Este început de an școlar azi în Basarabia (1 septembrie), la fel și în școlile din Transnistria. Este prima zi de școală, se arborează drapelul, se intoneaza imnul. Toți elevii vin îmbrăcați cu hainele cele mai frumoase, cu flori cu voie bună.
În aceste momente, gândurile noastre ale celor care conștientizăm situația grea a școlilor din Transnistria, se îndreaptă spre elevii, părinții lor și profesorii școlilor cu predare în limba romană din regiunea transnistreană.
Ne gândim că totul va fi bine, că lucrurile vor decurge firesc în ciuda experiențelor mai mult decât neplăcute pe care le-au avut dascălii și elevii români cu așa zisele autorițăți ale autoproclamatei republici nistrene. Ei bine, azi 1 septembrie au început și presiunile KGB-ului nistrean, care în binecunoscutul stil, face deja presiuni și intimidări pentru a împiedica parcursul firesc al unui început de an școlar. După cum relatează doamna profesor Raisa Padurean, reprezentanți ai acestei odioase așa zise instituții au sunat-o în miez de noapte, pentru a „o avertiza” ca nu cumva să se intoneze imnul de stat (al R. Moldova) și să nu se arboreze tricolorul – drapelul R. Moldova. Presiunile și intimidările de la telefon au continuat a doua zi cu prezența fizică a milițienilor nistreni care s-au autoinvitat în incinta Liceului ”Lucian Blaga”, din Tiraspol. (imagini surprinse de prof. Raisa Pădurean)
Redacția R.B.N. Press este alături cu sufletul de dascălii și elevii din școlile de limbă română din Transnistria și le dorește cât mai multe realizări, sănătate, liniște și pace. Atât de necesară și scumpă liniște și pace.
Frați români-moldoveni din școlile cu predare în limba română din Transnistria, nu știm dacă ați reușit să aveți toți parte de un început de an școlar așa cum se cuvine, dar noi, Redacția R.B.N. Press suntem solidari cu voi și intonăm alături de voi Imnul pe versurile atât de dragi ale lui Alexei Mateevici …Limba Noastră-i o comoară – imnul de Stat al R. Moldova !
Imnul de Stat al Republicii Moldova
Limba noastră-i o comoară
În adîncuri înfundată
Un șirag de piatră rară
Pe moșie revărsată.
Limba noastră-i foc ce arde
Într-un neam, ce fără veste
S-a trezit din somn de moarte
Ca viteazul din poveste.
Limba noastră-i frunză verde,
Zbuciumul din codrii veșnici,
Nistrul lin, ce-n valuri pierde
Ai luceferilor sfeșnici.
Limba noastra-i limbă sfîntă,
Limba vechilor cazanii,
Care o plîng și care o cîntă
Pe la vatra lor țăranii.
Răsări-va o comoară
În adîncuri înfundată,
Un șirag de piatră rară
Pe moșie revărsată.
Dorian Theodor
Redactor Șef
R.B. N. Press