Președintele comisiei parlamentare pentru afaceri externe al Ungariei Zsolt Neimet (foto szombat.org) a spus în cadrul unei mese rotunde de la Budapesta, că „Ucraina ar trebui să suspende dezbaterea cu privire la proiectul său de lege referitor la politica lingvistică și să adopte o lege în conformitate cu standardele europene și care nu ar limita drepturile minorităților naționale”, informează bucpress.eu citat de romaniabreakingnews.ro
Potrivit sursei ciatet, Zsolt Neimet susține, că proiectul de lege, care e planificat să fie adoptat în Ucraina, trezește îngrijorare, și că va limita utilizarea limbilor minoritare, chiar și în viața privată. El a menționat că Ungaria este împotriva acestui proiect de lege, care, afirmă el, creează o tensiune suplimentară creată de o altă lege – și anume Legea „Cu privire la educație”.
Potrivit parlamentarului maghiar, singura modalitate de a rezolva această problemă este ca Ucraina să prezinte proiectul de lege Comisiei de la Veneția și să aștepte ca aceasta să-și facă publică opinia până la adoptate.
„Izolarea nu poate fi în interesul Ucrainei, – a spus Neimet. – În cazul în care există o cale spre pace, cu perspectiva integrării în Occident, acest deziderat poate fi atins numai prin respectarea drepturilor, și, în special, a drepturilor minorităților”.
De asemenea, el speră că în conformitate cu rezultatele primul tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, există motive pentru speranță că Ucraina „poate alege propria sa cale în relațiile internaționale“: să soluționeze conflictele sale geopolitice și să ctitorească astfel politica sa internă prin respectarea drepturilor minorităților.
Neimet este convins că poziția Ungariei privind Ucraina are un sprijin semnificativ în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). El a menționat că peste 80% din acest organism a sprijinit o rezoluție, care condamnă Legea ucraineană a Educației și a cerut Kievului să apeleze la Comisia de la Veneția cu privire la această problemă.
Neimet și-a exprimat, de asemenea, speranța că această rezoluție nu va fi necesară după alegerile prezidențiale din Ucraina.
Recent, ministrului de externe al Ungariei, Petr Siyyarto s-a spus că în relațiile cu Ucraina „în prezent, nu există nici o speranță de progres cu regimul actual“.
Sursa foto:szombat.org