ROMÂNIA BREAKING NEWS

Banca Transilvania are liber la cumpărarea 100% din acțiunile VictoriaBank din Republica Moldova, deținută de oligarhul rus

Banca Transilvania are liber la cumpărarea 100% din acțiunile VictoriaBank din Republica Moldova, deținută de oligarhul rus

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, Banca Transilvania împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), precum și VB Investment Holding B.V. (se află sub controlul BERD), au obținut  permisiunea de a putea achiziționa întregul pachet de acțiuni emis de Victoriabank.

Cât despre ofertele de vânzare a acțiunilor – acestea ar urma să fie expuse la vânzare la decizia deținătorilor acestora, în condițiile stabilite de regulile pieței reglementate.

Amintim că pe 7 noiembrie 2017. Banca Transilvania, a doua instituţie de credit din România a anunţat că a depus o ofertă de preluare a unui pachet de 39,2% din Victoriabank, deţinut de milionarul rus Serghei Lobanov, prin firma Insidown din Cipru.

Acesta ar avea legături cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, după cum susţine afaceristul Veaceslav Platon într-o adresare către organele de cercetare penală. Acesta a scris că în spatele lui Serghei Lobanov sunt Vladimir Plahotniuc şi Ilan Shor.

Cine sunt restul acţionarilor

Un pachet important de 27,56% de acţiuni este deţinut de BERD, care în 2015 a încercat să preia controlul asupra Victoriabank, dar nu a reuşit.

Victor Ţurcan, preşedintele Consiliului de Administraţie are 10,45%, Galina Proidisvet – 4,04%, Valentina Ţurcan – 2,47% și firma Notabil Plus – 2,36%.

Rolul Victoriabank în furtul miliardului

Din iunie 2015, Victoriabank se află sub supravegherea intensivă a Băncii Naţionale „ca urmare a constatării unor aspecte ce ţin de structura netransparenta a acţionarilor, angajarea în operaţiuni de creditare cu risc sporit”.

Banca este menţionată şi în raportul Kroll privind frauda din sistemul bancar moldovenesc. Astfel în zilele 18-24 noiembrie 2014, expunerea Victoriabank faţă de Banca de Economii a crescut semnificativ.

Potrivit raportului Kroll, dacă în perioada 3-18 noiembrie valoarea plasamentelor (depozitelor) făcute de Victoriabank la Banca de Economii era de 90 de milioane de lei (doar pe 7 noiembrie a săltat la 190 de milioane de lei), apoi pe 19 noiembrie valoarea depozitelor a ajuns la 903 milioane de lei, pe 20 noiembrie a urcat la 1.449,7 milioane de lei, iar pe 24 noiembrie 2014 a ajuns la 1,84 miliarde de lei.

Citește si

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: