Data de 20 Octombrie 2013 va rămâne cu certitudine pentru multă vreme , pentru Românii de pe ambele maluri ale Prutului , ca o dată simbol , ca un moment de referință al devenirii și redefinirii noastre ca Națiune . Mai întâi la ora 11.00 la sediul Asociației Culturale ” Pro Basarabia și Bucovina ” a avut loc cu concursul gazdelor (Presedinte Marian Clenciu) o Dezbatere – Simpozion cu tema : ” Republica Moldova la Vilnius – perspective , dezvoltare , integrare ” . Co – organizator al simpozionului a fost Asociația ” Stindard ” condusă de energicul și inimosul domn dr. Scarlat Cristian .
Au participat ca invitați domnul Sever Mureșan – președintele ” Fundației Andrei Mureșanu ” , domnul avocat dr . Mihai Nicolae – director general al Institutului ” Frații Golescu ” pentru Românii de pretutindeni , etc . În calitate de invitați speciali au participat circa zece persoane din conducerea Consiliului Unirii de la Chișinău în frunte cu distinsa doamnă președinte Vitalia Pavlicenco . Presa a fost reprezentată de portalul de știri Romanian Breaking News Press din partea căuia a participat subsemnatul împreună cu un coleg precum și de trustul de presă ” Națiunea ” din partea căruia a participat redactorul șef adjunct Romeo Tarhon împreună cu un coleg.
Românii – basarabeni au prezentat pe rând problemele cu care se confruntă in R. Moldova dar și in autoproclamata republică moldovenească nistreană . O doamnă profesoară din Transnistria a vorbit emoționant despre condițiile grele în care se desfășoară învățământul românesc în Transnistria și despre presiunile uriașe la care sunt supuși părinții , elevii și profesorii români din respectiva enclavă controlată de trupele rusești de ocupație . La final respectiva profesoară s-a intrebat retoric : ” Pe noi cui ne lăsați fraților ? ” reiterând întrebarea pusă cu 95 de ani în urmă de deputatul Jalbă -reprezentantul românilor transnistreni în Parlamentul Republicii Independente Moldova , care la 27 martie 1918 a votat actul sfânt al Unirii cu România .
Majoritatea participanților la la dezbatere aveau ochii în lacrimi . De asemeni au avut un mare impact luările de cuvânt ale doamnei președinte Vitalia Pavlicenco , ale domnului vicepreședinte Gheorghe Viță și ale domnului vicepreședinte Anatolie Caraman care este și președinte al Asociației Veteranilor Războiului din 1992 ” Tiras – Tighina „. Impresionante au fost și luările de cuvânt ale celorlalți români – basarabeni dar și ale celor din România . Cu vibrant patriotism au vorbit domnii Clenciu Marian – Președintele Asociației Culturale ” Pro Basarabia și Bucovina ” , Constantin Rusanovschi – șeful filialei Onești al aceluiași ONG (Filiala care a ctitorit „Crucea Mântuirii Neamului Românesc” de la Nisporeni) dar și domnul Sever Mureșan – președintele „Fundației Andrei Mureșanu ” .
Acesta din urmă a subliniat necesitatea ” cristalizării și întăririi societăților civile din cele două State Românești și în final amplificarea colaborării între cele două societăți civile până la unificarea lor ” . Un moment de mare interes în cadrul Dezbaterii-Simpozion a fost determinat de alocuțiunea extrem de interesantă despre chestiunea Transnistriei susținută de a domnul profesor dr . Constantin Corneanu .
Dezbaterile au fost încheiate la ora 13.00 în ciuda succesului real înregistrat .La ora 14.00 am fost prezenți cu toții la Piața Victoriei . De acolo o coloană urișă a pornit Marșul Re – Unirii României cu Basarabia pe Calea Victoriei . Marșul s-a încheiat la ora 17.00 și s-a oprit în mod simbolic la Palatul Parlamentului . Opt mii de inimi au bătut la unison și au scandat lozinci unioniste la acest miting .
A fost un demers prin care cei peste opt mii de participanți au încercat să lanseze un apel atât către societatea civilă dar mai ales către clasa politică românească ” adormită și pierdută în preocupări egoiste și meschine .
Un articol de Dacian Dumitrescu – redactor sef adjunct R B N Press ( acest articol poate fi preluat de catre presa de limba romana de pretutindeni )
Video – Marș pentru Re-Unirea Basarbiei cu România
Imagini de la Marșul pentru Re-Unirea Basarabiei cu Patria Mamă România