ROMÂNIA BREAKING NEWS

Banca Transilvania are liber la cumpărarea 100% din acțiunile VictoriaBank din Republica Moldova, deținută de oligarhul rus

Banca Transilvania are liber la cumpărarea 100% din acțiunile VictoriaBank din Republica Moldova, deținută de oligarhul rus

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, Banca Transilvania împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), precum și VB Investment Holding B.V. (se află sub controlul BERD), au obținut  permisiunea de a putea achiziționa întregul pachet de acțiuni emis de Victoriabank.

Cât despre ofertele de vânzare a acțiunilor – acestea ar urma să fie expuse la vânzare la decizia deținătorilor acestora, în condițiile stabilite de regulile pieței reglementate.

Amintim că pe 7 noiembrie 2017. Banca Transilvania, a doua instituţie de credit din România a anunţat că a depus o ofertă de preluare a unui pachet de 39,2% din Victoriabank, deţinut de milionarul rus Serghei Lobanov, prin firma Insidown din Cipru.

Acesta ar avea legături cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, după cum susţine afaceristul Veaceslav Platon într-o adresare către organele de cercetare penală. Acesta a scris că în spatele lui Serghei Lobanov sunt Vladimir Plahotniuc şi Ilan Shor.

Cine sunt restul acţionarilor

Un pachet important de 27,56% de acţiuni este deţinut de BERD, care în 2015 a încercat să preia controlul asupra Victoriabank, dar nu a reuşit.

Victor Ţurcan, preşedintele Consiliului de Administraţie are 10,45%, Galina Proidisvet – 4,04%, Valentina Ţurcan – 2,47% și firma Notabil Plus – 2,36%.

Rolul Victoriabank în furtul miliardului

Din iunie 2015, Victoriabank se află sub supravegherea intensivă a Băncii Naţionale „ca urmare a constatării unor aspecte ce ţin de structura netransparenta a acţionarilor, angajarea în operaţiuni de creditare cu risc sporit”.

Banca este menţionată şi în raportul Kroll privind frauda din sistemul bancar moldovenesc. Astfel în zilele 18-24 noiembrie 2014, expunerea Victoriabank faţă de Banca de Economii a crescut semnificativ.

Potrivit raportului Kroll, dacă în perioada 3-18 noiembrie valoarea plasamentelor (depozitelor) făcute de Victoriabank la Banca de Economii era de 90 de milioane de lei (doar pe 7 noiembrie a săltat la 190 de milioane de lei), apoi pe 19 noiembrie valoarea depozitelor a ajuns la 903 milioane de lei, pe 20 noiembrie a urcat la 1.449,7 milioane de lei, iar pe 24 noiembrie 2014 a ajuns la 1,84 miliarde de lei.

Citește si

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: