ROMÂNIA BREAKING NEWS

Andrian Candu, preşedintele parlamentului Republicii Moldova denunță inițiativa lui Dodon de a înlocui „Istoria Românilor”

Andrian Candu, preşedintele parlamentului Republicii Moldova denunță inițiativa lui Dodon de a înlocui „Istoria Românilor”

Andrian Candu, preşedintele parlamentului Republicii Moldova, a denunţat luni 20 martie a.c., iniţiativa şefului statului, Igor Dodon, de a înlocui „Istoria Românilor” cu „Istoria Moldovei”, calificând-o drept una „politică”.

Înlocuirea unei discipline cu alta în programul de studiu nu ţine de competenţa şefului statului sau a politicienilor, a afirmat Candu, reiterând ca Igor Dodon ar face bine să se abţină de la astfel de iniţiative.

Adrian Candu

„Astfel de iniţiative nu ar trebui să existe din partea politicului. Acesta este domeniul oamenilor de ştiinţă, ei ar trebui să ia astfel de decizii. Pe parcursul celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, politicul a încercat să vină cu iniţiative care să modifice disciplina respectivă cu scopul de a crea dezbinare. Noi, Parlamentul şi Preşedinţia, ar trebui să ne abţinem de la astfel de propuneri. Consider că denumirea disciplinei ‘Istoria Romanilor’ ar trebui să rămână aşa cum este”, a declarat Andrian Candu.

Dodon a promis încă din campania electorală că vă scoate din programă şcolară „Istoria Românilor” şi va interzice promovarea unionismului în Republica Moldova. O tentativă asemănătoare a fost încercată de guvernarea comunistă a lui Voronim, la începutul anilor 2000. În urma protestelor de stradă de la Chişinău din acea vreme, tentativa în cele din urmă, a eşuat.

Reamintim că preşedintele Igor Dodon, a cerut săptămâna trecută guvernului Republicii Moldova să introducă în programul de studiu disciplina „Istoria Moldovei” în următorul an de învăţământ. În scrisoarea trimisă executivului, Dodon susţine că „Istoria Românilor” pe care o studiază elevii în prezent ar crea impedimente, inclusiv în ceea ce priveşte consolidarea statalităţii Republicii Moldova.

La sfârşitul lunii ianuarie, Igor Dodon a creat o comisie de „expertiză istorică”, cu ocazia unei reuniuni – „Semnificaţia marilor evenimente istorice întru consolidarea statalităţii Republicii Moldova”, la care au participat istorici consideraţi promotori ai teoriei „moldovenismului”.

Tatiana Rotari / Chișinău / romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: