ROMÂNIA BREAKING NEWS

În ultimii ani, peste 2,368 de miliarde de euro sprijin pentru R.Moldova din partea SUA, UE și România

Peste 2,368 de miliarde de euro au oferit în ultimii cinci ani Republicii Moldova partenerii externi de dezvoltare. Suma depășește de două ori un buget anual al țării și vine prioritar din partea SUA, a Uniunii Europene și a statelor membre.

Despre acest fapt scrie Mariana Rață în publicația Obiectiv European. Potrivit sursei, fără aceste granturi și împrumuturi, resuscitarea economică, dezvoltarea și reformarea instituțiilor de stat ar fi fost imposibilă.

Cei mai mulți dintre banii primiți sunt granturi, prin urmare, ei nu vor trebui returnați. Potrivit Cancelariei de Stat, valoarea granturilor din volumul total al asistenței externe primită de Moldova din 2009 și până în 2014 este de peste 1,3 miliarde de euro sau peste 340 de euro pentru fiecare cetățean moldovean. Grosul banilor primiți în calitate de grant – peste 656 milioane de euro – au venit în cel mai dificil an pentru actuala guvernare, 2010, atunci când economia națională se afla pe butuci.

Uniunea Europeană este, de departe, principalul finanțator al Republicii Moldova. În ultimii сinci ani, UE a aprobat pentru țara noastră finanțări de peste 696 milioane de euro. Acești bani sunt prevăzuți pentru drumuri, educație, sănătate, agricultură și altele. Banca Europeană de Investiții a acordat 383,8 milioane de euro, Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare – 315,9 milioane de euro, iar Banca Mondială a semnat angajamente de peste 216 milioane de euro cu țara noastră.

Guvernul Statelor Unite al Americii, este un alt finanțator de top al Moldovei, cu peste 292 de milioane de euro la realizarea proiectelor de anvergură.

România finanțează astăzi în Moldova proiecte de stat în valoare de peste 104 milioane de euro. Numai pentru cele 5000 de burse de studii pentru tinerii din Republica Moldova, alocate în acest an, România va cheltui circa 13 milioane de euro, relevă Obiectiv European.

Sursa:bani.md

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: