ROMÂNIA BREAKING NEWS

Un atac cibernetic va activa automat tratatul NATO. România națiune-lider în dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei

Războiul modern nu însemnă doar bombardament pe câmpul de luptă. Combatanții încearcă să-și ia inamicul prin surprindere, să-i atingă punctele sensibile și să-l distrugă din interior. Potrivit experților, Ucraina poate fi distrusă din interior în urma unor atacuri cibernetice. NATO va apăra țara vecină de astfel de amenințări, iar responsabilitatea revine României.

Are România capacitatea de a apăra Ucraina? „E greu de spus, nu știm ce forțe au mobilizat rivalii. Dacă vorbim despre atac infiormatic, nu vorbim doar despre oamenii din țara respectivă, ci de alte resurse. calculatoare compromise în alte tări viruși pe care nu îi cunoaștem încă sau hackeri infiltrați în agențiile statului”, a spus Bogdan Botezatu, expert în securitate cibernetică.

Hackerii Anonymous au spart site-ul Poliției Române. Reacția instituției

Ca stat protector, țara noastră ar trebui să se asigure că serviciile critice ale Ucrainei vor fi funcționale. În 2008, în Georgia, hackerii au preluat controlul băncilor, al rețelelor de transport și de energie. Instituțiile de presă au fost și ele atacat informatic, iar populația nu a mai aflat ce se întâmplă în propria țară. Scutul oferit de autoritățile române pentru Ucraina ar trebui să prevină repetarea scenariului. Prin ajutorul acordat vecinilor, România va fi însă nevoită să-și întărească sistemele de apărare.

Dar România nu este singură. Un eventual atac asupra noastră, va activa automat tratatul NATO. „Oricât ar fi Rusia de mare, nu poate face față celor 28 de state SUA, Franța. Marea Britanie, Germania”, a spus Traian Băsescu.

România va fi națiune-lider în dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei

România participă în calitate de națiune-lider, în baza unei hotărâri CSAT, la Fondul de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei, creat prin participarea voluntară a țărilor membre NATO, anunță SRI într-un comunicat de presă.

”În contextul evenimentelor generate de tensionarea relațiilor ruso-ucrainene și pe fondul necesității Alianței Nord-Atlantice de a-și întări granița de est, au fost implementate noi măsuri de securitate, sens în care a apărut și ideea creării, pe baza contribuției voluntare a țărilor membre NATO, a unui Fond de Sprijin (Trust Fund) pentru dezvoltarea capacității de apărare cibernetică a Ucrainei”, precizează SRI într-un comunicat de presă dat publicității sâmbătă.

Conform sursei citate, expertiza pe care SRI o deține în domeniul securității ciberneticeapreciată atât în proiecte desfășurate în țara noastră, cât și în cadrul cooperării cu NATO, prin contribuții la crearea de platforme specifice și prin participarea activă la exerciții precum Cyber Coalition – a fundamentat aprobarea, de către CSAT, a participării țării noastre, prin Serviciul Român de Informații, în calitate de națiune-lider, la acest Fond.

Ca urmare, CSAT a aprobat transmiterea acestei decizii către NATO, iar în cadrul Summit-ului NATO din Țara Galilor (4-5 septembrie), România și-a declarat disponibilitatea de a îndeplini rolul de națiune-lider a Fondului de Sprijin pentru apărarea cibernetică a Ucrainei.

”Această calitate presupune definirea, de către specialiștii naționali în securitate cibernetică, în baza dialogului cu partea ucraineană, a cerințelor tehnice și a arhitecturii unui sistem de protecție a unor infrastructuri critice IT&C împotriva amenințărilor cibernetice. De asemenea, o altă sarcină a națiunii-lider se referă la identificarea altor state NATO ca și contributori la Fond, astfel încât să se poată asigura resursele financiare pentru implementarea proiectului definit. Nu în ultimul rând, națiunea-lider va asigura managementul de proiect și instruirea specialiștilor ucraineni în vederea exploatării eficiente a sistemului”, se arată în comunicat.

SRI mai precizează că, având în vedere evoluțiile de securitate în domeniu, România, prin instituțiile abilitate, acordă o atenție deosebită prevenirii și contracarării amenințărilor la adresa sa și a aliaților săi.

Sursa:DiGi24

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.