ROMÂNIA BREAKING NEWS

O palmă dată Ucrainei! Klaus Iohannis a contramandat atât vizita în Ucraina, cât și primirea șefului parlamentului de la Kiev la Palatul Cotroceni.

Vizita care trebuia să fie realizată de Președintele Klaus Iohannis în octombrie în Ucraina, cât și primirea la Cotroceni a șefului parlamentului de la Kiev au fost contramandate de către președintele român. Acesta este semnalul puternic pe care șeful statului l-a dat Ucrainei în general, după ce Rada Supremă de la Kiev (parlamentul ucrainean) a adoptat o legea care limitează învățământul în limba minorităților naționale. Legea însă nu a fost decomandată, promulgatăde președintele Poroșenko.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că legea educaţiei adoptată în Ucraina contravine bunelor intenţii reciproce.

„L-am întâlnit pe președintele Poroșenko pe holurile ONU. Normal că ne-am salutat. I-am spus și direct că nu voi face această vizită până când nu există un progres pe această lege a educaţiei şi că sunt foarte neplăcut surprins de această evoluţie, în condiţiile în care domnia sa a avut o abordare, cel puţin faţă de mine, foarte deschisă, când vine vorba de românii din Ucraina. […] Şi-a continuat drumul destul de îngândurat şi sper să reuşim să avem o abordare care permite românilor din Ucraina, în perspectivă, să-şi continue învăţământul în limba română”, a declarat președintele Iohannis, aflat la New York.

Președintele României a mai declarat că ar fi trebuit să facă o vizită în Ucraina prevăzută pentru luna octombrie a acestui an – „ o vizită pe care am pregătit-o în mai multe runde de discuţii cu preşedintele Poroşenko. Ultima rundă de discuţii am avut-o cu ocazia întâlnirii NATO de la Bruxelles. Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunţe partenerii, şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce. Practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Pe noi ne doare în acest lucru. Avem foarte mulţi români în Ucraina”

Iohannis a precizat că urma să meargă cu preşedintele Ucrainei în zona Bucovinei, unde sunt mulţi români ucraineni.

„Această lege a venit într-un moment foarte nepotrivit şi întreaga abordare, după părerea mea, trebuie pusă în discuţie”, a mai spus președintele.

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: