Este seară în București, 7 aprilie 2015. Câțiva tineri studenți basarabeni s-au adunat nu întâmplător, la fântâna arteziană de lângă Facultatea de Arhitectură, loc sacru al Revoluției Române, acolo unde în seara zilei de 21 decembrie, sângele tinerilor bucureșteni sfințea caldarâmul și libertatea românilor deopotrivă. Cu exact 6 ani în urmă, tot pe înserat, începuse la Chișinău, reprimarea cu bestialitate a celor ce se revoltaseră împotriva regimului comunist al lui Vladimir Voronin, frații românii basarabeni își plăteau atunci cu sânge drumul spre libertate. La 6 ani de la evenimentele de atunci, tinerii români basarabeni au venit cu o lumânare pentru cei care au decedat la Chișinău și cu un gând bun pentru ceea ce a fost 7 aprilie 2009!
Organizarea comemorării a fost realizată de Organizația Studenților Basarabeni din București, care i-a mobilizat pe tineri să vină la Universitate la „Fântâna de la Arhitectură” pentru a marca și omagia victimile nevinovate. Au fost aprinse candele pe care le-au așezat în forma cifrei 7 (șapte aprilie) și s-a păstrat un moment de reculegere. Tinerii adunați și-au exprimat dezamagirea pentru ceea ce se petrece azi în politica de la Chișinău și au ținut să precizeze că au venit azi la această comemorare pentru a arăta că le pasă și nu sunt indiferenți față de ceea s-a întâmplat atunci, față de ceea ce se întâmplă azi în R. Moldova, când se constată cu adâncă amărăciune că jertfele de atunci au fost în zadar.
Comunicat al Organizației Studenților Basarabeni
Astăzi se împlinesc 6 ani de la protestele din 7 aprilie 2009 – zi când zeci de mii de tineri au protestat la Chișinău, București și multe alte orașe pentru dreptate, libertate și adevăr și împotriva dictaturii comuniste și falsificării grosolane a alegerilor parlamentare.
Prima scânteie a revoltelor s-a aprins pe 6 aprilie, seara. În fața monumentului domnitorului Ștefan cel mare și Sfânt s-au adunat peste 15 mii de tineri. Obosiți de 8 ani de regim comunist, dornici de liberate și de o viață nouă. Mobilizarea s-a facut prin rețelele de socializare, deaceea protestul a fost numit ulterior „Revoluția Twitter”. Mesajele de mobilizare la proteste au continuat și pe parcurul întregii nopți, iar în diminața zilei de 7 aprilieerau deja 5 mii de tineri în Piața Marii Adunări Naționale – inima Chișinăului și un loc încărcat cu tradiții și simbolism.
În curând numărul celor care cereau repetarea alegerilor a ajuns la 30 de mii. A fost un moment de impozie socială când nemulțumirea populară a izbucnit cu forță nestăvilită, un moment de mare curaj! Au fost înregistrare primele confruntări cu scutierii și de aici până la violență nu a fost decât un pas pentru mulțimea de oameni umiliți, furioși și frustrați de corupția și fărădelegile autorităților comuniste. În nebunia ce a urmat au fost incendiate clădirile Parlamentului și a Președinției.
Deși au dat impresia că au cedat inițiativa și au pierdut situația din mâni, autoritățile și forțele de ordine s-au regrupat spre seară, în timpul nopții sute de protestatari sau simpli trecători au fost arestați aleatoriu. Ce a urmat pare desprins mai mult din viața cotidiană a unui regim dictatorial african decât a unei țări cu aspirații de integrare europeană.
În Chișinău, epicentrul mișcărilor de stradă, au fost torturați zeci de oameni, au decedat câteva persoane… După 6 ani nici o persoană responsabilă nu a fost condamnată pentru abuzurile și crimele din noaptea dintre 7 și 8 aprilie. Idealurile cerute atunci de marea majoritatea cetățenilor Republicii Moldova au fost trădate anul acesta când coaliția de guvernare a acceptat coabitarea cu comuniștii. Câți ani trebuie să mai treacă pentru a se face dreptate și pentru a ne putea bucura de libertate, demnitate, justiție și adevăr ?!
Organizația Studenților Basarabeni din București a organizat și în acestă seară, ca și fiecare an, de la ora 20.00, în Piața Universității, o acțiune, în care, pe de o parte, a comemorat pe cei uciși și maltratați pentru idealurile democrației, libertății și demnității naționale, iar, pe de altă parte, ne-am arătat stupefacția și indignareapentru faptul că,deși au trecut 6 ani, nimeni nu a răspuns pentru crimele și abuzurile comise în noaptea de 7 spre 8 aprilie.
NOI NU UITĂM!
Album foto: Comemorarea victimelor revoluției de la 7 aprilie 2009 din Chișinău. Organizator – Organizația Studenților Basrabeni
Posted by Romanian Breaking News – RBN press on 7 Aprilie 2015