ROMÂNIA BREAKING NEWS

Rușii care-i insultă pe militarii români zicându-le fasciști și neghiobia românească lucrează pentru ei! Ion Cristoiu despre reînhumarea în condiții ostile a celor 345 soldați români

Rușii care-i insultă pe militarii români zicându-le fasciști și neghiobia românească lucrează pentru ei! Ion Cristoiu despre reînhumarea în condiții ostile a celor 345 soldați români

La sfârşitul săptămânii trecute, la Cimitirul Militar românesc de la Rossoşka, în apropiere de Volgograd (fostul Stalingrad ), a avut loc o ceremonie de reînhumare a rămăşiţelor a 345 de militari români decedaţi în luptele dintre anii 1942-1943 la Stalingrad. Am scris despre acest moment, recunosc, cu un titlu furibund „RUȘINE! Dormiți în pace dragi Eroi? 345 soldați români căzuți pentru Țară la Stalingrad, reînhumați în cutii de carton asemeni celor de pantofi și fără tricolor!” Reînhumarea în cutii de carton a devenit pe drept motiv, gândesc eu, un subiect amplu dezbătut în presa română. Prezent fiind la procesiune, jurnalistul român Ion Cristoiu a relatat pe blogul său ce s-a întâmplat acolo, fâcând tototdată lumină în acest subiect.

Ion Cristoiu a criticat modul în care TVR-ul și Agerpres-ul, au tratat precedentele momente în care au fost alți soldați români reînhumați și au lipsit cu desăvârșire deși  „instituțiile de presă care iau bani de la Buget ca să scrie și despre momente în care e implicat statul român” și a făcut dezvăluiri despre cadrul ostil în care a avut loc ceremonia de reînhumare a eroilor români:

„(…) în Izvestia – au cerut ca spre deosebire de trecut să nu mai fie gardă de onoare de la ruși. Pe motiv că la Rossoșka e vorba de „fasciști români”. La intrarea în Cimitirul Sovietic, unde delegația noastră a depus o coroană de flori, ne-au întîmpinat urmași ai rușilor căzuți la Stalingrad cu pancarte prin care protestau împotriva „fasciștilor români”. Ambasadorul nostru la Moscova a fost hărțuit de echipe de la televiziunile din Volgograd pe tema „fasciștilor români”. Pentru a nu amplifica ostilitatea, ai noștri au acceptat să se refere în discursurile lor la militarii români și nu la eroii români”. – Ion Cristoiu

 

„Am transmis de la Stalingrad trei corespondenţe.
În aceste corespondenţe notam cu plăcută surprindere că mă înșelasem în îndoielile mele. Procesul a continuat din 2015. În 2016 fuseseră reînhumați, într-o ceremonie fără larmă mediatică, alți 594 de militari români. Prin înhumarea celor 345 de acum, numărul celor reînhumaţi la Rossoșka se ridică la 1018.
Puţini, dacă ne gîndim la cei peste 100 000 de morţi la Stalingrad.
Mult, dacă ne gîndim la ceea ce nu se face de obicei în România.
Această iniţiativă a continuat graţie efortului depus de Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, de secretarul general al MApN, Codrin Munteanu şi de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor.

De la Ceremonie au lipsit TVR şi Agerpress, instituțiile de presă care iau bani de la Buget ca să scrie și despre momente în care e implicat statul român. Am scris în corespondențele mele c-a lipsit şi corespondentul RRA la Moscova, Alexandru Beleavski. Mi-am dat seama, după aceea, c-am greşit. A fost, dar pentru că nu-l cunosc, am crezut c-a lipsit.
De la Ceremonie a lipsit trimisul Guvernului României.

Mult mai important – aşa cum am scris – Ceremonia s-a desfăşurat într-un cadru de ostilitate din partea ruşilor.
Două articole – unul chiar în Izvestia – au cerut ca spre deosebire de trecut să nu mai fie gardă de onoare de la ruşi.
Pe motiv că la Rossoșka e vorba de „fasciști români”.

La intrarea în Cimitirul Sovietic, unde delegaţia noastră a depus o coroană de flori, ne-au întîmpinat urmaşi ai ruşilor căzuţi la Stalingrad cu pancarte prin care protestau împotriva „fasciştilor români”.
Ambasadorul nostru la Moscova a fost hărțuit de echipe de la televiziunile din Volgograd pe tema „fasciștilor români”.
Pentru a nu amplifica ostilitatea, ai noştri au acceptat să se refere în discursurile lor la militarii români şi nu la eroii români.

 

Spre stupoarea mea, ministrul Apărării, Mihai Fifor, a dat un Comunicat în care, luînd în serios prostia cu cutiile de carton, a anunțat c-a ordonat un control la ONCE.
Las la o parte că reacţia promptă a ministrului la cele scrise doar de o parte a presei noastre mi se pare ciudată.
Mihai Fifor n-a răspuns pînă acum unor întrebări legitime puse de întreaga presă, ca de exemplu, de ce trebuie să dea 3 miliarde de dolari pentru rachete Patriot?

Citiți integral  despre Rușii care-i insultă pe militarii români zicîndu-le fasciști, să doarmă liniștiți! Neghiobia românească lucrează pentru ei! pe cristoiublog.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: