ROMÂNIA BREAKING NEWS

Nicolae Negru:De ce Filat s-a întors nervos de la Soci ?

Filat arăta nervos, încordat, la conferința de presă convocată cu ocazia încheierii vizitei sale oficiale în Rusia. El nu reușea să-și ascundă nemulțumirea, iritarea, dacă i se adresau întrebări care îi displăceau. Impresia e că din cauza aceasta a pus punct conferinței mai repede decât planificase.

 

Generozitatea Moscovei supraapreciată

Trebuie să recunosc: am supraapreciat generozitatea Moscovei, spunând că l-ar putea răsplăti pe Filat pentru cadoul său scump – promisiunea deschiderii unui consulat rus la Tiraspol – cu o reducere simbolică a prețului la gaze, ca el să nu se întoarcă acasă cu mâinile goale. M-am înșelat, cadoul fusese socotit doar „plată de intrare” la Putin. S-a înșelat și premierul. Se vede că „farmecele” sale își au efectul doar în Vest, și nu acționează mai deloc în Est.

Cruce pe „parteneriatul strategic”

Filat nu reușise să se îndepărteze de reședința președintelui rus de la Soci, când ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, a făcut o declarație ce punea cruce pe efortul premierului de a obține pentru RM locul de „partener strategic” în sufletul Rusiei. „Federația Rusă propune ca RM, în primul rând, să denunțe protocolul de colaborare energetică cu Uniunea Europeană. Aceasta este condiția, după care putem examina chestiunea referitor la reducerea prețului la gaz livrat Republicii Moldova”, a declarat Novak, citat de jurnal.md cu referire la gazeta.ru.

Ministrul rus vorbea despre angajamentul asumat de Chișinău, după aderarea la Comunitatea Energetică Europeană (în martie 2010), de a implementa, până la 1 ianuarie 2015, așa-zisul al treilea pachet energetic, care prevede asigurarea „independenței operatorilor sistemelor de transport (de gaze și electricitate) față de controlul unor producători de energie”.

Companiile „integrate pe verticală”, ca Gazpromul, care dețin monopol asupra rețelelor de transport, sunt obligate să se supună procesului de separare a acestor proprietăți, care poate fi efectuat pe mai multe căi, prima fiind vânzarea rețelelor respective. În RM, Gazpromul deține 50 la sută din acțiunile MoldovaGaz, și se simte amenințat de reglementarea europeană, ce are ca obiectiv liberalizarea pieței de energie. (De altfel, profitând de cel de-al Treilea Pachet Energetic, Lituania și Estonia au și adoptat legile care obligă companiile monopoliste Lietuvos dujos și Eesti Gaas să-și vândă conductele de gaze ce le aparțin, în pofida împotrivirii Gazpromului, care deține circa o treime din acțiunile companiilor respective. Este un prim pas spre asigurarea concurenței și securității energetice, consideră lituanienii și estonienii. Se pregătește să facă acest pas și Letonia.)

O discuție sinceră?

Solicitat de jurnaliști să comenteze declarația ministrului rus, Vlad Filat a răspuns că nu a discutat cu ministrul Energiei, ci cu premierul Medvedev și președintele Putin. „Pot să vă spun că nu a existat niciun moment în care să fie puse condiții. Problema pe care trebuie s-o rezolvăm este complexă și e normal să fie păreri diferite, dar a fost o discuție sinceră, deschisă și într-o atmosferă chiar foarte și foarte prietenească”, a declarat Filat la conferința de presă.
Ne putem imagina că oferta „la pachet” în domeniul energetic, prezentată de premierul rus, a fost elaborată fără participarea ministrului Energiei? Sau se aștepta dl Filat ca Medvedev și Putin să-l dojenească, să-i țină lecții de geopolitică?

Dl Novak a descifrat ironia pe care, probabil, nu a sesizat-o Filat în comportamentul lui Medvedev și Putin. Vinul italian cu care și-a servit Medvedev „oaspeții dragi” a fost un gest deloc întâmplător, pe care, se vede, nu l-a înțeles premierul nostru.

Premierul s-a supraapreciat

Nu-i putem reproșa că a plecat nepregătit, că a improvizat. Dimpotrivă, din punctul nostru de vedere, el a investit prea mult în această vizită, până la exagerare (numai declarația împotriva marșului de duminică și avizarea pozitivă a inițiativei lui Dodon de a interzice manifestațiile unioniste cât face!), și-a creat așteptări prea mari ca, până la urmă, să se aleagă cu „o discuție sinceră”. Se vede că dl Filat se supraapreciază „pe alocuri”, dacă a crezut că îmbunătățește relațiile cu Rusia printr-o vizită oficială. Oricare ar fi capacitatea sa de convingere, pentru Rusia contează interesul. Interesul imperial.

Fără menajamente

Moscova ne spune fără menajamente, cu gura lui Novak, că pentru reducerea tarifului la gaze moldovenii trebuie să se despartă de visul european, să rupă relațiile cu UE. Sau să obțină o derogare de la reglementările europene în sectorul energetic. Ceea ce nu e cu neputință, dar ar cere mult efort și le-ar da de gândit europenilor asupra sincerității intențiilor noastre. Filat vede aici o contradicție cu poziția lui Medvedev care spune că nu face presiuni asupra Chișinăului ca să adere la Uniunea Eurasiatică, deși Moscova este interesată de extinderea acestui proiect. Dar nu e nicio contradicție. Dl Medvedev este o persoană subtilă, rafinată și nu poate spune lucruri neplăcute „prietenului său moldav”.

Poate pe Filat l-o fi enervat ironia și batjocura lui Putin, când acesta i-a amintit de cei 200 de ani care s-au împlinit de la sfâșierea Moldovei și anexarea de către Rusia a teritoriului dintre Nistru și Prut, în 1812, act care, din punctul de vedere al președintelui rus, „a pus bazele statalității moldovenești”. (De ce, în acest caz, Putin nu aduce elogii tătarilor și mongolilor pentru că „au pus bazele” statalității ruse?)

O probă de foc

Cu toate acestea, nu sunt de acord că vizita premierului a fost un eșec. Relațiile cu Rusia sunt ca o probă de foc, pe care trebuie să o treacă orice politician și lider adevărat în RM. Cred că Filat a trecut-o. Nervozitatea pe care nu a putut-o ascunde este un semnal că i-a fost foarte greu.

Jurnal.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: