ROMÂNIA BREAKING NEWS

Tensiuni intre Chisinau si Tiraspol in dosarul transnitrean

Chisinaul si Tiraspolul se acuza reciproc de tensionare a relatiilor si de blocarea dialogului in dosarul transnistrean. Vicepremierul Eugen Carpov a acuzat Tiraspolul de actiuni unilaterale in problema terenurilor agricole situate in zona pe care o controleaza administratia de la Tiraspol.

In ultima saptamana mai multi fermierii din raionul Dubasari au semnalat ca pamanturile care se afla in proprietatea lor sunt prelucrate ilegal si sub protectia militiei din regiune de catre unii intreprinzatori transnistreni. Eugen Carpov a avertizat cu consecinte grave daca Tiraspolul nu va renunta la aceste actiuni unilaterale. „Cu siguranta asemenea actiuni unilaterale nu vor permite sa avem o abordare pozitiva pe alte subiecte care se afla pe agenda discutiilor. Initial trebuie sa clarificam situatia cu fermierii. Cel putin sa o aducem la forma initiala cand ea nu genera conflicte, cand fermierii aveau acces la terenuri, cand puteau sa le prelucreze si nu creau nici o problema”, a declarat Carpov, citat de Europa Libera. La randul sau, pretinsa sefa a diplomatiei nistrene, Nina stanski, a respins acuzatiile, invinuind, la randul ei, Chisinaul ca s-ar opune solutionarii problemei fermierilor. in viziunea Tiraspolului solutia ar fi ca fermierii sa renunte la proprietatea asupra pamanturilor si sa le ia in arenda de la autoritatile a caror legitimitate nu o recunoaste Chisinaul. Fara a ajunge la o intelegere cu Chisinaul, Tiraspolul a si stabilit anterior in mod unilateral un mecanism temporar oferind fermierilor posibilitatea de a-si lucra terenurile in baza unor contracte individuale pe termen scurt. „Aproape toate terenurile sunt prelucrate acum, 103 fermieri dintre care 95 moldoveni au depus cerere pentru a le prelucra. Acum se plang acei putini fermieri moldoveni care nu au facut uz de acest mecanism considerand ca terenurile sunt proprietatea lor privata, iar dreptul la proprietate nu exista in regiunea transnistreana. Iar Chisinaul incurajeaza mentinerea acestui conflict”, a declarat aceasta. (Karadenizpress)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.