Funcția de ministru al apărării în guvernul Republicii Moldova este vacantă încă de la sfârșitul lunii decembrie anul trecut. Președintele Igor Dodon, a respins marți, pentru a doua oară, candidatura la șefia Ministerului Apărării, propusă de coaliția de guvernare. Eugen Sturza – vicepreședintele Partidului Popular European din Republica Moldova (PPEM) – era propus la funcția de ministru al apărării. Gestul lui Igor Dodon reprezintă potrivit experților în Drept Constituțional din Republica Moldova, o încălcare a Constituției, informează Redacția Chișinău – romaniabreakingnews.ro
Andrian Candu, președinte al parlamentului RM, l-a acuzat pe șefului statului că produce un „mic blocaj instituțional”, dare care va fi depășit în ciuda opunerii acestuia, după ce Curtea Constituțională va decide mecanismul legal prin care autoritățile pot rezolva astfel de situații.
Menționăm că decizia președintelui, a fost anticipată de către membrii guvernului RM, care s-au adresat deja Curții Constituționale pentru a cere clarificări referitor la situația în care șeful statului refuză repetat o candidatură la funcția de ministru. Executivul face referire la o hotărâre recentă a Curții Constituționale, care prevede că președintele nu poate bloca numirea guvernului chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia.guvernul s-a adresat deja Curții Constituționale să clarifice situația în care șeful statului refuză repetat o candidatură la funcția de ministru.
Nicolae Osmochescu, profesor de drept constituțional susține că, potrivit legii, „președintele are dreptul să respingă o singură dată candidatura la funcția de ministru propusă de premier, iar dacă o respinge pentru a doua oară aceasta înseamnă o încălcare a Constituției”.
Igor Dodon și-a exprimat neîncrederea față de Curtea Constituțională, aguzând membrii Curții că s-ar implica în „combinațiile politice ale guvernului” și a avertizat că orice ministru numit în funcție fără decret prezidențial va fi în afara cadrului legal.
ConstituțiaRepublicii Moldova, prevede că președintele poate fi suspendat din funcție de către parlament, cu votul a două treimi din deputați, dacă încalcă prevederile Constituției. Pentru demiterea sa însă, este necesară organizarea unui referendum.