ROMÂNIA BREAKING NEWS

Guvernul României sprijin masiv și palpabil pentru Chișinău! Concret în ce constă ajutorul…

 Concret în ce constă ajutorul…

*Un milion de euro pentru continuarea lucrarilor de restaurare a cladirii Muzeului National de Arta al Republicii Moldova

* 25.000 de volume donație  pentru Biblioteca Municipală Bogdan Petriceicu Hasdeudin Chișinău și  alte biblioteci si scoli din Republica Moldova.

* 15 din cele 50 de Dustere pe care Guvernul Romaniei le doneaza Guvernului Republicii Moldova.

* 20 milioane de euro pentru refacerea sau modernizarea a peste 860 de gradinite.

* Guvernul Romaniei va cauta o solutie financiara pentru a sprijini restaurarea cladirii Teatrului din Cahul.

* Cinci ambulanțe noi, dotate cu echipamentul necesar efectuării misiunilor SMURD pentru centrul-pilot SMURD din orașul Bălți

Premierul Victor Ponta si membrii delegatiei oficiale de la Bucuresti care au vizitat Republica Moldova cu ocazia sarbatoririi la 27 august a Zilei Independentei au depus miercuri buchete de flori la monumentul domnitorului Stefan cel Mare si Sfant din Chisinau.

Alaturi de prim-ministrul roman au depus coroane presedintele Moldovei, Nicolae Timofti, presedintele Parlamentului Moldovei, Igor Corman, si prim-ministrul Iurie Leanca.

La Chisinau, Victor Ponta a vizitat Muzeul National de Arta al Moldovei, context in care a fost anuntata donatia de catre Guvernul Romaniei, prin Ministerul Afacerilor Externe, a unui milion de euro pentru continuarea lucrarilor de restaurare a cladirii.

„E o zi speciala pentru Moldova, Ziua Independentei, dar dincolo de asta trebuie sa facem lucruri pentru cultura, educatie, arta. Lucrarile de restaurare aveau nevoie de un mic sprijin si acest sprijin vine din toata inima din partea Romaniei. (…) Sprijinul pentru cultura pe ambele parti ale Prutului este esential pentru pastrarea identitatii nationale. Orice leu romanesc sau moldovenesc pe care il cheltuim pentru cultura este un leu bine investit”, a declarat premierul Victor Ponta la Muzeul National de Arta al Republicii Moldova.

Delegatia romana a fost apoi la sediul Bibliotecii MunicipaleBogdan Petriceicu Hasdeu„, unde premierul roman a luat parte la donatia de carte constand in 25.000 de volume destinate bibliotecii din Chisinau, dar si mai multor biblioteci si scoli din Republica Moldova.

„Speram sa fie cat mai multi, in special tineri, dar nu doar tineri, care sa beneficieze de ceea ce am adus aici. (…) Nimic nu poate sa pastreze identitatea nationala decat o carte. In Romania am donat sange, aici donez carti. Cred ca e o alegere mai fericita„, a afirmat Victor Ponta la Biblioteca Municipala din Chisinau.

Ulterior, premierul roman si omologul sau moldovean, insotiti de ceilalti membri ai delegatiilor oficiale, au vizitat un targ de arta populara, context in care Victor Ponta a discutat cu cativa mestesugari care lucrau bundite, ceramica sau obiecte din lemn.

Seful Executivului de la Bucuresti a fost si in Piata Marii Adunari Nationale din Chisinau, unde s-a desfasurat ceremonia de inmanare a cheilor pentru cele 15 automobile Duster donate de Guvernului Republicii Moldova de catre Guvernul Romaniei.

Cand se vine in vizita la noi, la romani, se vine cu un cadou intotdeauna. Cred ca astazi, daca am reusit sa aducem carti si am fost impreuna la Biblioteca Municipala, dincolo de carti vrem sa aducem si altceva de care sa ne mandrim. Dacia este una dintre companiile cu care Romania se mandreste in toata lumea si ne-am gandit: asa cum ne trebuie noua, va trebuie si dumneavoastra pentru diverse institutii care au nevoie sa serveasca populatia, sa sprijine acolo unde este nevoie. Sunt 15 din cele 50 de Dustere pe care Guvernul Romaniei le doneaza Guvernului Republicii Moldova. Sunt foarte bucuros ca incepand de astazi vor incepe sa fie folosite pentru binele public„, a aratat premierul Victor Ponta.

Totodata, prim-ministrul Ponta le-a promis ministrilor Culturii si Educatiei din Republica Moldova ca Guvernul Romaniei va cauta o solutie financiara pentru a sprijini restaurarea cladirii Teatrului din Cahul si, pe de alta parte, ca elevii si profesorii din Republica Moldova vor beneficia in curand si de microbuze scolare din partea Romaniei.

In continuarea vizitei, cei doi premieri se vor deplasa in localitatea Marinici, raionul Nistoreni, pentru a evalua stadiul restaurarii gradinitei din localitate.

Guvernul Romaniei a acordat Chisinaului 20 milioane de euro pentru refacerea sau modernizarea a peste 860 de gradinite.

Dupa deplasarea la Marinici, Victor Ponta si Iurie leanca au participa la inaugurarea gazoductului Iasi-Ungheni si, mai apoi, la o donatie de autospeciale SMURD.

Alaturi de premierul Victor Ponta, in vizita in Republica Moldova se afla vicepremierii Liviu Dragnea, Gabriel Oprea, Daniel Constantin si Kelemen Hunor, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru IMM si tineret, Florin Jianu, precum si subsecretarul de stat in MAI Raed Arafat.

Video:

La Bălți va fi deschis primul centru SMURD, care va putea oferi servicii medicale de urgență în cadrul operațiilor transfrontaliere, cu sprijinul României. În acest sens, în luna iulie, Guvernul a avizat un proiect cu privire la aprobarea semnării Protocolului de modificare a Acordului între Ministerul Sănătății din Republica Moldova și cel al României, semnat la 3 decembrie 2010.

Astfel, România va oferi sprijin pentru dezvoltarea componentei medicale și paramedicale a serviciului de urgență din Republica Moldova, dezvoltarea capacității de formare a personalului în domeniu și asigurarea logisticii necesare desfășurării intervențiilor de asistență medicală de urgență.

Miercuri, de Ziua Independenței, România a donat pentru centrul-pilot SMURD din orașul Bălți cinci ambulanțe noi, dotate cu echipamentul necesar efectuării misiunilor SMURD.

Aceste autospeciale sunt unice în echiparea serviciilor de urgență din Republica Moldova și vor fi operate de către paramedicii din cadrul Unităților de Salvatori și Pompieri în comun cu medicii și asistenții din cadrul Ministerului Sănătății.

Este o donație generoasă din partea prietenilor români. Este vorba de autospeciale dintre cele mai moderne și este absolut imperios să avem astfel de centre. Este un proiect pilot și sunt convins că-l vom extinde”, a precizat Iurie Leancă.

La rândul său, premierul român, Victor Ponta, a declarat că donația celor cinci autospeciale va fi o bază de pornire pentru acest modul experimental, care zilnic salvează zeci de vieți omenești.

Surse: Independent.md, Ziare.com, TVR.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.