ROMÂNIA BREAKING NEWS

Din „ițele” aderării Ucrainei la Uniunea Europeană… sau din subteranele schimbarii directiei politice a Ucrainei spre Europa

Din „ițele” aderării Ucrainei la Uniunea Europeană… sau din subteranele schimbarii directiei politice a Ucrainei spre Europa

Unul dintre cele mai mari fonduri de investitii americane Franklin Templeton a cumpărat de pe piața financiară  obligațiunile de stat ale Ucrainei  pentru o valoare nominală de cinci miliarde de dolari. Acum, fondul de investiții american deține o cincime din datoria Ucrainei!

Fondul de investitii deținut de Franklin Templeton a cumparat 20% din datoria externă ucrainană .

 

Tranzactia ajunge la o cincime din totalul datoriei publice externe a Ucrainei, realizat la sfârșitul lunii august a anului trecut.

Este cunoscut faptul  ca vice-premierul  Ucrainei Serhiy Arbuzov și ministrul de finanțe Yuriy Kolobov au făcut o vizită neoficială la sediul Fondului, în orașul californian San Mateo pentru a oferi anumite garanții lui Franklin Templeton, titularul celei mai mari datorii naționale a unui stat.

Informații cu privire la cât de mult a oferit Franklin Templeton pentru cei 20% din datoria externă a Ucrainei rămâne un secret comercial. Mai devreme, în faza inițială a crizei financiare din zona euro, fonduri de peste ocean au cumparat obligatiuni din Irlanda , pentru a da această operațiuni șanse la un profit mare, Dublin a fost asistat de către Fondul Monetar Internațional (FMI) și Uniunea Europeană , transmite ITAR-TASS .

Potrivit unor rapoarte de pe piețele mondiale, se așteaptă la o deteriorare semnificativă a situației financiare a Ucrainei în viitorul apropiat. „Situația este foarte simplă: Ucraina se confruntă cu amenințarea unei penurii semnificative de numerar și active”, – a declarat un analist financiar de marcă, angajat al băncii americane Morgan Stanley, Paolo Bathory. Potrivit acestuia, „Kiev-ul  va fi pur și simplu în imposibilitatea de a face față noului val al scurgerilor de capital și Ucraina va avea  nevoie de asistență din partea unui terț . Rusia sau FMI.”

N.R. Creditarea din partea Moscovei iese din discutie, dat fiind faptul ca Ucraina a respins oferta Rusiei de a intra în Uniunea Vamală Eurasia (Rusia, Kazahstan și Belarus) ofertă care a venit la pachet cu scăderea pretului la gaze și margand până la santajul embargoului pus pe produse ucrainiene la accesul pe  piata ruseasca.

 

Sursa: dni.ru

Mihai Stepanov

Redactor R.B.N. Press – Coresondențe și Analize

Rusia-Eurasia

 

Post Scriptum

Banii oferiti Ucrainei reprezinta un fel de Dar ( cadou de nuntă) oferit Ucrainei înaintea semnării Acordului de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europenă la Vilnius, pe 29 noiembrie 2013.

UE a pus presiune pe președintele Ucrainei, Victor Ianukovici ca să o elibereze din închisoare pe lidera opozitie Iulia Timosenko. Din cealaltă direcție, Rusia îl amenintă pe Ianukovici cu mai multe măsuri  economice drastice, printre care deja s-a pus în functiune embargoul privind vagoanele fabricate de ucrainieni, carnea de pui si vita din Ucraina, dulciurile ucrainiene.

Presedinte  Rusiei Vladimir Putin fost rezident KGB in Germania de Est pe vremea USSR si fost Sef în FSB în timpul guvernarii președintelui Elțin, îl amenință pe Ianukovici cu desconspirarea unor dosare sensibile referitoare la trecutul acestuia,  trei condamnări in perioada URSS, executand mai multe pedespse. Se spune ca in perioada cand Ianukovici lucra ca  muncitor, s-ar fi imbatat si ar fi violat o fată, fiind apoi condamnat, iar apoi mult mai tarziu, in calitate de  inginer, Șef de depozit la o firma de carburanti din regiunea miniera Donbas (Donetsk Ucraina) ar fi comis mai multe furturi de carburant și delapidari, motiv pentru care a mai primit niste condamnări. După ultima eliberare a fost racolat de K.G.B. Devenit unul dintre importantii agenti KGB în perioada sovietică, a fost trimis ca observator la raliul international de la Monte Carlo.  In legatură cu aceste dosare Victor Ianukovici a reusit sa obtina prin liderii Poloniei și Suediei promisiunea unei totale lipse de reactie a organismelor Europene în situatia în care Ucraina semneaza la Vilnius acordul iar Putin își va aduce la îndeplinire amenințările. Viktor Ianukovici este de acord cu eliberarea Iuliei Timosenko dar nu o dorește contracandidat la urmatoarele alegeri. Ianukovici ar dori sa semneze eliberarea din penitenciar a Iuliei Timosenko „pe motive medicale”  și să o trimită într-un spital din Germania. UE însă nu este de acord cu această jumătate de măsura și ar dori ca dupa eliberare, Iulia Timosenko sa particiepe la urmatoarele alegeri din Ucraina. Ca un preambul la „cadoul de logodnă” oferit de miliardarul american Templeton , doua firme uriașe din SUA au semnat deja doua acorduri cu Ucraina in valoare de 20 miliarde de dolari. Una dintre firme este celebra Chevron care a semnat cu Ucraina un contract pentru exploatarea gazelor de șist în valoare de 10 miliarde,semnat acum o saptamană.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: