ROMÂNIA BREAKING NEWS

Luptătorii anticomuniști au rămas fără subsecretar de stat, după demiterea lui Octav Bjoza

Luptătorii anticomuniști au rămas fără subsecretar de stat, după demiterea lui Octav Bjoza
Decizia prim-ministrului României de a-l demite pe domnul Octav Bjoza (n. 1938), președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR), din funcția de subsecretar de stat în cadrul Secretariatului de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSRML), trebuie integrată unor explicații în termeni legali.

I. Conform Hotărârii de guvern privind organizarea și funcționarea SSRML (HG nr. 563/2014), cu modificările și completările ulterioare, acest organism, aflat în subordinea Guvernului, „asigură și coordonează la nivel central aplicarea reglementărilor legale în vigoare” referitoare la:
-„revoluționarii din decembrie 1989”;
-„luptătorii în rezistența anticomunistă”;
-„foștii deținuți politici”;
-„persoanele care și-au jertfit viața sau au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste de la Brașov din noiembrie 1987”.
-„persoanele care au avut de suferit în urma revoltei muncitorești anticomuniste din Valea Jiului-Lupeni – august 1977”.
 
Având în vedere prevederile menționate anterior (HG nr. 564/2014, art. 1, alineatul 1), putem considera că în cadrul SSRML, cel mai bun reprezentant al foștilor deținuți politici este președintele AFDPR, care este cel mai familiarizat cu problemele acestor oameni.
 
Președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici și Victime ale Dictaturii din România (AFDPR) este domnul Octav Bjoza, începând din anul 2006, când președintele-fondator al AFDPR (1990-2006) Ticu Dumitrescu a devenit membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). 
Domnul Octav Bjoza (n. 1938), fost deținut politic (1958-1962), a participat la Revoluția Română din decembrie 1989. O scurtă biografie găsim pe site-ul AFDPR: http://afdpr.ro/octav-bjoza.
 
II. Mai este un aspect. SSRML este condus de un secretar de stat, numit și demis prin decizia prim-ministrului (HG 563/2014, art. 5, alineatul 1). Din 2014, când Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluționarilor (SSPR) a fost transformat în SSRML, organismul a avut următorii secretari de stat:
(1) Dl. Adrian Sanda, numit de domnul prim-ministru Ponta (Decizia Prim-ministrului nr. 161 din 7 aprilie 2014) și destituit de domnul prim-ministru Cioloș în 16 noiembrie 2016.
(2) Dl. Sorin-Vintilă Meșter, numit de domnul prim-ministru Tudose (Decizia Prim-ministrului nr. 629 din 2 octombrie 2017) și destituit de doamna prim-ministru Dăncilă în 20 septembrie 2018. A fost secretar de stat la SSPR în 2012.
(3) Dl. Laurențiu-Florian Coca, numit de doamna prim-ministru Dăncilă (Decizia Prim-ministrului nr. 288 din 12 noiembrie 2018) și destituit de domnul prim-ministru Ludovic Orban în 18 noiembrie 2019.
(4) Dl. Puiu Nicolae Fesan, numit de domnul prim-ministru Ludovic Orban (Decizia Prim-ministrului nr. 536 din 19 decembrie 2019). A fost secretar de stat la SSPR în perioada guvernului Tăriceanu.
 
În cadrul SSRML există și un subsecretar de stat, numit și demis prin decizia prim-ministrului (HG 563/2014, articolul 5, alineatul 5). Or, de la numirea sa ca subsecretar de stat (Decizia Prim-ministrului nr.277 din 1 octombrie 2014) până astăzi, domnul Octav Bjoza a reprezentat elementul de continuitate din cadrul SSRML și a îndeplinit, interimar, atribuțiile secretarului de stat, în perioadele când funcția a fost vacantă (noiembrie 2016-octombrie 2017; septembrie-noiembrie 2018; noiembrie-decembrie 2019).
Sintezând: 
Cel mai bun reprezentant al deținuților politici și luptătorilor anticomuniști este președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România (AFDPR). De 15 ani, președintele AFDPR este domnul Octav Bjoza.
Din 2014 până astăzi, Secretariatul de stat pentru recunoașterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 este deja la al patrulea secretar de stat. Or, ca subsecretar de stat în aceeași perioadă, domnul Octav Bjoza a asigurat o continuitate la nivelul acestui organism.

Toamna trecută, Corpul de Control a efectuat o acțiune de documentare la SSRML, care a vizat perioada 01.01.2017 – prezent. În raportul prezentat, domnului Octav Bjoza nu i s-a adus, personal, nici o învinuire. Neregulile constatate nu i se datorau dumnealui.

Așa stând lucrurile, ce s-a întâmplat de fapt?
III. La 12 martie 2021, câteva zile după 9 martie – Ziua deţinuţilor politici anticomunişti din perioada 1944-1989, AFDPR a transmis un comunicat privind unele prevederi ale documentului normativ „privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri”. Este vorba de Decretul-lege nr. 118/30 martie 1990, cu modificările și completările ulterioare, ultima fiind Legea nr. 232 din 5 noiembrie 2020. Conform acesteia (art. 13):
Prevederile prezentului decret-lege nu se aplică persoanelor condamnate pentru infracțiuni contra umanității sau celor în cazul cărora s-a dovedit că au desfășurat o activitate fascistă și/sau legionară în cadrul unei organizații sau mișcări de acest fel, precum și copiilor acestora (s.n.).
În comunicatul AFDPR se afirmă: 
Copiii noștri au suferit toată viața și este nedrept ca măcar acum, după 31 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, să nu li se facă unele reparații morale și materiale, indiferent de faptul că părinții lor au fost „criminali de război”, „naziști”, „legionari” sau comuniști.
„încercarea de a justifica şi de a aduce argumente pentru ca urmaşii criminalilor de război, naziştilor sau fasciştilor, să beneficieze de drepturi din partea statului român (prevăzute de Legea nr. 232/2020) este un afront şi o mare nedreptate faţă de toţi cei care au suferit din cauza ororilor comunismului şi Holocaustului. O asemenea atitudine a unui demnitar al statului român este extrem de periculoasă pentru valorile democratice câştigate şi apărate cu multe sacrificii în ultimii zeci de ani. Este o abordare incompatibilă cu statutul de membru al echipei noastre guvernamentale şi de înalt responsabil al Guvernului României. Din aceste motive, am decis demiterea subsecretarului de stat Octav Bjoza, preşedinte al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici şi Victime ale Dictaturii din România”.
Comentând decizia prim-ministrului de a-l demite, domnul Bjoza a declarat pentru Agerpres:
„Eu la acest secretariat de stat nu am fost numit politic”.
„Ce vină puteau să aibă copiii fasciştilor, naziştilor, legionarilor, evreilor, comuniştilor, românilor? Ce vină puteau să aibă copilaşii rămaşi acasă pentru faptele comise de părinţi? Aşa vedem noi problema”.
Un alt aspect al dezbaterii s-a referit la raportarea la Holocaust. Or, în comunicatul amintit al AFDPR, apare o singură referire la acest subiect:
„AFDPR nu contestă existența Holocaustului în România „ciuntită”! Singurul lucru care poate fi discutat constă în dimensiunile Holocaustului (s.n.), cu precizarea că o astfel de dezbatere nu ar scuza cu nimic ororile săvârșite asupra etniei evreilor – și nu numai.”
Acest fragment a fost interpretat astfel de domnul prim-ministru al României:
„A pune în discuţie dimensiunile Holocaustului şi a încerca să pui pe umerii comunităţii evreieşti aducerea comunismului în România este nu doar o încercare de a mistifica istoria, ci şi un gest periculos pentru valorile democratice”.
Un punct de vedere asemănător a exprimat domnul deputat Alexandru Muraru, Reprezentant Special al Guvernului României pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului şi Xenofobiei:
„Falsificarea, distorsionarea sau relativizarea realităţilor Holocaustului de către un demnitar, numit în funcţie de către şeful Executivului, aduce atingere gravă angajamentelor şi eforturilor pe care România le-a întreprins în ultimele două decenii. Reexaminarea faptelor istorice sub forma negaţionismului deflectiv este o formulă întâlnită a negaţioniştilor, iar aceasta nu poate fi tolerată, cu atât mai mult, din fruntea unei instituţii naţionale. Declaraţiile publice ale domnului Octav Bjoza cu trimitere la unele iniţiative legislative de modificarea a legii nr. 232/2020 (comunicatul de presă al AFDPR din 12 martie 2021) sunt insultătoare pentru memoria victimelor Holocaustului şi pentru urmaşii acestora”.
În declarația sa de astăzi, domnul Octav Bjoza a comentat și acest aspect:
„Îmi pare foarte rău că domnul prim-ministru interpretează, ba chiar dă apă la moară unora cum că noi am avea ceva cu etnia evreiască. Această etnie a adus ştiinţei şi culturii mondiale personalităţi de mare calibru, pe care nimeni nu le poate contesta. A veni pentru o mână de nemernici să acuzi o etnie este o neghiobie. Este incredibil să întărâţi pe unii împotriva altora”.
„Holocaustul (…) a existat fără dubii”, „indiferent că au murit 10 persoane, 100 sau mii”.
Vă invit să vă faceți singuri o opinie asupra subiectului, citind documentul și declarațiile amintite:

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: