ROMÂNIA BREAKING NEWS

„Nu desfințării satelor și comunelor, DA unificării Statelor” – obiectivul comun România – R. Moldova pe agenda Adunarii Asociației Comunelor la București …și răspunsul Premierului Dacian Cioloș

„Nu desfințării satelor și comunelor, DA unificării Statelor” – obiectivul comun România – R. Moldova pe agenda Adunarii Asociației Comunelor la București …și răspunsul Premierului Dacian Cioloș

În perioada 21 – 24 februarie 2016, are loc la Hotelul RIN GRAND din București, cea de-a XIX-a Adunare Generală a Asociației Comunelor din România. La acest important eveniment sunt invitați să participe Prim-ministrul României, Dacian CIOLOȘ, miniștri ai Guvernului României, președintele Comitetului Regiunilor, Markku MARKKULA, ambasadori acreditați la București, precum și delegații ale asociațiilor, din țară și din străinătate, cu care ACoR este parteneră. La acest eveniment participă și o importantă delegație a primarilor de comune și sate din R. Moldova, precum și o delegație a Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina condusă de președintele Consiliului Național – Marian Clenciu, informează romaniabreakingnews.ro

Această Adunare s-a constituit în prilej pentru staff-ul Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina de a întări relațiile și parteneriatele cu unele primării din R. Moldova, în beneficiul comun al românilor de pe ambele maluri ale Prutului. 

În cadrul Adunării sau dezbătut atât probleme organizatorice dar și proiectele Guvernului României legate de eficientizarea administrației locale. Au existat voci care au acuzat de intenții de desfințare a comunelor și satelor din România, la care Premierul român a răspuns argumentat despre situația reală din teritoriu și soluțiile pragmatice care pot fi identificate și puse în aplicare.

Cu toate acestea, dincolo de orice retorică pe acest subiect s-a putut sesiza  curentul de reunificare al celor două State Românești, voalat în mesajul și obiectivul comun declarat de  Emil Drăghici – Președintele Asociației Comunelor din România  de comun acord cu primarii din R. Moldova.

Video – Președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici a spus că România – R. Moldova au un obiectiv comun: „nu desfințării statelor și comunelor, DA unificării Statelor”

Raspunsul premierului către Emil Drăghici, referitor la „ambiția” ca un anumit număr de sate sau comune să dispară de pe harta României.

Premierul Dacian Cioloș a declarat că nu are „ambiția” ca un anumit număr de sate sau comune să dispară de pe harta României, dar că trebuie abordate realități care au fost evitate până acum, din motive politice.

„Nu am nicio ambiție să dispară un număr de comune sau de sate de pe harta României, dar vreau să punem pe masă niște realități pe care le tot ocolim pentru că politic nu dă bine să discutăm despre ele. Anul acesta e un an electoral în care poate nu găsim soluții acum, dar haideți măcar să avem curajul să le punem pe masă și să începem să discutăm soluțiile pe care le putem imagina. Pentru că numai rezistența la schimbare nu o să ducă la evoluție. Dacă dvs oferiți soluția pentru ca, folosind bani mai puțini, să putem finanța o administrație mai stufoasă și să putem eficientiza proiecte pe care s-au cheltuit bani publici mulți — și vedem că nu sunt eficiente — deci dacă aveți soluții, eu sunt primul care le va prelua și le va promova”, a spus prim-ministrul, luni, la cea de-a XIX-a sesiune ordinară a Adunării Generale a Asociației Comunelor din România.

El a adăugat că înțelege opoziția exprimată de cei prezenți față de desființarea unor comune și sate din România, dar a subliniat că trebuie găsite modalități pentru a crește eficiența utilizării resurselor bugetare.

„Haideți să fim sinceri și pragmatici! Acolo unde avem sate de câțiva zeci de locuitori și unde la nivelul primăriilor aveți 10-20 de angajați și veniți să solicitați resurse pentru funcționarea administrației la nivel central, cum putem privi în perspectivă dezvoltarea satului respectiv?!”, a mai spus el.

Dacian Cioloș a adăugat că promisiunile pot fi făcute cu ușurință în campania electorală, dar că bugetul este limitat.

„Dacă nu desființăm sate, haideți să găsim alte modalități prin care să putem crește eficiența utilizării fondurilor pe care le avem la dispoziție. Orice prim-ministru vă poate promite tot felul de lucruri, mai ales în campania electorală, dar tot la bugetul ăla ne întoarcem până la urmă, pe care nu îl putem crește doar pentru că facem campanie electorală. Sunt proiecte de investiții, de aducțiune de apă, de canalizare, de școli care sunt finalizate sau care nu sunt finalizate încă, dar pentru care s-au investit bani mulți din bugetul național și care, după ce sunt finalizate, nu au conectări la serviciile respective. Sau nici măcar nu pot să plătească serviciile respective, deci nu se pot acoperi costurile, pentru că nu sunt suficienți utilizatori. Sau se termină școli și nu mai sunt elevi. La lucrurile acestea concrete trebuie să găsim răspuns”, a subliniat Cioloș, îndemnându-i pe cei prezenți să se implice în găsirea de soluții, beneficiind și de experiența pe care o au.

Premierul Dacian Cioloș către delegația primarilor din R. Moldova:

să inițiem și un program de stimulare a cooperării la nivel local, între comunitățile din România și cele din Republica Moldova. Domnul vicepremier Dîncu probabil o să vă dea mai multe detalii despre ideea unui program de stimulare a dezvoltării locale în comunități din Republica Moldova, deci de finnațare a unor mici proiecte concrete care să aducă ceva în plus comunităților locale în Republica Moldova și ideea ar fi să privilegiem acele comune sau acele orașe care au înfrățiri din Republica Moldova, înfrățiri cu comune sau orașe din România. Dorim să stimulăm și în felul acesta, inclusiv prin aceste programe pe care le finanțăm de la nivelul guvernului, această colaborare, cooperare, pe care văd că și dumneavoastră aveți intenția să o stimulați. 

„…Cred că, dincolo de aspecte de interes strict local, politic, ar trebui să folosim acest an electoral pentru a discuta, într-adevăr, despre modul în care ne organizăm după aceste alegeri locale și după aceste alegeri parlamentare; pentru că, vă spun sincer, fără curaj în a aborda aceste probleme din timp, riscăm să ne prindă iarăși sfârșitul perioadei bugetare europene actuale și să fie din ce în ce mai greu de a justifica noi fonduri europene pentru dezvoltare regională, fonduri de coeziune, tocmai din cauza lipsei de performanță în utilizarea acestor fonduri. 
Cred că anul acesta este un moment oportun ca să lansăm sau să relansăm aceste discuții cu adevărat și la nivelul partidelor politice, care se vor prezenta la alegeri, și la nivelul asociațiilor aleșilor locali, pentru a vedea care sunt soluțiile. Pentru că dacă doar amânăm anumite decizii importante, nu facem decât să ne amânăm perspectivele de dezvoltare în viitor. Fără partizanat politic, vă pot asigura că Guvernul va alimenta această dezbatere cu idei, cu proiecte de acte normative în așa fel încât să punem să punem în practică în perioada următoare acele idei asupra cărora vom cădea de acord.

Doresc să-mi închei intervenția profitând și de prezența invitaților noștri din Republica Moldova și să vă spun că la nivelul guvernului analizăm, dincolo de cooperarea pe care o vom avea cu Guvernul Republicii Moldova, în speranța că reformele pe care și le-au propus vor fi cu adevărat puse în practică, să inițiem și un program de stimulare a cooperării la nivel local, între comunitățile din România și cele din Republica Moldova.

Domnul vicepremier Dîncu probabil o să vă dea mai multe detalii despre ideea unui program de stimulare a dezvoltării locale în comunități din Republica Moldova, deci de finnațare a unor mici proiecte concrete care să aducă ceva în plus comunităților locale în Republica Moldova și ideea ar fi să privilegiem acele comune sau acele orașe care au înfrățiri din Republica Moldova, înfrățiri cu comune sau orașe din România. Dorim să stimulăm și în felul acesta, inclusiv prin aceste programe pe care le finanțăm de la nivelul guvernului, această colaborare, cooperare, pe care văd că și dumneavoastră aveți intenția să o stimulați. 

Mă opresc aici, cu speranța că în acest an vom putea conlucra și dincolo de aceste oportunități, conferințe naționale pe care le organizați și la nivelul unor grupuri tematice în care să putem discuta de toate împreună, aceste idei pe care vi le-am lansat astăzi, în așa fel încât să ne ajutați să definim mai bine pe viitor deciziile care ar trebui luate. Cred că important este să nu ocolim aceste subiecte, chiar dacă unele dintre ele pot fi controversate. Important este să le discutăm, să venim cu argumente și să vedem care sunt soluțiile cele mai bune pentru a crește eficiența utilizării fondurilor la nivel local și mai ales pentru a crește capacitatea de promovare a unor proiecte de jos în sus, și nu luat de sus în jos, de la nivel guvernamental în jos. Vă mulțumesc și vă doresc mult succes. – a mai spus premierul.

Publicat de romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: