ROMÂNIA BREAKING NEWS

În ultimii ani, peste 2,368 de miliarde de euro sprijin pentru R.Moldova din partea SUA, UE și România

Peste 2,368 de miliarde de euro au oferit în ultimii cinci ani Republicii Moldova partenerii externi de dezvoltare. Suma depășește de două ori un buget anual al țării și vine prioritar din partea SUA, a Uniunii Europene și a statelor membre.

Despre acest fapt scrie Mariana Rață în publicația Obiectiv European. Potrivit sursei, fără aceste granturi și împrumuturi, resuscitarea economică, dezvoltarea și reformarea instituțiilor de stat ar fi fost imposibilă.

Cei mai mulți dintre banii primiți sunt granturi, prin urmare, ei nu vor trebui returnați. Potrivit Cancelariei de Stat, valoarea granturilor din volumul total al asistenței externe primită de Moldova din 2009 și până în 2014 este de peste 1,3 miliarde de euro sau peste 340 de euro pentru fiecare cetățean moldovean. Grosul banilor primiți în calitate de grant – peste 656 milioane de euro – au venit în cel mai dificil an pentru actuala guvernare, 2010, atunci când economia națională se afla pe butuci.

Uniunea Europeană este, de departe, principalul finanțator al Republicii Moldova. În ultimii сinci ani, UE a aprobat pentru țara noastră finanțări de peste 696 milioane de euro. Acești bani sunt prevăzuți pentru drumuri, educație, sănătate, agricultură și altele. Banca Europeană de Investiții a acordat 383,8 milioane de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare – 315,9 milioane de euro, iar Banca Mondială a semnat angajamente de peste 216 milioane de euro cu țara noastră.

Guvernul Statelor Unite al Americii, este un alt finanțator de top al Moldovei, cu peste 292 de milioane de euro la realizarea proiectelor de anvergură.

România finanțează astăzi în Moldova proiecte de stat în valoare de peste 104 milioane de euro. Numai pentru cele 5000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova, alocate în acest an, România va cheltui circa 13 milioane de euro, relevă Obiectiv European.

Sursa:bani.md

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: