ROMÂNIA BREAKING NEWS

Kommersant: R. Moldova a devenit primul „ostatic” al noii scheme geopolitice a Rusiei


Moscova aplică o nouă schemă de presiune geopolitică în care un rol important îl joacă și prețul la gaz. De această părere este Directorul Institutului de cercetări în domeniul energetic, Dmitri Marunici, transmite www.unimedia.md , preluata de Romanian Global News, cu referire la un text din publicația ucraineană Kommersant.

Potrivit lui Marunici, „Gazprom-ul” a devenit, de facto, un instrument geopolitic al Rusiei. Expertul rus consideră că, „făcând exerciții cu Moldova” cu ajutorul prețului la gaz, Moscova va aplica o schemă similară în Ucraina.
„Dar atâta timp cât la Kiev se va afla regimul actual este puțin probabil că Ucraina va îndeplini aceste cerințe”, a declarat Marunici.

Moscova a cerut Republicii Moldova să denunțe protocolul ce prevede aderarea la pachetului energetic al UE, în schimbul unor prețuri mai mici la gazele rusești. „Astfel, autoritățile ruse au început să arate, cum va influența prețul gazului în sistemul de negocieri cu consumatorii externi. Pe de o parte „Gazprom-ul” prin contraagenții săi declară că ar putea accepta reduceri pentru gazul livrat, între timp guvernul rus va insista asupra concesiilor politice serioase. Primul „ostatic” a fost Republica Moldova. Experții se așteaptă că Moscova va acționa mai deschis și în Ucraina”, mai spune sursa.

RGN press

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: