ROMÂNIA BREAKING NEWS

Video: Victorie pentru Limba Română! Curtea Constituțională a RM a avizat favorabil modificarea art.13 din Constituție – limba de stat română, nu moldovenească

Video: Victorie pentru Limba Română! Curtea Constituțională a RM a avizat favorabil modificarea art.13 din Constituție – limba de stat română, nu moldovenească

Curtea Constituțională -CCM s-a pronunțat astăzi asupra avizului la proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. În speță, este vorba despre sesizarea făcută de un grup de deputați din mai multe fracțiuni parlamentare privind modificarea articolului 13 din Constituție, cel cu referire la denumirea limbii de stat.  Astfel, Curtea Constituțională  adat aviz pozitiv inițiativei PLDM privind modificarea art.13 din Constituție. Sintagma „limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine”, va fi înlocuită cu sintagma „limba română”.

Înalta Curte a stabilit că inițiativa deputaților PLDM este constituțională.

Potrivit Liberal – democratului Tudor Deliu, acesta a decalrat că deputații care nu vor vota pentru modificarea constituției „nu au ce căuta în Parlament”.

„Ei nu reprezintă cetățenii. Vom discuta cu toate fracțiunile cel puțin cei care au semnat vor vota pentru această modificare. Din câte cunosc sunt parlamentari și în PD, de exemplu președintele Parlamentului Andrian Candu, care a declarat anterior că limba vorbită este limba română”, a spus Deliu.

Valeriu Ghilețchi a menționat că deputații grupului PPEM au semnat încorpore această inițiativă legislativă, la fel cum au făcut-o și cei din Partidul Liberal, potrivit deschide.md citat de romaniabreakingnews.ro

Legiutorii liberal-democrați au elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituție. Președintele fracțiunii PLDM, Tudor Deliu, a anunțat anterior că a fost găsit și numărul minim necesar, de 34 de semnături, pentru inițierea procedurii de modificare a Constituției în ceea ce privește denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova.

În Nota informativă a proiectului se precizează că drept temei pentru elaborarea documentului a servit Hotărârea Curții Constituționale din decembrie 2013, prin care a fost statuat că, „în cazul existenței unor divergențe între textul Declarației de Independentă și textul Constituției, textul constituțional primar al Declarației de Independenţă prevalează”.

Semnatarii documentului au fost aleşi în 2014, pe listele PLDM, chiar dacă între timp unii au aderat la alte formațiuni ori au devenit neafiliați.

În nota informativă a proiectului se precizează că temei pentru elaborarea acestuia a servit Hotărârea Curții Constituționale nr. 36 din 5 decembrie 2013, care a statuat că „în cazul existenţei unor divergenţe între textul Declaraţiei de Independenţă şi textul Constituţiei, textul constituţional primar al Declaraţiei de Independenţă prevalează”. Astfel, pentru restabilirea adevărului istoric este absolut întemeiată inițiativa de revizuire a prevederilor constituționale prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”.

Semnatarii documentului spun că proiectul de lege elaborat de deputații liberal-democrați vine să restabilească consecvența și forța juridică a prevederilor Constituționale prin excluderea posibilității producerii unor confuzii referitoare la limba oficială a statului Republica Moldova.

Sesizarea la CC a fost făcută la data de 13 octombrie 2017.

Este de menționat că potrivit Constituției, „Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare”, iar „legea se adoptă cu votul a două treimi din deputați”. Totodată, „dacă, de la prezentarea iniţiativei cu privire la modificarea Constituţiei, Parlamentul nu a adoptat timp de un an legea constituţională corespunzătoare, propunerea se consideră nulă”.

Actualmente articolul 13 al Constituției „Limba de stat, funcționarea celorlalte limbi”, prevede:

(1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine.
(2) Statul recunoaște și protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul țării.
(3) Statul facilitează studierea limbilor de circulație internațională.
(4) Modul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.

Redacția Chișinău – romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: