ROMÂNIA BREAKING NEWS

Am rămas mai puțini… In memoriam – Vasile Ilica, un mare patriot și luptător cu nedreptățile istorice față de Nordul Bucovinei și Basarabia

Am rămas mai puțini…  In memoriam – Vasile Ilica, un mare patriot și luptător cu nedreptățile istorice față de Nordul Bucovinei și Basarabia

Cu adâncă tristețe și multă mâhnire sufletească, am dat față cu vestea plecării în veșnicie a celui ce a fost și va rămâne pentru toți care l-au cunoscut, un mare român, un mare patriot

– Vasile Ilica, veteran de război, membru al Asociației Culturale Pro Basarabia și Bucovina, Filiala Oradea, care pe tot parcusul vieții a păstrat vie și nealterată în inima sa, flacăra iubirii față de Neamul Românesc și trecutul său, un luptător neobosit cu vitregiile și nedreptățile istorice față de Nordul Bucovinei și Basarabia, răpite în anul 1940.
La 20 octombrie 2015, la Oradea, marele patriot român Vasile Ilica a trecut granița către Eternitate, lăsând moștenire către generațiile care vin, lupta și misiunea sa de apărare a adevărului istoric față de Nordul Bucovinei și Basarabia, răni încă sângerânde ale României.
Mare patriot și luptător s-a stins cu umbra nerealizării celei mai mari și mai fierbinți dorinți, aceea de a mai ajunge măcar o dată pe pământurile natale, pentru a putea aprinde o lumânare la mormintele părinților, surorii și bunicilor săi din satul Broscăuții Noi și de a-și revedea îndrăgitele plaiurile ale copilăriei.
Vasile Ilica este originar din Nordul Bucovinei, născut la 11 noiembrie 1924, la Broscăuții Noi, din în Plasa Flondoreni a județului Storojineț pe timpul României Întregite, azi Stari Broskivți raionul Storojineț, Ucraina.
În anul 1944, fiind elev la liceul „Ferdinand I” din Storojineț, este silit să se refugieze din Nordul Bucovinei în fața tăvălugului sovietic.
Și-a continuat studiile la Școala de ofițeri de Geniu din București, a lucrat o vreme în Ministerul Afacerilor Interne și apoi în diferite șantiere de construcții din vestul Țării.
S-a stabilit cu traiul în Oradea, alături de soția sa, doamna Turcuț Florica.
A activat în Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina și în Societatea de Cultură „Mihai Eminescu” Cernăuți. S-a consacrat ca cercetător al crimelor comise de Armata Roșie și NKVD pe teritoriul provinciilor istorice românești Basarabia și Nordul Bucovinei, fiind și autor a mai multor lucrări documentare despre soarta românilor din aceste teritorii aflate sub ocupația URSS, printre care putem enumera titlurile: „Martiri și mărturii din nordul Bucovinei” – publicată în 2003, „Bucovina abandonată” – publicată în 2010, „Fântâna Alba, o mărturie de sânge: istorie, amintiri, mărturii” – publicată în 2009, „Câteva considerații cu privire la tragicele evenimente petrecute la Lunca – 6/7 februarie 1941”, „Fântâna Albă – 1 aprilie 1941”, „Cimitirul Militar Horecea – iulie 1941” – 2009.
A fost totodată și un neobosit militant pentru păstrarea identității românești în teritoriile românești înstrăinate, participând la numeroase manifestări ale românilor nord-bucovineni, până în ziua de 2 aprilie 2012, când autoritățile Ucrainei l-au împiedicat să treacă granița, pentru a sărbătorii Paștele pe plaiurile natale, aproape de mormintele părinților și bunicilor, prilej cu care i sa înmânat ordinul de interdicție.

foto: ordinul de interdicție de intrare în Ucraina pentru Vasile Ilica

Ultima vizită în Nordul Bucovinei, a fost în 31 Martie 2011, la Cernăuți, unde alături de Societatea “Golgota” a participat la un simpozion pentru comemorarea a 70 de ani de la Masacrul de la Fântâna Alba. La acest simpozion, deși avea calitatea de invitat, nu i s-a permis să prezinte volumul la care lucra, „Momente din istoria zbuciumată a Bucovinei” – Episodul: Nordul Bucovinei, zona de ocupație a URSS în perioada 1940-1991, pe motivul că atât titlul cărții, cât și conținutul acesteia „au caracter provocator”, acest moment fiind probabil după cum însăși marele patriot mărturisea, motivul pentru care i sa dat ordinul de interdicție.
Vasile Ilica a fost distins de Ziua Libertății Presei, în luna mai 2014 cu Premiul “Mile Cărpinișan”, pentru lupta să neobosită în numele adevărului istoric. Asociația Civic Media și portalul Basarabia-Bucovina.Info

foto: diploma acordată lui Vasile Ilica cu ocazia înmânării „Premiului Mile Cărpenișan”

Domnul. Vasile Ilica, a primit atunci Premiul „Mile Cărpinișan” pentru Curaj și Excelentă în Jurnalism, în semn de omagiu pentru întreaga sa activitate în slujba adevărului, ca publicist și cercetător privind masacrele holocaustului bolșevic din nordul Bucovinei. Premiul i-a fost înmânat personal de jurnalistul Victor Roncea de Ziua Limbii Române la București cu un laudatio realizat de analistul de politică internațională Corneliu Vlad.
La 11 noiembrie 2014, Ministerul Apãrãrii Naționale i-a conferit medalia în aur și brevetul „Emblema de Onoare a Armatei României – cu însemn de pace “, „în semn de mare apreciere pentru afinitatea față de valorile militare, atât pe front cât și după război, dovedită prin scrierile sale referitoare la tradițiile Armatei, ce au dus la creșterea prestigiului instituției militare”. (foto-jos)

În ultimii patru ani din viața, la vârstă la care se pregătea de marea trecere spre veșnicie, Vasile Ilica a încercat, să-și revadă casa părintească, să-și îngrijească mormintele părinților.
Un Mare Păcat, pentru că în acest timp prețios, România, stat membru NATO și UE, nu a reușit să pună în drepturile sale legitime un cetățean model, un simbol de patriotism și de simțire românească, un exemplu viu al dragostei față de Țara și Neamul său Românesc, în ciuda tratatelor internaționale și bilaterale semnate de Ucraina și încălcate prin această interdicție abuzivă dată în ciuda faptului că Statul Român acordă de ceva timp Kievului, tot sprijinul politic și nu numai.
Zeci de memorii și de scrisori de ajutor a adresat Vasile Ilica Ministerului Afacerilor Externe și Președinției României, împreună cu organizațiile societății civile care l-au sprijinit. Mai avea un an, conform interdicției pentru a putea merge acasă.

Acum cu siguranță în drum spre Bunul Dumnezeu, de acolo din Cer, privește liber către locurile copilăriei sale…


Dormi în pace, frate drag și luptător neobosit Vasile Ilica.
Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina recunoscătoare.

24 octombrie 2015

Marian Clenciu

Președinte ACPBB

av. Victor Gafiuc

Prim-vicepreședinte ACPBB

dr. arh. Gheorghe Ionașcu

Resort Cultural ACPBB

dr. Mădălina Andrei

Președinte Filiala București ACPBB

Dorian Theodor Clenciu

Secretar General ACPBB

Publicat de Dorian Theodor – romaniabreakingnews.ro și probasarabiasibucovina.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: