Leancă face minuni…
Recunosc, că în cele 4 săptămîni de cînd a devenit premier, Leancă arată performanțe, la unele capitole, chiar deosebite. A finalizat la 26 iunie negocierele cu UE privind tratatele de asociere politică și DCFTA. A obținut de la UE 90 mln euro granturi pentru reforme, 150 mln credite de la Banca Europeană de Investiții pentru reconstrucția drumurilor. Au fost demarate proiecte de reparație a drumurilor. În august pornește construcția gazoductului Iași-Ungheni. Unii europeni ne promit deja integrarea europeană. Jean-Claude Juncker, premierul Luxemburgului, a declarat generos, că RM trebuie să obțină de la europeni o perspectivă clară privind integrarea europeană, summitul de la Vilnius fiind un bun prilej pentru acest lucru.
Dar toate astea sunt la suprafață. Or, cînd te uiți în subteranul politicii moldovenești, te ia groaza.
Filozofia lui Leancă
Guvernul Leancă se confruntă cu zeci de probleme, unele fiind provocate chiar de stilul de leadership promovat de premier. Imediat după investirea sa, Leancă a declarat cîteva idei, care reprezintă esența filosofiei sale de guvernare: “Acuzațiile reciproce, deseori absolut nefondate, aceste animozități, acest comportament, uneori nu tocmai civilizat și care ar sta la baza unui dialog, a unei democrații și a unor politicieni cu o anumită maturitate – iată toate acestea au lăsat o amprentă profundă asupra felului cum cetățeanul ne vede pe noi aici…Sper că cetățenii observă că totuși există o altă ambianță, o altă atmosferă și la nivelul Parlamentului, și la nivelul executivului. Încercăm, depunem eforturi, în primul rând, să reclădim o temelie de încredere între noi…”
La ce acuzații nefondate se referă premierul, așa și nu am înțeles. Poate, ca și Lupu, Ghimpu, Plahotniuc, are în vedere că nu au existat atacuri raider? Sau poate nu au fost privatizate ilicit cafeneaua și garajul parlamenatului, insulele din parcul la Izvor de către păpușar? Sau poate nu au fost furate 711 mln lei de la întreprinderea Metalferos? Sau poate nici Sorin Paciu nu a fost ucis de banda criminală din PD-PL și noi toți aberăm?
Soluția pe care ne-o propune Leancă la dezmățul mafiei, raiderilor, a privatizărilor ilicite, a schemelor criminale în economie, este una absolut fantastică:
“Prin deschidere, prin comunicare pe toate nivelele, în interiorul executivului, între executiv și Parlament, între noi și societate, și omul simplu, cred că vom putea recâștiga această încredere.”
Despre comunicarea lui Leancă
Deci, Leancă, într-o veselie, ne sugerează, că doar prin comunicare eficientă se vor soluționa toate problemele CPE și a Moldovei. Bine-bine. Să vedem acum ce-i reușește domnului Leancă prin comunicarea sa „eficientă”.
Dacă Filat, și chiar Lupu, fie și din motive de PR, colindau zilnic satele Moldovei, vorbind cu oamenii, atunci Leancă se întrece cu Corman la vizitele peste hotare și chefuri diplomatice interminabile. Ca efect, premierul nu are timp să studieze problemele, să observe ce se face în ministere.
Dacă Filat măcar uneori își mustra subalternii, cerînd chiar și demisia unor miniștri, atunci Leancă, spre bucuria oligarhilor, evită orice control, lăsînd miniștrii să-și facă mendrele după bunul lor plac.
De fapt, Leancă, spre deosebire de predecesori, preferă de cele mai dese ori să nu aibă absolut nicio poziție pe problemele cheie ale țării, pentru a nu-și deranja partenerii de coaliție. Și “partenerii” înțeleg acest lucru, și profită din plin de “constructivismul” premierului.
Cedările față de oligarhi
Astfel, în urma unei „comunicări eficiente pe interiorul alianței”, chiar în ziua prezentării guvernului Leancă, am fost informați că aeroportul Chișinău, care aduce mln de lei la bugetul de stat, va fi dat în concesiune. După cîte se pare, de același individ obscur. Deci, păpușarul a scurs tot ce a putut din refacerea noului guvern.
La 19 iunie, Președintele BC “Moldova Agroindbank”, Natalia Vrabie, și-a dat demisia, ceea ce semnifică că raiderii practic au preluat conducerea băncii. Leancă a preferat să nu se implice în conflict, mulțumindu-se cu fraze generale, gen – MAIB și Registru sunt 2 probleme importante pentru țară. Cu această constatare protocolară totul și s-a încheiat. Și asta în pofida dezmățului public, cînd unul din fondatorii MAIB, Grigore Furtună, este deposedat fraudulos de cele 3% acțiuni pe care le deține. Dacă credem revistei Kommersant.md, în atacul contra lui Furtună participă Procuratura Generală recent “reformată” și unii indivizi din FISC! Poate despre o asemenea lipsă de comunicare dintre parteneri vorbea premierul?
La 25 iunie, aflăm stupefiați, că MoldAsig, controlat de Platon și Păpușar a sechestrat helicopterele de la ÎS Mărculești, care aparțin statului Republica Moldova, în contul unei datorii dubioase de 11 mln lei (formularea oficială – neexecutarea obligațiilor contractuale). Suspiciuni trezește și faptul, că directorul aerportului Mărculești, Serghei Ciobanu, a fost demisionat. Leancă și de această dată păstrează tăcerea. În numele integrării europene, bineînțeles.
La 26 iunie, mass-media neafiliată politic dezvăluie o nouă schemă de furt de proporții, pusă la cale de „partenerii de coaliție” a domnului Leancă. Astfel, compania „Casa Media Plus” a intermediat pentru unele firme străine plasări de publicitate la posturi TV din Moldova. Din venitul obținut de Agenția de publicitate, FISC-ul a perceput un impozit în sumă de un milion 350 de mii de lei. Ulterior, reprezentanții „Casa Media Plus”, despre care se spune că aparține păpușarului, au depus o cerere de restituire a banilor, invocând impozitarea zero a venitului obținut din difuzarea publicității. Amintim, că anterior, o altă companie a păpușarului – Casa Media – prin aceeași schemă a sustras de la stat 6 mln lei.
Tot la 26 iunie, aflăm că pentru reconstrucția clădirii Parlamentului, vor fi necesare nu 250 mln lei, cum se vehicula 4 ani la rînd, ci peste 500 mln lei. A declarat-o chiar depuitatul liberal Anatol Arhire. Astfel, pe lângă cele 213 mln lei deja alocate pentru reparații, mai sunt necesare alte 287 mln lei. Deci, cineva de pe la ministerul construcțiilor, controlat de PDM, dorește să mai pună mîna pe niște tendere cu sume fabuloase de bani.
Cartelurile energetice, simțind situația de haos, profită și ele de context. La 25 iunie, ANRE a confirmat, că studiază cererea «Gas Natural Fenosa» de majorarea costului energiei electrice cu cel puțin 14%.V.Parlicov a asigurat mass–media, că pînă la finele anului, tarifele, spre bucuria monopolurilor energetice, vor fi majorate.
Prin numirea lui Ion Sturza în fruntea Consiliului economic de pe lînga premier – oligarhizarea a atins punctul culminant. Amintim că averea lui Sturza este estimată la 400 mln euro. Or, acesta este pus să atragă investiții în țară, în situația în care el însuși și-a transferat majoritatea capitalurilor peste hotarele Moldovei.
Acum guvernul și CPE în general este o proiecție a celor mai mari oligarhi-multimilardari din țară: Plahotniuc, Stati, Sturza. Uneori, apare și umbra lui Birștein.
Jumătate din ministri sunt milionari. Peste 80 % din miniștri – businesmani. Majoritatea miniștrilor (apr.75% din guvern) au fost implicați în scandaluri de corupție, cu excepția lui Natalia Gherman, Maia Sandu și se pare Oleg Efrim și Valentina Buliga. PCRM deja a declarat că va sesiza Curtea pe acest subiect. Și atunci, căderea guvernului ar putea fi greu de evitat. Nu uitați și de semnătura lui Hadîrcă pe acord, contestată de PL.
Căderea în haos?
Țara încet dar sigur se cufundă în haos. Transnistria își declară hotarul de stat, preia simbolica de stat a Rusiei. Adunarea Populară din Găgăuzia, controlată integral de păpușar, organizează referendumul privind independența regiunii. MAI se aventurează cu idei de stabilire a unor puncte de control a pașapoartelor pe Nistru, fapt care destabilizează și mai mult situația. MAIB este practic preluat de raideri. Biserica amenință cu excomunicare guvernarea, care la rîndul său, amenință cu introducerea impozitării pentru această instituție. Chiar nu înțeleg, care este sensul să te războiești cu o instituție cu cea mai mare încredere în stat (80%), atunci cînd tu, adică puterea, ești în criză de legitimitate? CNA continuă hărțuirea unor deputați PLDM, ANRE deservește oligarhii, PG rămîne inertă, SIS nu oferă informații despre declarațiile lui Butmalai privitoare la atacurile raider și implicarea lui A.Tănase, M. Poalelungi în ele. BNM deschis sprijină raiderii în operațiunea MAIB. În acest context, chiar nu înțeleg, de ce șefii BNM, ANRE, SIS, care au fost numiți de PL, aflat azi în opoziție intransigentă, își mențin funcțiile? Nu mai zic de ambasadori…
Pe problema transnistreana, CPE și guvernarea în general, a avut reacție abia la 21 iunie. Așa și nu am înțeles poziția lui Iurie Leancă la acest subiect. Pe problema MAIB abia la 27 iunie am văzut demersul lui Oleg Efrim, care se opune dur preluării ostile a MAIB. Pînă astăzi nu avem nicio informatie despre DSFTA, acordul fiind secretizat la maximum.
Concluzii
Se pare, că Iurie Leancă, deși are randament enorm pe exterior, s-a distanțat vizibil de problemele interne. Orientarea sa excesivă spre compromis are drept efect lipsa de atitudine, indiferența față de problemele incandescente. Pînă azi, Leancă nu a organizat un audit al guvernului, pentru a vedea cît de gravă este situația, ce probleme există la ministerul economiei, tehnologiilor informaționale, drumurilor și pe cît de adevărate sunt acuzațiile aduse de fraude de mlrd lei. În consecință, guvernul Leancă stă pe un fir de păr. Dacă Leancă pe de o parte, nu va avea o atitudine mai tranșantă față de miniștri corupți (vezi cazul Bodișteanu), față de raideri și oligarhi, iar pe de altă parte, nu va fi mai aproape de proprii cetățeni, viitorul său politic va fi unul incert.
Autor: Bogdan Țîrdea
bogdantsirdea.eu
În facsimil – noii consilieri ai Premierului R.Moldova Iurie Leanca
Sursa: Monitorul Oficial al Republicii Moldova