ROMÂNIA BREAKING NEWS

Interviu cu G-ral. Victor Atanasie Stanculescu – "Măcar doi-trei ani să fi avut o dictatură militară"

Victor Atanasie Stănculescu: „Măcar doi-trei ani să fi avut o dictatură militară”

 Au trecut cei 20 de ani cît calculase Brucan că i-ar trebui Româ­niei să se adapteze la democrație. Oare s-a împlinit profeția asta? I-am cerut părerea lui Victor Atanasie Stănculescu, fost general și omul care l-a făcut pe Ceaușescu să fugă cu elicopterul pe lumea ailaltă.

Cine-a tras în noi? Militarii de la arma „cartofi“

Reporter: Se fac 20 de ani de la previziunile lui Silviu Brucan, care a spus că abia în 20 de ani se vor acomoda românii cu democrația. Ce credeți, a avut dreptate, sîntem gata aco­modați?

Victor Stănculescu: Visul a fost frumos, realitatea este încă crudă. Trebuie să rămînem cu visele.

Rep.: Cum se face că dvs., care ați avut un rol-cheie, poate cel mai important rol în Revoluție, sînteți acum la zdup, sînteți degradat militar, n-o să beneficiați de salve glorificatoare la moartea dvs., în timp ce o groază de securiști numără milioane de euro în tihnă și au funcții de demnitate publică?

V.S.: Mă doare mai mult că au și documente de revoluționari, ceea ce înseamnă că au reușit să intre în sistem.

Rep.: N-aveți certificat de revoluționar, că ați fost acolo?

V.S.: Atîta vreme cît cei din armata română care au luptat de la Prut la Caucaz n-au primit cît cei care au stat trei sau cinci ore sub gloanțe, la Revoluție, mi-am zis că nu merit să primesc certificat de revoluționar. Cu precizarea că niciodată cît am stat la Timișoara nu am comandat „Trageți!“.

Rep.: Cine a tras la Timișoara și pe 21-22 în București?

V.S.: A tras tot sistemul din dispozitivele militare: Miliție, Securitate, Armată. De la Armată au tras oamenii care în vara lui ’89 au făcut agricultură. Optzeci de mii de militari neinstruiți.

Rep.: Venea din interior slăbiciunea asta, să nu avem o armată, sau era de la alții? În caz de război le convenea debandada.

V.S.: Pînă în ’68 nu ne-am priceput. După ’68 s-au priceput ceilalți. Aveam industrie de armament, exportam armament, dar pe de altă parte, nu aveam vînă la luptă. Exercițiile militare erau bune, însă doar o mică parte din marea masă de 250.000 de militari, cît aveam noi, făcea instrucție serioasă. Res­tul, agricultură și construcții.

Rep.: Ce a fost, revoluție sau lovitură de stat?

V.S.: Se spune că la Revoluție au fost trei de „r“: revoluție, răscoală și rebeliune. Să‑și aleagă fiecare în ce situație s-a aflat. Pînă s-a ridicat elicopterul cu Ceaușescu, fiecare a stat în căsuța lui de melc. După ce-a plecat elicopterul, a ieșit și melcul și la unii le-au ieșit și coarnele, mai mult decît coarnele de melc.

Rep.: Corect. Și Iliescu a ieșit după decolarea elicopterului.

V.S.: Nu l-am exceptat pe domnul Iliescu.

„Am plecat de la istoria cu Anteu și l-am aruncat în aer pe Ceaușescu“

Rep.: În urmă cu cîteva luni, Sergiu Nicolaescu mi-a declarat mie într-un interviu, în premieră, că el a generat, printr-un dispozitiv, vuietul de la ultimul miting al lui Ceaușescu, de a făcut lumea să urle deodată.

V.S.: El a fost singurul dintre specialiștii în cinematografie care în comunism s-a plimbat prin toată lumea occidentală. Spune multe asta.

Rep.: Cum a fost ultimul dialog cu Ceau­șeștii?

V.S.: Ei au ieșit pe hol nerăbdători. Le-am spus că presiunea străzii e prea mare, că nu le garantez securitatea. Tovarășe Ceaușescu, vă propun să…

Rep.: Varianta A, vă propun să muriți, varianta B, să…

V.S.: Nu, să plece. Am dat ordin să vină elicopterul. Am cerut să vină două elicoptere, dar nu puteau, fiindcă erau prea multe antene pe C.C. N-aveau timp să le dea la o parte.

Rep.: Deci nu exista un plan în caz că trebuie vreodată să fugă de pe C.C., cum să se facă. Se împiedicau de antene.

V.S.: N-aveau nici un plan. Am plecat de la istoria cu Anteu, din mitologia greacă, că dacă-l rupi de pe pămînt nu mai are nici o putere. L-am aruncat în aer pe Ceaușescu.

Rep.: Dar „revoluționarii“ aveau un plan, n-au ieșit Iliescu & Co. de patrioți ce sînt.

V.S.: Și acum stau și mă gîndesc dacă nu era bine să tai legăturile Televiziunii. Pentru că Televiziunea a mărit panica și a fost rampă de lansare. Au fost poftiți, „vino tu, vino tu, vino tu, spune tu, spune tu, spune tu“. Mă îngrozesc cîți oameni ai fostului regim sînt azi în vîrf.

