ROMÂNIA BREAKING NEWS

Protestele din stradă! Consilier politic european: „…vă doriți, o țară slabă și nesigură sau o țară la care visați?”

Toţi cetăţenii României au responsabilitatea uriaşă de a-şi respecta rolul (atât clasa politică, cât şi societatea civilă) de a munci împreună pentru binele acestei ţări şi pentru a arăta în afara graniţelor că România este o ţară de încredere şi stabilă, în care merită investit şi merită trăit. România este unul dintre actorii cheie ai Europei – să nu uităm că România este pe locul 7 la număr de cetăţeni în Europa şi trebuie să înceapă să conteze cel puţin atât de mult – iar ceea ce s-a întâmplat zilele acestea, reacţiile diferite arată o ţară în care cetăţenii doresc să se implice şi să acţioneze. Aşadar, întrebarea principală pe care trebuie să şi-o pună fiecare este – ce vă doriţi, o ţară slabă şi nesigură sau o ţară la care visaţi, o ţară în care cu toţii contribuim să o creăm?
Protestele din stradă! Consilier politic european: „…vă doriți, o țară slabă și nesigură sau o țară la care visați?”

Dialog pe seama protestelor cu un consilier politic european: Ce vă doriți, o țară slabă și nesigură sau o țară la care visați?”

de Cornel Nistorescu

În dorința de a privi situația din România cu o luciditate necesară unei analize critice, l-am invitat la un dialog pe C.D., consultant politic străin, angajat în proiecte importante în diferite țări europene cu tradiție democratică. Punctele sale de vedere pot contraria după cum pentru alții pot deschide căi de înțelegere și acțiune. În ultimul moment, invitatul nostru, din considerente personale, ne-a cerut să-i păstrăm anonimatul.

Cum să interpretăm din punctul dvs. de vedere mișcările din ultimele zile din București și din România? Este un rezultat al nefericitului eveniment de la Colectiv sau este o reacție care era de așteptat? Credeți că numărul mare de victime a influențat rezultatul sau mișcarea este o acumulare a tensiunii din societatea românească?

În primul rând doresc să-mi exprim profundul regret și durerea pentru victimele și familiile acestora de la tragicul eveniment din clubul colectiv. Ce s-a întâmplat în acel club a atins cu siguranță inima fiecărui român, ba mai mult, a fiecărui cetățean, chiar și a celor străini, ca mine, care trăiește în această țară minunată.

Cred că primul marș al tăcerii a fost unul comemorativ în care populația încerca să-și aline împreună suferința. Oamenii au dorit să-și arate solidaritatea cu victimele și cu familiile acestora. Sigur că se întrebau cine este răspunzător pentru acest dezastru și cine își asumă această vină.

În următoarele marșuri, caracterul comemorativ al manifestărilor s-a transformat în dorința de a distruge sistemul existent, considerând că aici zace vina pentru dezastrul produs. Personal cred că pe lângă numărul incredibil de mare de victime, modul în care s-a produs accidentul a influențat populația. Faptul că în 2015, pe baza neîndeplinirii obligațiilor legale și măsurilor de siguranță, un astfel de accident, de asemenea proporții, se poate întâmpla, este de nesuportat.

Trebuie să înțelegem și să ne amintim faptul că exista legislație în vigoare de prevenție a accidentelor, din nefericire nu a fost respectată atât de politicieni, cât și de autoritățile responsabile direct.

 

De ce credeți că a crescut această tensiune în rândul manifestanților?Care sunt greșelile principale pe care clasa politică le-a făcut în ultimii 26 de ani? Dar cele ale societății?

După revoluție, România a devenit o țară democratică în care cetățenii își aleg reprezentanții prin vot. Mai mult sau mai puțin de 50% dintre cei cu drept de vot merg vot și aleg repezentanții. Restul decid să nu meargă la vot și astfel nu iau parte la acest proces democratic.

Astfel este foarte important ca pe viitor un număr cât mai mare de cetățeni cu drept de vot să meargă să-și aleagă reprezentantul. Nu este numai un drept, este o obligație să mergi la vot și să te implici prin decizia ta cine preia responsabilitatea de a schimba destinul tău și al țării și cine primește încrederea ta pentru următorii 5 ani.

În al doilea rând, cei care sunt votați, politicienii, trebuie să înțeleagă și să-și asume responsabilitatea reală, dar și onoarea de a conduce și reprezenta o națiune.

Încerc să subliniez că societatea civilă trebuie să înțeleagă că trebuie să fie permanent implicată în deciziile politice, în controlarea și urmărirea îndeplinirii programelor și promisiunilor politice din timpul campaniilor electorale. Iar cei aleși au obligația să comunice transparent și permanent cu cei care i-au creditat cu încredere prin vot.

Altfel spus, ambele părți, atât clasa politică, cât și societatea civilă, au de fapt responsabilitatea de a urmări procesul transpunerii obligațiilor și promisiunilor electorale, au obligația de a-și asuma responsabilitatea unui comunicări corecte, transparente și permanente. Au răspundera acțiunilor pe care le întreprind.

 

Adevărul este că în momentul de față mii de oameni sunt ieșiți pe străzile din România. Unii vorbesc deja despre o mișcare. Credeți că din această mișcare de stradă se poate naște un partid politic adevărat? O alternativă reală la scena politică existentă sau ar fi cauza unei dezordini mai mari?

Istoria recentă a Europei a arătat că astfel de mișcări de stradă au născut mișcări politice în diferite țări ca Grecia, Spania și Italia, concluzionate în partide politice. Punctul comun al acestora este sfârșitul sistemului politic existent și crearea unuia nou. Rezultatul este că aceste mișcări politice noi au repezentanți, în toate aceste țări unde au luat ființă, atât în autoritatea locală, cât și centrală, dar alături de partidele tradiționale. În unele țări, aceștia sunt parteneri în coaliții pentru a asigura guvernarea. Asta este normal și posibil căci vorbim despre reprezentarea democratică, prin vot, a dorinței cetățenilor. Iar cei aleși au obligația de a forma o majoritate pentru a guverna “polis”. Alt sistem ar genera numai haos.

 

Cine trebuie să reacționeze la vocea străzii? Trebuie să existe un dialog cu ”reprezentanții străzii“ și clasa politică sau Președinție pentru a construi împreună un viitor, sau aceasta va exploda în fața lor? Trebuie politicul să le solicite o listă de revendicări la care să le răspundă punct cu punct?

Dialogul trebuie să aibă la bază respectul reciproc și responsabilitatea. Dacă reprezentanții mișcării ultimelor zile nu recunosc clasa politică drept un interlocutor pentru ei, înseamnă că ei ar trebui să refuze dialogul cu cineva care nu este perceput ca reprezentantul lor. Ar trebui să aștepte alegerile de anul viitor pentru a-și alege reprezentanții cu care doresc să dialogheze. Dimpotrivă, dacă își respectă interlocutorul politic care acum îi reprezintă în România, ar fi mult mai eficient, pentru că își vor putea expune punctul de vedere în mai multe probleme și vor începe un dialog permanent pentru a verifica acțiunile privind aceste probleme.

 

Care este noul mod de a face politică? Căre este profiul noului politician român?

Dați-mi voie să vă reamintesc că politicianul este numai un reprezentant al cetățenilor care îl aleg, este ales dintre ei. Ca reprezentant al unui grup de oameni, aceștia trebuie să-l cârmuiască și să-l ghideze în a-și îndeplini cât mai bine sarcina. Aceasta înseamna că vorbim despre posibilitatea de a pune bazele unui democrații participative. Vorbim despre o politică în care fiecare cetățean este din ce în ce mai mult implicat în viața politică, nu numai în momentul votului, dar pe toată durata mandatului celor pe care îi alege.

Un mod de a face asta este de a crea grupuri omogene – ca de exemplu de medici, antreprenori, ingineri etc., iar aceștia să fie organizați la nivel local, regional și național și împreună să identifice care sunt punctele principale și direcțiile principale pe care doresc să le dezvolte la nivel de politici și legi și să-și identifice din rândul lor reprezentanți care să candideze. Acești candidați ar împărtăși aceleași puncte de vedere și valori cu alegătorii lor. Mai mult, ar putea pune în practică programul politic după alegeri, monitorizări, consultări și susținuți fiind mereu de către cei care i-au pus în acele funcții. Astfel ar dezvolta o societate mai eficientă și mai puternică în care fiecare membru al societății își înțelege responsabilitățile, dar, mai mult, și le asumă și le urmărește.

 

Cum poate deveni Facebook-ul o listă de candidați? Ce o să fie mâine?

Facebook și toată zona de social media pot fi folosite ca instrumente pentru a implementa conceptul de democrație participativă, concept dezvoltat în întrebarea de mai sus.

Politicienii trebuie să-și asume responsabilitatea pe care populația le-a dat-o în 2012 printr-un mandat unora de a guverna această țară iar celorlalți de a forma opoziția atât de importantă pentu a avea un echilibru.

România nu este într-o perioadă de criză, aș zice dimpotrivă. Faptul că partidele politice și președintele doresc să aduca un nou guvern, unul de tehnocrați, este după mine ca o dezertare a responsabilității lor date de către electorat. Momemtul în care într-un sistem democratic schimbi reprezentanții este numai momentul alegerilor, nu o reacție sentimentală în fața manifestanților.

Toți cetățenii României au responsabilitatea uriașă de a-și respecta rolul (atât clasa politică, cât și societatea civilă) de a munci împreună pentru binele acestei țări și pentru a arăta în afara granițelor că România este o țară de încredere și stabilă, în care merită investit și merită trăit. România este unul dintre actorii cheie ai Europei – să nu uităm că România este pe locul 7 la număr de cetățeni în Europa și trebuie să înceapă să conteze cel puțin atât de mult – iar ceea ce s-a întâmplat zilele acestea, reacțiile diferite arată o țară în care cetățenii doresc să se implice și să acționeze. Așadar, întrebarea principală pe care trebuie să și-o pună fiecare este – ce vă doriți, o țară slabă și nesigură sau o țară la care visați, o țară în care cu toții contribuim să o creăm?

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: