ROMÂNIA BREAKING NEWS

Tupeu! Tiraspolul: Dreptul la educație al elevilor școlilor cu predare în limba română a fost violat de Chișinău

Administrația de la Tiraspol este de părerea că decizia Curții Europene pentru Drepturilor Omului (CEDO) este una politizată și ruptă de realitate.

Mai mult, departamentul de externe de la Tiraspol declară, în cadrul unui comunicat, că dreptul la educație al elevilor din instituțiile de învățământ cu predare în grafia latină a fost violat de către autoritățile de la Chișinău pentru a face presiune asupra administrației separatiste. Aceasta pentru a determina oficialii europeni să introducă interdicții de circulație în UE pentru o serie de reprezentanți ai administrației de la Tiraspol.

În același context, administrația separatistă susține că deși au fost simplificate procedurile de înregistrare a acestor școli, directorii instituțiilor refuză să facă acest lucru.

De asemenea, Tiraspolul cosideră ofensatoare declarația CEDO în care se menționează că limba moldovenească în grafia chirilică este o “combinație neutilizată și nerecunoscută nicăieri în lume”. „Grafia latină a fost introdusă cu forța în Moldova în anul 1989, în timp ce grafia chirilică a fost folosită pe tot parcursul istoriei țării”, se mai arată în comunicat.

Menționăm că pe 19 octombrie CEDO a emis în hotărâre prin care condamnă Rusia pentru încălcarea dreptului la educație în regiunea transnistreană, obligând-o să achite despăgubiri de peste un milion de euro.
Moldova.ORG

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: