ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video/Consulatul General al României la Cernăuţi: Sărbătoarea Mărțișorului, trăită cu profundă simțire românească, la Cernăuți, capitala Bucovinei Istorice

Video/Consulatul General al României la Cernăuţi: Sărbătoarea Mărțișorului, trăită cu profundă simțire românească, la Cernăuți, capitala Bucovinei Istorice

Sâmbătă, 4 martie a.c., în sediul Consulatului General al României la Cernăuţi, au avut loc o suită de evenimente culturale, importante pentru menținerea și promovarea tradițiilor românești de Mărţişor, în comunitatea românească din regiunea Cernăuți (Ucraina). Aici s-a desfăşurat  în prima ediţie, concursului „Mărţişorul – simbol al primăverii”.

Evenimentul a fost organizat și susținut de Excelenţa Sa, Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, informează romaniabreakingnews.ro,  citând surse din presa locală – Zorile Bucovinei și diplomația română acreditată în Ucraina.

La eveniment au participat și s-au implicat, adjunctul Consulului General al României la Cernăuţi, ministru consilier Ionel Ivan și alţi colaboratori ai Consulatului, Lilia Govornean, metodistă la Institutul postuniversitar de perfecţionare a cadrelor, preşedintele Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Ucraina (ACDRU), elevi şi cadre didactice de la cele mai prestigioase instituţii medii de învăţământ din cele 4 raioane românofone din regiunea Cernăuţi – Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu, Gimnaziul de la Crasna, Liceul din Noua Suliţă, Liceul „Gheorghe Asachi” din Herţa şi  Gimnaziul nr.6 din Cernăuţi

Video (Zorile Bucovinei) „Mărţişorul” – la Consulatul general al României la Cernăuţi –

Cu prilejul acestui eveniment cultural românesc, Excelenţa Sa Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, a prezentând Mărţişorul – trifoiul cu patru foi, aducător de noroc și le-a adresat pedagogilor prezenți, mulţumiri pentru reuşita misiunii de transmite tinerei generaţii, tradiția Mărţişorului:  „E o iniţiativă foarte frumoasă pentru copii care vine cu sprijinul ACDRU, preşedinte Lilia Govornean, o tradiţie foarte veche ce promovează cultura românească, o tradiţie plină de bucurii şi speranţe noi. Mărţişorul are mii de ani, datorită faptului că este prezent în conştiinţa poporului român, a popoarelor balcanice, denotă faptul că aceste popoare, care trăiesc în adevărata istorie, moştenită din bătrâni, au grijă de rădăcinile istorice. Ministerul Afacerilor Externe susţine aceste forme de promovare a tradiţiei culturale româneşti.  Consulatul General al României la Cernăuţi a iniţiat câteva proiecte ce vizează menţinerea acestei tradiţii în rândul comunităţii româneşti, dar şi de promovare  a ei în rândul altor popoare”.

Participanții și premianții acestei manifestări, au primit pe langă Mărţişoare, premii băneşti și o invitație în Tabăra din Sângeorz-Băi (pentru 50 de elevi români, participanţi la concurs), în perioada 28 iunie -3 iulie,  din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Bistriţa Năsăud.  Conform organizatorilor lucrări tinerilor se vor păstra în patrimoniul Muzeului Bucovinei din Suceava.

Gabriel Negru /  romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: