La Sfânta Mânăstire Comana Episcopia Giurgiului, în ajunul Zilei Armatei Române, sâmbătă, 24 octombrie 2015, Starețul Mânăstirii Comana, Arhim. Dr. Mihail Muscariu și Generalul de Flotilă Aeriană, veteran de război, Radu Theodoru, împreună cu un grup de patrioți români, au organizat o procesiune de Sfințire a Troiței – Monument (o troiță maramureșeană) în memoria celor 250.000 de Eroi români căzuți la Cotul Donului în 1942, 150.000 de soldați ai armatei române și 100.000 de militari transilvăneni din armata ungară, pentru al căror sacrficiu suprem, Statul Român nu s-a îngrijit deloc în ultimii 70 de ani să le dea onorul și grija cuvenită, așa cum alte state ca Italia, Germania au făcut pentru Eroii lor.
Au dat onorul celor 250.000 eroi români căzuți la Cotul Donului în noiembrie – decembrie 1942, alături de organizatori, inițiatori și patrioții români din toate colțurile lumii, ofițeri și generali activi și în retragere ai Armatei Române, copii de la Școala Comana, scriitori și oameni de cultură, Unitatea militară 0445 SRI (Grădiștea) unitate care a asigurat Cermeonialul Militar, Forțele Aeriene Române reprezentate de Escadrila de elicoptere IAR 330 Puma, condusă de Căpitan Comandor Aviator – Comandant de formație, doctor în Științe Militare – Vasile Stanciu și restul echipajelor din care au făcut parte Căpitan Comandor Aviator – Constantin Grigore, Căpitan Comandor Aviator – Daniel Popescu, Căpitan Comandor Aviator – Mihăiță Grosu, Locotenent Comandor Aviator Ioan Ieșean, Locotenent Comandor Aviator – Radu Tabacu, Maistru Militar – Nicoșor Stan, Maistru Militar – Robert Dumitru, Maistru Militar – Adrian Ionițăși Marian Cojocaru pilotul cu parapantă și tricolor care a „vegheat” deasupra celor adunați la comemorare pe toată durată procesiunii.
Unitatea militară 0445 SRI (Grădiștea) unitatea care a asigurat Ceremonialul Militar Inscripția centrală de pe corpul Troiței Monument – ARMATEI A 3-A ROMÂNE, Jertfită la Cotul DonuluiVideo Exclusiv: ONORUL FORȚELOR AERIENE ROMÂNE reprezentată de Escadila de elicoptere IAR 330 Puma, condusă de Căpitan Comandor Aviator – Comandant de formație Vasile Stanciu, la procesiunea de Sfințire a Troiței – Monument în memoria celor 250.000 de Eroi Români căzuți la Cotul Donului în 1942
Video: Înregistrarea completă a procesiunii de SFINȚIREA TROIȚEI – MONUMENT A EROILOR ROMÂNI CĂZUȚI LA COTUL DONULUI 1942 – Mănăstirea Comana
Acum 70 de ani, la 19 noiembrie 1942, la o distanță de exact 1942 de kilometri de Chișinău, se declanșa cea mai tragică operațiune militară din istoria Armatei Române, cea de la Cotul Donului, componentă a marii Bătălii de la Stalingrad. În lupta de la Cotul Donului și din Stepa Calmucă au pierit 150.000 de ostași români. Dar, conform datelor publicate de profesorul Raoul Șorban în cartea sa „Invazie de stafii „(Editura „Meridiane”, 2003), acolo s-au pierdut și 100.000 de români ardeleni care făceau parte din armata maghiară…
Înfrângerea din Cotul Donului a generat încordarea relațiilor româno-germane și acuzații la adresa militarilor români cum că nu au vrut să lupte și s-au facut vinovați de situația tragică ce s-a creat pentru Armata a 6-a Germană.
În realitate românii au luptat ca la Mărășești, au suportat bombardamentele de artilerie de o duritate extremă, au primit atacul unei numar mare de tancuri, care au trecut peste ei, românii neavând armamentul necesar pentru a riposta. Mareșalul Manstein aducea grave acuzații românilor.
În scrisoarea de raspuns a maresalului Ion Antonescu către maresalul Manstein, la scrisoarea memoriu, care aducea grave acuzații românilor, șeful armatei române face dovada clasica de ceea ce înseamnă mândria și demnitatea unui comandant dăruit, obligat să suporte invinuiri nedrepte, ce atingeau onoarea unei armate loiale, sacrificată din vina comandamentului german. Mareșalul român trimisese repetate avertismente OKW-ului asupra comportării trupelor sovietice, ceruse întărirea frontului defensiv prin armament și muniție, dovedise ineficiența rezistenței liniare, slabe peste tot, statice, fără rezerve și fără posibilitatea de intervenție a comandamentului. Nu se luase nici o măsură!.
Maresalul Manstein este obligat să recunoască partea de vina a comandamentului german și „serviciile aduse cauzei comune de către România”. Bilanțul pierderilor la Stalingrad este grav: din cele 14 divizii române participante, patru divizii de infanterie și o divizie de cavalerie au fost încercuite, patru divizii de infanterie și divizia blindată au suferit pierderi grele, iar patru divizii au rămas în aceeași formă combativă. Armatele 3 si 4 române, care avusesera la 19 noiembrie 1942 un efectiv de 228.072 oameni, mai aveau la 7 ianuarie 1943 doar 73.062 de militari valizi. Factorii dezastrului de la Stalingrad pot fi considerati: presiunea germană privind angajarea forțelor „oricum și oriunde”, folosirea abuzivă a trupelor române și desparțirea trupelor de comandamentele organice; folosirea artileriei grele, a aviatiei etc. doar în folosul trupelor și sectoarelor germane, fără a ține cont de nevoile sectoarelor românești; atribuirea de misiuni trupelor române care le depășeau capacitatea tactică și operativă; comportamentul inadecvat față de militarii români și nerespectarea regulilor elementare ale unui război de coaliție… Vie fie amintirea
supremei jertfe a Eroilor Români și fie ca Neamul Românesc să se ridice la nivelul sacrificiului lor.
EROII NU MOR !
decât dacă sunt uitați.
Veșnică Odihnă Dragi Eroi!
Mulțumiri e-Syv Systems SRL – Servicii de monitorizare juridică pentru sprijinul acordat la realizarea acestui material.
O parte din textul prezentării este extras din Cartea „La Cotul Donului 1942” a autorului Vasile Șoimaru, prezent și el la comemorare.
Publicat de Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro