Asociația Culturală Pro Basarabia și Bucovina – Consiliul National Bucuresti și Institutul “Frații Golescu” organizează, miercuri, 20 martie, lansarea cărții ”Cotul Donului 1942” și vernisajul unei expoziții de fotografii, intitulat “Cotul Donului 1942… 70 de ani mai târziu”, ambele avându-l autor pe prof. univ. dr. Vasile Șoimaru, din Chișinău.
Evenimentul va avea loc la ora 18:00, la Muzeul de istorie al municipiului București și este organizat în memoria celor 150.000 de români dispăruți în 1942 la Cotul Donului și în Stepa Calmucă, într-o operațiune care avea să ducă la cea mai mare catastrofă militară din istoria României – pierderea a circa jumătate dintre combatanții români angajați pe front, în numai două luni de lupte.
La Cotul Donului, abia vara trecută a apărut un semn simbolic în memoria românilor care au murit acolo în 1942, improvizat de Vasile Șoimaru în timpul deplasării sale în acel teritoriu.
“Am făcut cu cuțitul o cruce dintr-un copăcel uscat, legând-o cu lipici. Am rupt ultima pagină din albumul meu ‘Poeme în imagini’, care reprezenta fotografia ‘Tricolorul Independenței’ (cu semnăturile deputaților din Primul Parlament al Republicii Moldova, care au votat pe 27 august 1991 Declarația de Independență, inclusiv semnătura mea…). Apoi am prins poza tot cu lipici, de cruce, pe care am înfipt-o cât mai adânc posibil în pământul răzmuiat de ploaie” Vasile Soimaru
[…] …în memoria celor 150.000 de soldați ai ARMATEI ROMÂNE și a 100.000 de soldați transilvăneni… […]