ROMÂNIA BREAKING NEWS

Povestea unei manipulări de presă cu rachete nucleare şi miei cu două capete, la România TV. Imagini banale din 2011, folosite pentru diabolizarea armatei SUA în România

"Reportajul", ce conţine "informaţii" extrem de grave, are însă numeroase probleme de natură jurnalistică şi elemente ce îl pot încadra ca material propagandistic.
Povestea unei manipulări de presă cu rachete nucleare şi miei cu două capete, la România TV. Imagini banale din 2011, folosite pentru diabolizarea armatei SUA în România

„Rachete cu uraniu detonate în Călăraşi”, relata joi la prânz postul România TV, într-un reportaj cu informații-bombă. Reportajul, bazat pe „acuzaţii” atribuite unui cadru militar şi neverificate de jurnalişti până în momentul publicării, îi blamează pe „americani” pentru presupusa folosire a unor rachete cu „uraniu sărăcit”, în timpul unor manevre desfăşurate în România. Acelaşi material îmbogăţeşte povestea cu relatări despre „ciudăţenii” apărute în zonă, inclusiv miei cu trei picioare şi două capete. Imaginile, însă, sunt de fapt din 2011, de la o operaţiune de detonare controlată a muniţiei în exces din dotarea armatei la care au participat câţiva specialişti americani. La solicitarea HotNews.ro, Ministerul Apărării Naţionale a dezminţit informaţiile şi a confirmat că imaginile sunt de la manevră din 2011.

Redactorul-şef România TV, Eugen Chelemen, nu a răspuns la apelurile reporterului HotNews.ro.

Reportajul a fost dat rapid uitării pe post, dar a rămas pe site-ul România TV. El a fost preluat de numeroase site-uri.  VIDEO-ul original realizat de Romania TV poate fi vazut aici. 

Subiectul a fost tratat, cu puţin timp înainte de România TV, şi pe pagina MarinBadea.ro din Călăraşi, ce prezintă, în plus, mai multe fotografii cu militari şi muniţie din timpul unor manevre militare. Aceeaşi sursă plasează, temporal, evenimentele la care face referire reportajul România TV în luna mai a acestui an.

Aceleaşi imagini, însă, au fost publicate pe site-ul US Army  în data de 7 iulie 2011 după o operaţiune în care specialişti americani au ajutat Armata Romană să detoneze o parte de muniţia veche în exces.

Înregistrări video de la operaţiunile de atunci, înregistrări datate tot iunie 2011, sunt disponibile aici și aici.

După ce a fost contactat de HotNews.ro, articolul de pe site-ul din Călăraşi a dispărut.

La rândul lor, înainte ca MApN să transmită poziţia oficială, surse din domeniul militar consultate de HotNews.ro au arătat că în imagini se vede mai degrabă o operaţiune de distrugere controlată a unor muniţii, caz în care apariţia unui nor în formă de ciupercă nu e ceva ieşit din comun. Aceleaşi surse au explicat şi situaţiile în care se foloseşte uraniul sărăcit în proiectile – vezi la finalul articolului.
Ce „informaţii” a prezentat România TV în materialul respectiv, care vorbeşte despre implicarea americană în presupuse activităţi militare cu „uraniu sărăcit” pe teritoriul României, activităţi ce ar fi produs un dezastru ecologic:

– Materialul Romania TV citează „un ofiţer de armată, martor la mai multe manevre militare care au avut loc în sudul României”, susţine că la Jegălia ar fi fost detonate rachete ce ar conţine „uraniu scăzut”. Sunt difuzate imagini cu o explozie pe un câmp, pe fundal auzindu-se numărătoarea inversă şi o înjurătură, rostite în limba romană de o persoană neidentificată.

– „Reportajul” continuă cu detalii despre manevra militară, în care este citat un „mail de la un ofiţer care a participat la detonări”. Acesta susţine că la manevre ar fi participat americani sosiţi de la baza Kogălniceanu, care ar fi adus rachetele ce trebuiau detonate. Aceeaşi sursă mai afirmă că „astfel de detonări au loc pe întreg teritoriul ţării, iar rachetele cu uraniu scăzut sunt extrem de periculoase mediului”. Autorul aceluiaşi „mail” mai apreciază că „va fi scandal mare în MAPN, CSAT (…) „.

– Vocea din off citează, ulterior, localnici din Jegălia, judeţul Călăraşi, care vorbesc de „tot felul de ciudăţenii apărute în urmă detonării”. Reporterul pune unui om simplu prezentat drept cioban întrebări care sugerează răspunsul, care dau drept sigură informaţiile referitoare la explozie şi care atribuie vina „americanilor”. Reportajul precizează că „toţi localnicii au auzit exploziile, nu au însă curajul să vorbească despre asta”. Şi sunt citaţi în continuare, cu identitate ascunsă, un „localnic” şi un comisar al Gărzii de Mediu Călăraşi.

– Materialul se încheie cu precizarea că România TV a cerut un punct de vedere de la Ministerul Apărării, dar „deocamdată nu a primit niciun răspuns”. Ultimele imagini prezintă din nou o explozie pe un câmp, o persoană auzindu-se pe fundal: „Aţi privit-o” – întărind ideea de autenticitate a informaţiei.

Citește întregul material pe Hotnews.ro aici.

…la o cautare pe YouTube a informatiilor din comunicatul Armatei SUA gasim si doua clipuri video din iunie 2011 cu detonarile ce au avut loc la Jegalia, unul realizat chiar de catre armata Americana:

NEWS:: 21st TSC EOD Techs Advise and Assist Romanians with Aging Ordnance Disposal

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: