ROMÂNIA BREAKING NEWS

Angajat al SBU amenință pe președintele Asociației „Basarabia”, Anatol Popescu. O nouă provocare a pro-rușilor acoperiți din SBU, pentru a îngreuna relațiile româno-ucrainene ?

Angajat al SBU amenință pe președintele Asociației „Basarabia”, Anatol Popescu. O nouă provocare a pro-rușilor acoperiți din SBU, pentru a îngreuna relațiile româno-ucrainene ?

Conform portalului de știri RGN PRESS, în ziua de 2 Iulie 2015, la orele 15:40 în localitatea Utkonosovka (fostă Erdek-Burnu) a descins ofițerul Serviuciului de Securitate al Ucrainei (SBU) SERGHEI SAULEV, de la secția raională Ismail a acestei structuri. Prezentându-se telefonic drept capitan SBU, acesta, la fața locului a încercat să încheie un proces verbal de „înștiințare” a președintelui Asociației „Basarabia” Anatol Popescu, și de „familiarizare” a acestuia din urmă cu dispozițiile Codului Penal ucrainean, exact cu acele dispoziții care sunt prevăzute și în răspunsul Comisiei pentru relațiile interetnice, menționate mai sus.

„Tentativă de implicare externă”, „tentativă de instigare la conflict etnic”, „încordarea situației”, etc. La solicitarea legitimației de serviciu s-a constatat că, în fapt, „capitanul” SERGHEI SAULEV era locotenent major SBU, se arată într-un comunicat al Asociației „Basarabia”, preluat de corespondentul Romanian Global News din Sudul Basarabiei.

Comunicatul integral al Asociației „Basarabia”

În continuarea demersurilor privind unificarea programelor școlare de învățământ în limba română și „moldovenească” din Ucraina, prin trecerea la o singură programă de studiu în limba română și pentru instituțiile de învățământ din Sudul Basarabiei – regiunea Odesa, Anatol Popescu – președinte al Asociației Național-Culturale „BASARABIA” a Românilor din regiunea Odesa a înaintat, la 27 Mai 2015, o cerere către Comisia Relații Interetnice a Consiliului Civic de pe lângă Ministerul Culturii din Ucraina (în cadrul ministerului activează Departamentul pentru Culte și Naționalități). În fapt, a cerut sprijin din partea comisiei, inclusiv la adresa Ministerului Învățământului din Ucraina, care ignoră în continuare apelurile societății civile românești din Sudul Basarabiei privind problematica învățământului în limba română din regiunea Odesa.

În cele 4 pagini din răspunsul nr.28-01/18.06.2015 al Comisiei (în anexe), semnat de președintele acesteia, L. Abramovici, redactate minuțios și argumentate abundent cu referințe „clasice” la sumedenia de norme internaționale la care statul ucrainean este parte, se arată că „Ucraina, în timpul exercitării propriei politici etnonaționale se ghidează exclusiv după legislația națională și după obligațiile internaționale pe care și le-a asumat. Hotărârea Curții Constituționale din Republica Moldova privind statutul de limbă de stat a limbii române nu obligă nici într-un fel Ucraina să o implementeze.”…

În „logica” acestei comisii – a unui organ consultativ de pe lângă ministerul culturii ucrainean de la Kiev, „comunitatea etnonațională moldovenească, precum și volohii, bucovinenii, moldovenii și basarabenii (…) au dreptul la libera și independenta alegere care limbă să o folosească în timpul învățământului, întrucât învățământul este extrem de important în ce privește păstrarea și aprofundarea autohtoniei persoanelor aparținând minorităților naționale”.Deducem de aici, că serviciile secrete KGB-iste rămase în Ucraina independentă ar mai diviza încă o dată limba română nu doar și în „moldovenească”, ci și în vreuna „vlahă”, „bucovineană” sau – de ce nu – una „basarabeană”?!

În continuarea scrisorii, „membrii Comisiei privind relațiile interetnice (printre care și președintele Asociației Moldovenilor din Ucraina, omul serviciilor secrete Anatol Fetescu – n.n.)ar vrea să vă avertizeze și să vă informeze, că poziția Asociației Național-Culturale a Românilor din regiunea Odesa „Basarabia”, expusă în cerea Dvs, poate fi calificată drepttentativă de implicare externă, încălcare intenționată a dreptului minorității lingvistice moldovenești la folosirea limbii materne și încălcarea dreptului la păstrarea originalității culturale a comunității etnonaționale moldovenești.” Drept urmare, serviciile secrete ucrainene, prin textul Comisiei aduc la cunoștință și textul art. 161 din Codul Penal al Ucrainei, calificând drept infracțiune memoriul din 31.03.2015 al președintelui Asociației „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa către președintele Ucrainei Petro Poroșenko și alți demnitari de stat, privind revenirea la unica programă de învățământ școlar în limba română în comunitățile istorice românești din regiunile Transcarpatia, Cernăuți și Odesa, astfel cum aceasta a existat în perioada 1989-1998. Comisia își încheie avertizările prin: „chemarea la unificarea programelor de învățământ în vigoare pentru instituțiile de învățământ pot fi privite ca și tentative de instigare la conflict etnic de limbă între comunitățile moldovenească și română din Ucraina.” În perspectivă, Comisia se angajează să facă demersuri către „experți și organe de stat”, după consultarea cărora să militeze pentru o „masă rotundă” cu implicarea experților și a „părților (!!!), cointeresate în eliminearea tensiunilor în problemele menționate în demers (…).”

Cu privire la urma/mâna SBU

Nu întâmplător atragem atenția că în fapt, răspunsurile oficialilor de la Kiev sunt redactate de ofițerii serviciilor secrete ucrainene (sau ne-ucrainene…, cine mai știe).

În ziua de 2 Iulie 2015, la orele 15:40 în localitatea Utkonosovka (fostă Erdek-Burnu) a descins ofițerul Serviuciului de Securitate al Ucrainei (SBU) SERGHEI SALIEV, de la secția raională Ismail a acestei structuri. Prezentându-se telefonic drept capitan SBU, acesta, la fața locului a încercat să încheie un proces verbal de „înștiințare” a președintelui Asociației „Basarabia” Anatol Popescu, și de „familiarizare” a acestuia din urmă cu dispozițiile Codului Penal ucrainean, exact cu acele dispoziții care sunt prevăzute și în răspunsul Comisiei pentru relațiile interetnice, menționate mai sus. „Tentativă de implicare externă”, „tentativă de instigare la conflict etnic”, „încordarea situației”, etc. La solicitarea legitimației de serviciu s-a constatat că, în fapt, „capitanul” SERGHEI SALIEV era locotenent major SBU… Întrucât tentativa de intimidare a autorului demersurilor privind unificarea programelor de învățământ școlar în limba română din Ucraina a eșuat, iar ofițerul SBU și-a asumat telefonic un grad superior fals, dialogul celor doi a încetat la mai puțin de un sfert de oră de discuție.

Menționăm că anterior, la 11 Decembrie 2014, fără a avea asupra lor vreo împuternicire, 6 ofițeri de la Direcția regională Odesa a SBU au efectuat o percheziție nesancționată a domiciliului aceluiași Anatol Popescu – președinte al Asociației „Basarabia”. La acea dată era „suspectat” de deținere de „steaguri, vopsele, armament sau muniție sau însemne separatiste pro-ruse”, urmare a provocării de către persoane neidentificate din noaptea spre 9.12.2014, când pe turnul de 50 de metri a unui operator de telefonie mobilă din satul Utkonosovka a fost arborat steagul Federației Ruse. Deducem că acest lanț de provocări/amenințări/atenționări/intimidări asupra președintelui Asociației „Basarabia” nu este legat numai de activitatea propriu-zisă a organizației noastre, ci mai ales – de însăși existența acesteia în regiune sau în Ucraina.

Prin prezentul Comunicat Asociația „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa invită Serviciul de Securitate al Ucrainei să acorde atenție sporită problemelor supreme care necesită rezolvare în zona războiului din regiunile Lugansk și Donețk, precum și situației de la hotarul Ucrainei cu Republica Moldova – secțiunea transnistreană a frontierei ucraineano-moldovenești. În tot acest răstimp – în 24 de ani de independență a Ucrainei față de URSS/Imperiul Rus, în care SBU a căutat „dușmanul extern” în cetățenii ucraineni de origine română și în lideri de asociații românești din Ucraina, ascultând/filând inutil telefoane și interceptând corespondența personală a acestora – în același timp ofițerii FSB/KGB din Rusia au lucrat asupra proiectul Crimeea/Donbas, și cu siguranță încă mai lucrează asupra proiectului Odesa/”Novorossia”.

Nu în ultimul rând reconfirmăm că persoana juridică ucraineană – Asociația Național-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa nu va înceta să militeze pentru unicitatea limbii române, pentru acceași limbă de la Chilia – la Cernăuți, Hotin, Herța sau Slatina, în tot arealul populat de fii ai aceluiași neam – actualmente cetățeni ai Ucrainei!

Adevărul istoric, adevărul științific privind limba română în Ucraina va triumfa mai devreme sau mai târziu, chiar și peste generații. În același spirit va triumfa și procesul de decomunizare-desovietizare a statului ucrainean, proces în care se încadrează perfect și demersurile societății civile românești din Ucraina, privind decomunizarea-desovietizarea aspectelor educaționale din instituțiile de învățământ din localitățile cu populație autohtonă majoritară românească din regiunile de la frontiera ucraineano-moldo-română.

Ismail, 3 Iulie 2015

Anatol Popescu reprezintă în mod demn românii din regiunea Basarabiei de Sud

1-DSC02474

 

 

 

 

 

S-a născut pe 18 iunie 1980 în satul Utkanosovka, raionul Ismail, regiunea Odesa. Satul s-a mai numit Erdek-Bunru și I.Gh. Duca (în perioada interbelică). Părinții săi sunt profesori, ambii absolvenți ai Institutului Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău, care s-au reîntors apoi în satul de baștină, scrie Timpul, preluat de Romanian Global News.

Este jurist și organizează acțiuni culturale de prestigiu pentru România și Ucraina deopotrivă. Astfel, in decembrie 2013 organizează un concert-omagiu compozitorului G. Musicescu, născut în orașul sud-basarabean Ismail, nelipsind însă dificultățile organizatorice din partea autorităților locale de la acea vreme.

Gavriil Musicescu (n. 20 martie 1847, Ismail, sudul Basarabiei, acum în Ucraina – d. 21 decembrie 1903, Iași) a fost un compozitor, muzicolog și dirijor român. Muzician de înaltă pregătire, dirijor și organizator de talent al uneia dintre cele mai impunătoare formații corale care au ființat pe pământul României — Corul Mitropolitan din Iași — unul dintre primii muzicologi care au pătruns în esența comorilor folclorului românesc, excelent pedagog muzician, Gavril Musicescu a desfășurat pe cele mai diverse planuri o adâncă operă de creație, de promovare a valorilor artistice românești, de educație muzicală (citat din Wikipedia).

În luna mai din 2015 este alături de Ansamblul Folcloric „Dor Basarabean” în concertul său de la Muzeul Satului din București.

Noul guvernator al regiunii Odesa, Mihail Saakașvili, consideră că Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) înseamnă mai multă corupție, prin urmare, a fost împotriva ca mai mulți colaboratori SBU să fie amplasați la Odesa.

Saakasvili_Poroshencko„Problema este aici, și a fost și până acum, iar, în principal, contrabanda nu este făcută prin vamă sau de către contrabandiști profesionali, ci este făcută de Serviciul de Securitate al Ucrainei, de reprezentanți ai procuraturii și, tradițional, este făcută de poliție. În mare parte, traficul de droguri în regiune (n.r. Odesa) este controlat de poliție. Problema este că aplicarea legii nu este soluția. În acest moment, aplicarea legii reprezintă problema în sine”, susține guvernatorul regiunii Odesa.

Potrivit acestuia, în luna august, regiunea Odesa va avea o nouă poliție de patrulare, iar persoanele vor fi recrutate de la zero, 100% colaboratori noi. „Aceștia sunt acum antrenați corespunzător și vor avea și salarii corespunzătoare. Avem un nou șef al poliției, căruia i-am ordonat să închidă contrabanda din Transnistria”, a declarat Saakașvili.

Resurse: RGN PRESS , REALITATEA.MD

 Publicat de Ion Anton  / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

One Comment

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: