ROMÂNIA BREAKING NEWS

O mare lovitură financiară dată lui Putin, care va zgudui din temelii economia Rusiei!

SHARE
, / 452 0

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din întreaga lume, cu active de 890 de miliarde de dolari, își revizuiește investițiile de 8 miliarde de dolari, pe măsură ce Uniunea Europeană ia în considerare înăsprirea sancțiunilor împotriva Rusiei.
Guvernul norvegian a anunțat că este gata să își ajusteze deținerile fondului său pentru a reflecta schimbarea climatului geopolitic, scrie Bloomberg. Comisia Europeană va prezenta propunerile sale „țintite“ mâine. Norvegia nu este stat membru al Uniunii Europene, dar susține o nouă rundă de sancțiuni.

„Dacă investițiile fondului vor fi afectate de sancțiunile economice împotriva Rusiei, pe care Norvegia le susține, atunci vom face ajustările necesare pentru a ne acomoda la noua situație“, a anunțat Runar Malkenes, un purtător de cuvânt al Ministerului de Finanțe norvegian.

Fondul suveran al Norvegiei avea la finele anului trecut investiții de circa 8 miliarde de dolari în Rusia, din care 3,6 miliarde de dolari în acțiuni și 4 miliarde de dolari în titluri de stat și obligațiuni emise de companii ruse.

„Este important ca măsurile restrictive pe care le susținem să aibă cea mai extinsă bază posibilă“, a declarat Frode Andersen, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe norvegian.

SUA cere sancțiuni cât mai puternice și, anterior, a impus sancțiuni împotriva unor companii ruse, cele mai importante fiind producătorul de petrol de stat Rosneft, producătorul de gaze Novatek – deținut în parte de către oligarhul Ghenadi Timcenko, traderul de țiței Gunvor – la care se bănuiește că președintele rus Vladimir Putin deține o parte din acțiuni și Gazprombank, brațul financiar al gigantului Gazprom. Alte companii asupra cărora s-au impus sancțiuni sunt deținute de către oligarhul Arkady Rotenberg.

Fondul suveran norvegian deținea 0,6% din acțiunile Rosneft la finele anului trecut.

Bursa de la Moscova a scăzut în acest an cu 6,5%, iar rubla s-a depreciat față de dolar cu 5,6% în aceeași perioadă.

Zborul MH17 s-a prăbușit în estul Ucrainei săptămâna trecută, în zona ocupată de separatiștii proruși, toate cele 298 de persoane aflate la bord murind. SUA acuză Rusia că a livrat rebelilor sistemul de rachete BUK, care a doborât aeronava.


Surse: YahooNews, Adevarul

Părerea ta contează

© Copyright 2012 - ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press