„Ideea ca Ceaușescu să fie executat le-a venit celor cărora le era frică de el“

Rep.: Cine a fost cu ideea ca Ceaușescu să fie executat pe loc?

V.S.: Nu putea să vină decît celor cărora le era frică de el. Voican Voiculescu, Iliescu, Roman, Brucan. S-au înțeles din priviri. Fiecare avea cîte o tară care îl putea întoarce invers. Și-au zis să fie credincioși unii altora, cu tot cu tarele lor.

Rep.: Ați fost ministrul Economiei, primul ministru al Economiei în era capitalistă, să spun. Știați, vă prinseseți că țara e condusă de eșalonul doi-trei comunist și cît vi se datorează din chestia asta? Spre exemplu, știați că Petre Roman, fiul lui Walter Roman, era din structurile Securității, din DIE, la fel ca și Adrian Năstase?

V.S.: Și creștin ortodox era Roman, fiul lui Walter. Și creștin, nu? Dacă înțelegeți. Iliescu îl avea pe Bîrlădeanu, ortodox și el, nu-i așa , economist vechi, cu influențe ru­sești, iar Roman avea influențele franceze. Am tăiat cît am putut. Despre Roman știu că fusese prieten cu Caraman, atît spun (n.r. – Mihai Caraman, cel mai tare spion român care a activat în Occident). Nu există țară în care dacă trimiți spioni să nu fie recrutați de țara res­pectivă pentru acțiuni viitoare. Asta a fost în Rusia, cu Iliescu și toți ofițerii de acolo, așa a fost în Franța cu Petre Roman și toți care au fost acolo.

Rep.: Dar parcă n-au fost mari influențe la început dinspre Occident.

V.S.: Pentru că Occidentul se mișcă încet.

Rep.: V-ați pierdut soția, v-ați pierdut gradele militare, v-ați pierdut libertatea. De ce vreți să vă pierdeți și demnitatea? De ce nu spuneți răspicat ce a fost în decembrie ’89? Mereu amînați și nu știu cît timp mai aveți.

V.S.: Un om care este aici, în închisoare, crezi că mai poate să spargă un sistem care e de douăzeci de ani și s-a întins în toată România? Acest sistem a reușit.

„Dacă vreți democrație, eliminați gunoaiele“

Rep.: Cînd trebuia dată lovitura?

V.S.: Trebuia să nu cedez atunci, în ’89. Ceea ce și azi mi se impută: de ce n-ai dat lovitura pînă la capăt? Pentru că, foarte naiv, visam să fie o democrație bogată, ca cea franceză sau engleză. Acum regret. Măcar doi-trei ani să fi avut o dictatură militară, să pună lucrurile la punct și apoi dădeam drumul la democrație. Înainte se lupta așa: ideologic, economic, militar. Acum se luptă economic, militar, ideologic, s-au inversat pîrghiile. Așa luptă Rusia acum. Conducta de gaze trece la nord și la sud de noi. Am rămas pe dinafară. Nu poate să treacă conducta, cică, pe unde trece axa Washington-Londra-București.

Rep.: Cum putem scăpa de vechiul sistem, mai e vreo șansă?

V.S.: De ce la ora actuală Iliescu a rămas profetul României? Guvernul Văcăroiu, Guvernul Năstase de ce au rezistat patru ani, au fost așa perfecte? S-au bazat pe structurile vechi care le-au menținut.

Rep.: Băsescu a fost și el ofițer de informații militare?

V.S.: Nu cred. A fost ofițer de marină și folosit ca ofițer de marină pentru misiunile pe care putea să le primească pe linie de Securitate. Nu stăteai la Anvers fără să ai aprobarea Securității. Găsești vreun dosar? Nu mai găsești. Au fost arse dosare în 22 decembrie într-o nebunie.

Rep.: Ar trebui să vă simțiți vinovat, responsabil de asta.

V.S.: Eu nici dosarul meu nu-l mai găsesc, ca să dovedesc că eram nevinovat la Timișoara. Acum încerc să-mi găsesc drep­tatea la Strasbourg.

Rep.: Dumneavoastră l-ați ușchit pe Ceau­șescu. Găsim banane, cărnuri la alimentări. Ar trebui să punem pe ele etichete: „Aceste produse vă sînt oferite de generalul Stănculescu, care l-a ajutat pe Ceaușescu să se care pe lumea ailaltă“.

V.S.: Nu e nevoie. Mă oprește lumea pe stradă să dau autograf. Mă respectă lumea.

Rep.: Eu v-aș fi respectat dacă spuneați mai multe.

V.S.: Nu se știe, e bine să vorbești cînd trebuie. Deocamdată sînt sănătos, mai e timp.

Rep.: Dar mai uitați-vă și în buletin, la vîrstă.

V.S.: Deocamdată eu nu mă simt că am buletin.

Rep.: Dacă scăpați de pușcărie ce faceți, vă duceți într-o casă retrasă, la căldurică, să așteptați pensia?

V.S.: Eu n-am casă la munte, cum are Caraman.

Rep.: O urare pentru români la limita de ani a profeției lui Brucan?

V.S.: Ca să faceți o țară cu adevărat democratică, eliminați gunoaiele. (Alexandru Căutiș)

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: