ROMÂNIA BREAKING NEWS

În R. Moldova există oameni extrem de dedicați românismului și pastrarii identității romanești!

În R. Moldova există oameni extrem de dedicați românismului și pastrarii identității romanești!

Ministrul delegat pentru românii de peste hotare – Angel Tîlvăr a efectuat o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 26 – 27 martie 2015. Sâmbătă, 28 martie 2015, în timp ce se întorcea spre casă, demnitarul român a acordat un interviu telefonic portalului jurnalromanesc.ro și preluat de România Breaking News în care punctează principalele repere ale vizitei, concluziile întrevederilor și rezultatele acestei deplasări.

Angel Tîlvăr a avut o agendă foarte încărcată în cele două zile, iar cele mai mari emoții pe care le-a trăit au fost participarea directă la aniversarea Unirii Basarabiei cu România din 27 martie 2018 și vizita la Biblioteca Universității „Alecu Russo” din Bălți, unde va fi amenajat un centru de informare românesc.

Ministrul delegat a fost primit de către președintele Republicii Moldova – Nicolae Timofti, cu care a discutat despre limba română, cea mai solidă punte dintre cele două state, precum și despre importanța deosebită pe care autoritățile române o acordă afirmării și păstrării elementelor identitare ale comunităților românești de pretutindeni. De asemenea, demnitarul român s-a întâlnit și cu premierul Moldovei, Chiril Gaburici, prilej cu care a fost trecută în revistă activitatea DPRRP – MAE și importanța pe care statul român o acordă sprijinirii românilor de pretutindeni, prin proiecte care privesc identitatea culturală, lingvistică și spirituală. Totodată, ministrul delegat a exprimat întreaga deschidere a autorităților române în oferirea de asistență și expertiză, în ceea ce privește integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

Un alt punct pe agenda vizitei a fost întâlnirea de suflet cu directorii școlilor românești din Transnistria, la care a subliniat rolul educației, al limbii române și grafiei latine pentru păstrarea identității românești. Ministrul delegat și-a exprimat respectul și înalta sa apreciere pentru profesorii din școlile romanesti din Transnistria.

Un alt moment emoționant s-a consumat la Universitatea „Alecu Russo”, din Bălți, unde ministrul delegat s-a arătat încântat de grandoarea și bogăția bibliotecii universitare și unde a făcut o donație importantă de carte românească. Ministrul a mai anunțat că în această bibliotecă va funcționa un centru de informare românesc, a cărei deschidere este pregătită cu atenție în perioada următoare. „Am văzut una dintre bibliotecile care mi-au plăcut mult, o bibliotecă plină de viață, o bibliotecă ce mi-a confirmat proverbul „Omul sfințește locul”, o bibliotecă condusă de o persoană foarte inimoasă, care a reușit să facă din această instituție un loc în care oamenii să se întâlnească, să se informeze, să schimbe idei, să aibă acces și să se documenteze pe toate problemele care țin de preocupările pe care cei ce doresc să învețe le au în această perioadă. La această bibliotecă noi am făcut o donație de carte și în care va funcționa și centrul pe care dorim să îl deschidem la Bălți”, a precizat ministrul Angel Tîlvăr. (interviul audio este disponibil la finalul interviului!)

Reporter: Domnule ministru, tocmai ați încheiat o vizită oficială în Republica Moldova. Care sunt primele concluzii ale acestei vizite?

Angel Tîlvăr: În primul rând mă bucur că această vizită a cuprins și ziua de 27 martie, o zi cu semnificații istorice speciale pentru noi, și mă bucur că am putut să fiu în Moldova în această zi (n.n.: la finalul acestui interviu am adăugat mesajul transmis de ministrul Angel Tîlvăr cu ocazia aniversării a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România), în al doilea rând mi s-a confirmat și mă bucur că atât autoritățile, cât și oamenii apreciază efortul pe care România l-a făcut și sprijinul pe care România l-a acordat și îl acordă atât pentru susținerea parcursului european al Moldovei, cât și pentru realizarea unor proiecte importante pentru Moldova și în al treilea rând, pe linia de activitate a Departamentului nostru (n.n.: DPRRP), am avut ocazia să văd în ce măsură proiectele pe care le-am făcut în alți ani au produs efectele pe care le-am dorit și să încercăm să venim cu idei noi în ceea ce privește activitatea viitoare.

Reporter: Ați vorbit cu președintele Timofti despre importanța mass-media și a învățământului în limba română, care se vor intensifica prin aceste proiecte ale DPRRP. Puteți detalia, domnule ministru, aceste aspecte?

Angel Tîlvăr: Am discutat aspecte legate de importanța presei de limba română, un lucru pe care toată lumea îl dorește a fi prezent cu mai multă apăsare, dacă pot spune așa, în Moldova, am discutat despre puterea educației și despre învățământul în limba română și am găsit de cuviință să subliniez și eu faptul că suntem dispuși să dăm și noi o mână de ajutor pentru realizarea obiectivelor. Cu zi înaintea acestei întrevederi cu președintele, fusesem la Bălți unde am făcut o donație de carte și am luat decizia să înființăm un centru de informare și la Bălți, asemănător celui pe care îl vom deschide la Comrat, am și identificat un loc în care acest centru să funcționeze, am și gândit variantele în care să îl folosim cu maximă eficiență, iar eu cred că au fost discuții bune care m-au făcut pe mine să ajung la concluzia că în majoritatea lucrurilor esențiale, vizavi de aceste probleme, gândim în mod asemănător.

