„Securitatea Europei este în pericol”, a spus Steinmeier (foto sus), într-un interviu la revista germană Die Welt. „Oricât de dificile ar fi relațiile cu Rusia în prezent, avem nevoie de mai mult dialog, nu de mai puțin”. „Avem responsabilitatea de nu lăsa nejucată nicio carte în efortul nostru de creștere a securității și apărare a păcii”
Frank Walter Steinmeier, ministrul de externe al Germaniei, nominalizat la funcția de președinte al Germaniei din partea partidului social democrat, continuă eforturile pentru semnarea unui nou acord de control al armamentului în care să fie inclusă și Federația Rusă. Până în prezent, 15 state europene s-au raliat propunerii lui Steinmeier, informează Reuters citat de romaniabreakingnews.ro Printre statele semnatare sunt Franța, Italia, Austria, Belgia, Elveția, Cehia, Spania, Finlanda, Olanda, Norvegia, România, Suedia, Slovacia, Bulgaria și Portugalia. Inițiativa va fi discutată pe larg la întâlnirea ministerială a OSCE din 8-9 decembrie, de la Hamburg, ea fiind potențată de deținerea președinției organizației până la finalul anului de către Germania.
Inițiatorul unui proiect privind un nou acord de control al armamentului în Europa, Steinmeier cere să fie inclusă și Federația Rusă. După anexarea Crimeei și tensionarea relațiilor cu Occidentul, Moscova s-a retras în 2015 din Tratatul pentru Forțe Armate Convenționale în Europa, ceea ce creează temeri în cadrul cancelariilor occidentale pentru securitatea continentului european.
Frank Walter Steinmeier este parte dintr-un grup politic care militează pentru deschidere și dialog cu Rusia, spre deosebire de popularii cancelarului Angela Merkel. Frank Walter Steinmeier este cel care a catalogat în iunie exercițiile militare NATO din Europa de Est drept „zăngănit de săbii” și depune eforturi pentru deescaladarea situației prin lansarea de negocieri pentru un nou tratat de control al armamentelor.
Cum privește SUA propunerea lui Frank Walter Steinmeier?
Diplomații americani au manifestat de la început reticență față de această inițiativă, argumentând că Rusia a demonstrat în nenumărate rânduri că nu respectă prevederile dreptului internațional.