fostul ministru al SIS, Anatol Plugaru, împreună cu alți colegi de-ai săi, au apărut ieri într-o conferință de presă în care au prezentat subiectul. Potrivit lor, autoritățile din Ucraina, de comun acord cu autoritățile de la Chișinău, având susținerea SUA, ar dori să atragă Transnistria în război. Plugaru s-a arătat îngrijorat că autoritățile ucrainene sapă tranșee de-a lungul hotarului cu zona transnistreană și cere socoteală Guvernului: „De ce au loc aceste pregătiri de război?” .

Pirojkov: „Este o dezinformare”

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov, a declarat că informația în cauză reprezintă o dezinformare, utilizată în războiul informațional de cei care doresc destabilizarea situației la hotarul cu Ucraina. „Afirmațiile în cauză sunt nefondate și sunt făcute cu scopul de a semăna panică în rândul populației. Ucraina continuă să-și exercite obligațiile de țară garant în formatul de negocieri 5+2. Declarațiile nefondate ale autorităților de la Tiraspol duc la răcirea relațiilor noastre. De altfel, nu e prima declarație de acest gen, să ne amintim declarația prin care autoritățile de la Tiraspol au anunțat că susțin anexarea Crimeii”, a spus oficialul. Cât despre săparea tranșeelor de-a lungul frontierei cu zona transnistreană, oficialul a declarat că acest lucru se face pe teritoriul ucrainean, autoritățile de la Chișinău fiind informate despre aceasta. „Au loc săpături nu împotriva cuiva, a țării vecine, ci pentru a evita posibilele provocări și pentru a arăta că Ucraina își păzește hotarele”, a mai spus Pirojkov.

Se vrea un al doilea front?

Comentatorul politic Anatol Țăranu este de părere că, pe moment, Rusia se confruntă cu probleme grave de menținere în stare funcțională a enclavelor secesioniste din Donețk și Lugansk. Moscova are nevoie de a distrage atenția ucrainenilor de la aceste puncte. „Nu e exclus că pregătește deschiderea unui al doilea front pe dimensiunea transnistreană. Din acest punct de vedere, ei încearcă să creeze la hotar cu Ucraina o nouă zonă de tensiuni. Această strategie nu a fost gândită la Tiraspol, ci la Moscova. Situația Transnistriei este destul de complicată. Iar faptul că Moscova o bagă într-o asemenea criză vorbește încă o dată despre faptul că Rusia este mai puțin preocupată de Transnistria pe care e gata s-o sacrifice pentru propriile interese. Dacă se realizează acest scenariu, Transnistria, care acum nu are legături directe cu Rusia, va fi pusă la punct destul de repede de către armata ucraineană. Este evident că Moldova în această confruntare va fi de partea Ucrainei”, consideră Țăranu. Acesta mai precizează că informația precum că Ucraina și-ar dori acum un război la hotarul moldo-ucrainean este aberantă. „Ucraina e interesată să securizeze hotarul cu Transnistria, atât, nu să atace”, a mai spus Anatol Țăranu.

Destabilizarea situației înainte de alegeri

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, de asemenea, este de asemenea de părerea că Moscova a dat start unei campanii informaționale de intoxicare a opiniei publice. „R. Moldova nu a întreprins nicio acțiune care ar putea fi calificată ca pregătire pentru un conflict armat sau o intervenție militară în raioanele de est. Nici Ucraina nu are astfel de planuri, ținând cont de problemele cu care se confruntă în prezent la hotarele sale cu Rusia. Aceste informații au scopul de a dezinforma și de a destabiliza situația social-politică din RM înainte de alegeri”, consideră Cibotaru.

Acesta mai precizează că cele două conferințe de presă organizate ieri de Renato Usatâi și Anatol Plugaru, care au acuzat politicienii de la Chișinău că ar împinge cu sprijinul „imperialiștilor americani” Transnistria spre un război cu Ucraina, reprezintă o campanie menită să inducă stări de panică în societate și să genereze instabilitate politică.

„Putin nu uită de Novorossia”

La rândul său, întrebat de JURNAL, generalul Ion Costaș opinează că, prin intermediul Transnistriei, Moscova ar putea încerca să deschidă un al doilea front, pentru a-și duce la realizare planurile de creare a Novorossiei. „Este evident că Ucraina, ca și R. Moldova, nu dorește acum război. Rusia are însă tehnică, forțe militare, agentură în Transnistria. Prin această campanie mediatică prin care dezinformează opinia publică, dorește să destabilizeze situația, să creeze haos. Putin nu uită de planul său de reunire a Crimeii, Donbasului, Hersonului, Nikolaevului, Odesei, Transnistriei și Bugeacului într-un singur teritoriu. Să sperăm că structurile internaționale vor reuși să oprească la timp această nebunie”, a spus Costaș.

Pentru R.B.N.Press: G-ral.(r.) Ion Costaș

Autorul materialului:Svetlana Corobceanu /Jurnal de Chișinău

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.