Reporter: Domnule ministru, dincolo de eforturile republicii surori de peste Prut, de a accede în marea familie europeană, cum apreciați dumneavoastră atmosfera pe care ați găsit-o în Republica Moldova, în ceea ce privește calea ei europeană?

Angel Tîlvăr: Eu cred că în ciuda turbulențelor de la început de an, în ciuda dificultăților care au dat naștere unui nou Guvern, cred că oamenii simpli, și nu neapărat politicienii, vor da mesajele necesare, care să îi determine pe politicieni să ia cele mai bune decizii și, aici aș vrea să mă pronunț foarte clar, cea mai bună decizie este urmarea parcursului european de către Republica Moldova, parcurs care România l-a susținut, îl susține și îl va susține cu putere. Nu cred că aici avem de a face cu variante de echivoc!
Reporter: Ați vorbit la un moment dat, la întâlnirea cu premierul Chiril Gaburici, despre deschiderea autorităților române în oferirea de asistență și expertiză în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană. În ce ar consta această expertiză și analiză?

Angel Tîlvăr: În primul rând în bune practici! Drumul pe care Moldova este acum înscrisă este un drum pe care noi l-am parcurs, și noi a trebuit să respectăm exigențe pe care acum trebuie să le respecte și Moldova, și noi am fost în plin proces de accedere la această mare familie europeană și cred că și această susținere a noastră, atât politică, cât și bazată pe expertiză, este o susținere care nu trebuie neglijată, cu atât mai mult cu cât România a devenit principalul partener economic al Republicii Moldova, iar lucrul acesta ne face să credem că felul în care noi am abordat relația cu Republica Moldova a fost unul corect și constructiv.

Reporter: Ați avut inspirația de a efectua o vizită la Bălți, la Universitatea „Alecu Russo”, o adevărată insulă de românism și de latinitate. Ce credeți despre această regiune a Bălțiului și de ce ar trebui ea sprijinită cu precădere, prin comparație cu celelalte zone?

Angel Tîlvăr: Eu mi-am început vizita exact în această regiune și la Universitatea „Alecu Russo”, tocmai pentru că știu că aici este nevoie de ajutorul nostru, dar mai mult decât atât, în momentul în care noi am ajutat, am văzut și am convingerea că ajutorul nostru a fost folosit așa cum trebuie și a fost de maximă utilitate. Am avut ocazia să cunosc oameni extrem de motivați și de dedicați românismului și păstrării identității românești și, nu în ultimul rând, am văzut una dintre bibliotecile care mi-au plăcut mult, și nu am văzut puține biblioteci în viața mea, dar am văzut o bibliotecă plină de viață, o bibliotecă ce mi-a confirmat proverbul „Omul sfințește locul”, o bibliotecă condusă de o persoană foarte inimoasă, care a reușit să facă din această instituție un loc în care oamenii să se întâlnească, să se informeze, să schimbe idei, să aibă acces și să se documenteze pe toate problemele care țin de preocupările pe care cei ce doresc să învețe le au în această perioadă. La această bibliotecă noi am făcut o donație de carte și în care va funcționa și centrul pe care dorim să îl deschidem la Bălți. Sunt foarte mulțumit de rezultatele întâlnirilor avute acolo.

Mesajul cu ocazia aniversării a 97 de ani de la Unire

Dragi români,

În urmă cu 97 de ani, Sfatul Țării de la Chișinău a hotărât Unirea Basarabiei cu România. Actul istoric săvârșit atunci ne amintește în fiecare an că națiunile au un spirit și un suflet al lor și, mai ales, au ultimul cuvânt de spus în ceea ce privește propriul destin.

În acel an, în care marile imperii ale Europei se prăbușeau, înaintașii noștri au înțeles că sosise clipa acțiunii. Generații de români au pregătit această clipă, au așteptat-o cu răbdare, au lucrat pentru împlinirea ei, în toate locurile locuite de români. A fost o luptă dusă prin creație spirituală și prin sacrificiu și o lucrare demnă de curajul și puterea unor giganți. Această lucrare a început la Chișinău, când, pe 27 martie 1918, Sfatul Țării a anunțat unirea cu Regatul României. Niciun român nu trebuie să uite – căci, așa cum ne spunea Nicolae Iorga:cine uită, nu merită! De aceea, o zi ca 27 martie 1918 trebuie mereu și mereu amintită și cinstită cum se cuvine.

În prezent, Republica Moldova s-a angajat pe drumul integrării în familia europeană. Acest lucru reprezintă o garanție că generațiile viitoare vor crește într-un spațiu în care se vor putea afirma sub toate aspectele. România îi va fi alături, fără rezerve, iar relația va rămâne în continuare unică, pentru că ne leagă același trecut istoric, vorbim aceeași limbă și ne raportăm la aceleași valori.

Cu drag,
Angel Tîlvăr
Ministru delega

Sursa: jurnalromanesc.ro prin romaniabreakingnews.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: