ROMÂNIA BREAKING NEWS

Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (3) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare”

Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (3) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare”

Dar să vedem cum stau lucrurile pe FILIERA DANEZĂ” unde lucrează Balázs Ferenc Attila din Târgu Mureș, stabilit după anul 1989 cu treburi culturale, în mult cultivata Insula de Secară” (Csallóközi) din Slovacia…

N.R. Pentru a înțelege cum sunt legate lucrurile este necesar să parcurgeți episoadele anterioare:

Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (2) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare”

Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (1) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare”

Balazs_F_Attila

Invitație la Târgu Mureș (primul oraș al exploratorului” Balazs F. Attila), la marșul de autonomie al secuilor, adresată Mișcării Național Democrate din Noua Danemarcă (R. Moldova) de tovarășii de la HVIM Erdélycare au vizitat Chișinăul în februarie 2013…

«Liderii Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM)/Organizația de tineret din cele 64 de Comitate din zona Transilvaniei au vizitat Republica Moldova la invitația Mișcării Național Democrate (MND) și s-au întâlnit cu lideri ai acestui grup de tineri din Republica Moldova.

Membrii HVIM și Mișcarea Național Democrată (MND) din Republica Moldova au fost de acord să coopereze strâns și să se ajute reciproc pentru a atinge obiectivele pe care și le-au stabilit, relatează serviciul de știri HVIM.

Delegația HVIM a luat cunoștință cu cultura, tradițiile Republicii Moldova și membrii delegației au lăudat politica exemplară în privința minorităților a Republicii Moldova care acordă autonomie deplină la o sută de mii de găgăuzi din țară.

Președintele MND, Viorel Furtună a spus: ”Eu nu înțeleg de ce România nu acordă autonomie indigenilor secui-maghiari din România așa cum fiecare minoritate are dreptul la auto-determinare. În același timp, liderul grupului de tineri din Republica Moldova ”a condamnat eforturile române cu scopul de a anexa Republica Moldova, ceea ce ar însemna o anumită pierdere a tradiției și culturii seculare din republică” .

Delegația HVIM a invitat reprezentanți ai grupului de tineri din Republica Moldova la mitingul de autonomie al secuilor din martie 2013, care va avea loc la Târgu Mureș. Ei au fost de acord că în aceeași zi, activiștii MND să organizeze o demonstrație de simpatie în fața ambasadei române. Cele două grupuri au subliniat faptul că România este o țară represivă care nu este dispusă să se confrunte cu realitatea..» (!!!)

(szentkoronaradio.com – hungarianambiance.com) http://www.hungarianambiance.com/2013/02/mutual-assistance-agreement-between.html

SS1

14 februarie 2013… Chișinău (Noua Danemarcă în atlasele „culturale” ungurești). Profanarea memoriei domnitorului Țării Românești a Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt… Reprezentanții nucleelor din Transilvania ale organizației revizioniste maghiare de extremă dreapta HVIM, cu steagul așa zisului ținut secuiesc în “vizită de lucru” la Mișcarea Național Democrată din R.Moldova…


14 februarie 2013… Chișinău (Noua Danemarcă în atlasele “culturale” ungurești). Profanarea memoriei domnitorului Țării Românești a Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt… Reprezentanții nucleelor din Transilvania a organizației revizioniste maghiare de extremă dreapta HVIM, cu steagul așa zisului ținut secuiesc în “vizită de lucru” la Mișcarea Național Democrată din R.Moldova…


Chișinău, 31 octombrie 1942… Cu prilejul vizitei Regelui Mihai și a Reginei-mamă Elena, în Basarabia eliberată de bolșevici… Românii din  Transilvania mai gemeau încă sub cizma hortistă a Dictatului de la Viena… În plin război mondial, Ștefan cel Mare și Sfânt, domnul Țării Românești a Moldovei  veghea asupra întregului popor român!

Cel mai mare Român – Ștefan cel Mare! Dacă astăzi românii ar trebui să meargă la război, cu sigurantă ar dobândi curaj gândindu-se la Ștefan!

Corul Armatei Române – Treceți batalioane române Carpații

Cu toții eram regimente române/Moldova, Muntenia, Ardeal

Fireasca unire cu patria mumă/Ne-a fost cel mai drept ideal”

Crucea suferinței românilor dintre Prut și Nistru

Momentul cel mai emoționant de la Marea Sărbătoare de la Putna – Ștefan cel Mare 500 ani” a fost grupul pelerinilor veniți de la Chișinău, 500 de kilometri parcurși în doar 12 zile… Crucea adusă cu ei s-a numit Crucea suferinței românilor dintre Prut și Nistru…”

Moldova Mare” atentează la integritatea României. Un partid extremist vrea să rupă regiunea Moldova și s-o lipească de „Basarabia”

federatia_moldova

Mișcarea Național Democrată (MND), o organizație din Basarabia care susține că moldovenii sunt o națiune de sine stătătoare, diferită de români, atât etnic cât și cultural, a organizat vineri, 10 ianuarie 2013, un marș pe străzile din Chișinău, prin care a cerut dezmembrarea României și crearea ”Moldovei Mari”. Sub pretextul aniversării a 539 de ani de la bătălia de la VasluiMișcarea Național Democrată, Scutul Moldovenesc și Mișcarea de tineret “Voievod” au organizat în capitala celui de al doilea stat românesc o manifestare care contestă integritatea teritorială a României.

14 februarie 2013, membrii organizației de tineret a celor 64 de Comitate din Transilvania la sfat de taină în Chișinau la invitatia Mișcării Național Democrate. „În cadrul acestei vizite a fost încheiat un acord de colaborare dintre cele două organizatii în folosul societății maghiare și moldovenești” „…părțile au consimțit stabilirea unui program de schimb și de cooperare în domeniile de interes comun”  Care o fi acel interes ?

Fluturând drapele cu capul de bour și cu însemnele MND, participanții la acțiune, unii îmbrăcați în armuri medievale, au marcat bătălia în care ”oștirile moldovenești conduse de Ștefan cel Mare au obținut o victorie răsunătoare asupra oștilor turce și românești”. (!!!)

Evenimentul, aflat la a 5-a ediție, a început la Catedrala Mitropolitană cu „o slujbă de comemorare a eroilor căzuți în lupta pentru apărarea creștinătății”. Ulterior, participanții au mărșăluit spre monumentul lui Ștefan cel Mare, unde a avut loc o depunere de flori. Au fost aprinse torțe și scandate lozinci precum “Moldova Mare în vechile hotare” (preluare după scandarea unionistă ”România Mare în vechile hotare”), “Hai Moldova”, “Unu – doi, vrem Carpații înapoi” sau “O țară, un neam, un mare viitor”. Conform organizatorilor, la eveniment au participat și câțiva ”moldoveni din teritoriile Moldovei, aflate în acest moment sub jurisdicția Bucureștiului”.

 ”Moldova Mare în vechile hotare” (…ca o contră perfidă la năzuința de veacuri a neamului românesc dintre Nistru și Tisa – „România Mare în vechile hotare”)

Pe pagina lor de internet, membrii organizației povestesc pas cu pas desfășurarea evenimentului. “Evenimentul” a început la Catedrala Mitropolitană cu o slujbă de comemorare a eroilor căzuți în lupta pentru apărarea creștinătății. Ulterior participanții, purtând drapelele de luptă ale lui Ștefan cel Mare, precum și drapelele istorice ale Moldovei, au mărșăluit spre monumentul lui Ștefan cel Mare, unde avut loc o depunere de flori.

”Luând în considerație, că în România, orice manifestare a patriotismului moldovenesc este prigonită de către stat, (este suficient să ne amintim de soarta Comunității Moldovenilor din România), curajul persoanelor menționate, trezește un profund respect din partea tuturor patrioților moldoveni. Mișcarea Național Democrată aduce sincere mulțumiri tuturor care au susținut acțiunea”, scrie MND pe pagina de internet.

„Un satelit amărât al Rusiei”

Istoricul Vasile Lechințan, de la Arhivele Naționale, este de părere că această manifestație este o diversiune pusă la cale de comuniștii și rusofilii din Republica Moldova pentru a distrage atenția de la dezideratul Unirii cu România. ”Nu are sorți de izbândă, nici un român din țară nu e de acord cu așa ceva. Sunt pur și simplu scenarii făcute de comuniști. E ideea unor colhoznici nenorociți. Ar fi interesant să aflăm etnia manifestanților, probabil sunt ruși și găgăuzi. Când am fost acolo (în regiunea Găgăuzia, n.r.), ne-au rupt drapelul și oglinda de la autobuz, e un puternic curent anti-românesc în zonă. Chiar dacă sunt și câțiva români acolo, sunt derutați de propaganda anti-românească, nu își dau seama că e nevoie de unitate”, a declarat istoricul pentru Gazeta de Cluj.

”Prutul e un râu nevinovat care ne desparte, numai rușii îi țin în chingi acolo pe români. Moldovenii tineri știu că viitorul e în unirea cu România. Nu cred că vor să rămână un satelit amărât al Rusiei. Și SUA acceptă ideea de unitate, și cred că e bine că președintele a repetat această idee”, mai spune Vasile Lechințan.

Rectorul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop a declarat că în epoca modernă nu a existat niciodată un astfel de stat moldovenesc. ”Există de mult asemenea aserțiuni în Republica Moldova, cred că a fost înființat și un partid care dorește aceasta. Moldova a fost un stat medieval, care avea legitimitate numai pentru a plăti tribut otomanilor, nu a fost independent și nu a existat un stat modern. Moldova de acum e o urmare a regimului țarist și ulterior stalinist”, a precizat domnul Pop, referitor la pretențiile MND de reconstituire a Moldovei Mari.

Pe principiul… „Dușmanul dușmanului meu…”

Pe 10 martie 2013 activiștii Mișcării Național Democrate au desfășurat în fața ambasadei României de la Chișinău o manifestare de solidaritate cu mitingurile de susținere a autonomiei Ținutului Secuiesc organizate de Consiliul Național Secuiesc, Partidul Civic Maghiar (PCM) și Partidul Popular din Transilvania (PPMT).

De asemenea, la invitația Mișcării de tineret din cele 64 Comitate (HVIM), o delegație din partea Mișcării Național Democrate a participat la a 13-a ediție a festivalului naționalist „Magyar Sziget”. Festivalul a avut loc în orășelul Veroce, în apropiere de Budapesta și a durat patru zile. La festival au participat reprezentanții VMRO (Bulgaria), HČSP (Croația), MND (Moldova), Młodzież Wszechpolska (Polonia), Nordisk Ungdom (Suedia), Voorpost (Flandra) și Forza Nuova (Italia). Pe lângă gazdele de la HVIM, la festival au participat un număr mare de reprezentanți ai celui mai influent partid naționalist maghiar, Jobbik. ”În cadrul festivalului, delegația moldovenească a avut posibilitatea, de a fortifica relațiile de prietenie mai vechi și de a pune temelia unor relații noi cu organizațiile naționaliste din Europa”, se mândresc membrii MND.

Prieteni cu Csibi Barna

Pe plan extern, reprezentanții Mișcării Național Democrate din Republica Moldova susțin relații de colaborare cu alte organizații care contestă statalitatea României, fie că este vorba de radicalii unguri sau bulgari. De asemenea, cu reprezentanții MND întreține legături și cu Csibi Barna, extremistul maghiar devenit cunoscut după ce l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu. Acesta a protestat în luna noiembrie a anului 2012, în Miercurea Ciuc, împotriva “imperialismului” românesc manifestat la adresa Republicii Moldova, afișând o pancartă cu mesajul “Moldova nu e România”.

Moldovenismul, o ideologie adoptată și de reprezentanții MND, este un concept etno-cultural menit să faciliteze procesul de rusificare al populației române dintre Prut și Nistru pe principiul „Divide et impera” (dezbină și stăpânește), iar acest curent susține că moldovenii sunt o etnie separată, diferită de români, arată Front Press.

                      (GAZETA DE BISTRIȚA, 20 ianuarie 2014)

http://gazetadebistrita.ro/stiri-cluj-externe/moldova-mare-atenteaza-la-integritatea-romaniei-partid-extremist-vrea-sa-rupa-regiunea-moldova-si-s-o-lipeasca-de-basarabia/


10 ianuarie 2013 Chișinău, în Noua Danemarcă”… Incredibil! Profanarea memoriei domnitorului Țării Românești a Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt… Priviți cine îl “comemorează” aici pe marele nostru domnitor! Extremistul maghiar Csibi Barna (în mijloc), care la 15 martie 2011 l-a „spânzurat” simbolic pe Avram Iancu, eroul național al românilor, declarând că ar fi doar un „criminal”…În dreapta imaginii este Nicolae Pascaru care conduce după cum se știe grupările pro-rusești Mișcarea Voievod” și Scutul Moldovenesc”. Sub pretextul aniversării a 539 de ani de la bătălia de la VasluiMișcarea Național Democrată, Scutul Moldovenesc și Mișcarea de tineret “Voievod” au organizat în capitala celui de al doilea stat românesc o manifestare care contestă integritatea teritorială a României, un marș pe străzile din Chișinău, prin care a cerut dezmembrarea României și crearea „Moldovei Mari”. (http://jurnalul.ro/stiri/observator/incredibil-csibi-barna-l-a-comemorat-pe-stefan-cel-mare-la-chisinau-635098.html)


10 ianuarie 2013 Chișinău, în Noua Danemarcă”… Incredibil! Profanarea memoriei domnitorului Țării Românești a Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt… Priviți cine îl “comemorează” aici pe marele nostru domnitor! Extremistul maghiar Csibi Barna cu un steag secuiesc etalat alături de cel al moldoveniștilor, care nu este al Moldovei medievale! Ei și-au ales steaua sovietică cu cinci colțuri deasupra capului de zimbru…

Nou prostest al lui Csibi BARNA: “Moldova NU e Romania”

Csibi Barna, extremistul care l-a spânzurat simbolic pe Avram Iancu în 2011 în piața centrală din Miercurea Ciuc, recidivează înaintea Zilei Naționale a României. El a fost prezent la mitingul autonomist de la Sfântu Gheorghe cu o pancartă pe care scria: ”Moldova nu este România!”.

„Vreau să atrag atenția locuitorilor că anul trecut, cu ocazia zilei de 1 Decembrie, am fost umiliți de membrii organizației Noua Dreaptă, cu sprijinul Poliției, Jandarmeriei și al autorităților române. Au strigat  “România Mare-vechile hotare”, “Basarabia e România” și “Ținutul Secuiesc- pământ românesc. Au mai strigat și  “Afară cu ungurii din țară”, iar autoritățile române au subliniat că fiecare are dreptul la libera exprimare”, a spus Barna, citat de Știrile de Cluj.

„Eu comercializez tricouri imprimate cu mesajul: “Ținutul Secuiesc nu este România, pe o harta a României din 1914, când Transilvania nu aparținea de România, iar pentru asta autoritățile române mă anchetează și vor să mă închidă pentru rasism și fascism. Cum se poate așa ceva? Vreau să atrag atenția opiniei publice din Miercurea-Ciuc că ceva nu este în ordine”, a mai strigat bărbatul la portavoce.(http://www.b1.ro/stiri/eveniment/nou-protest-al-lui-csibi-barna-extremistul-care-l-a-spanzurat-simbolic-pe-avram-iancu-moldova-nu-e-romania-video-43835.html)

Festival naționalist ANTIROMANESC în Ungaria. Printre participanți și “moldoveniștii” basarabeni (FOTO)

Legăturile dintre “patrioții moldoveniști” din Basarabia și organizațiile naționaliste șovine și iredentiste din Ungaria, Bulgaria și Croația sunt din ce în ce mai accentuate în ultima vreme. Cel mai recent eveniment care demonstrează această tendință de apropiere dintre adepții formării “Moldovei Mari”, prin ruperea de teritorii din estul României, și formațiunile revizioniste din proximitatea țării noastre, este festivalul identitar “Magyar Sziget” organizat anual de Mișcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM) din Ungaria. Festivalul naționalist, unul din cele mai mari de acest fel din Europa, a inclus concerte, conferințe, întreceri sportive, proiecții de film și dezbateri politice. 

La întrunirea de săptămâna trecută din orășelul Veroce din Ungaria au participat pe lângă delegațiile din Bulgaria (Mișcarea Națională Bulgară – VMRO), Croația (Partidul Pur al Drepturilor Croaților – HCSP), Polonia (Tineretul Polonez – MW), Suedia (Tineretul Nordic – NU), Flandra (Avanpostul – Voorpost), Italia(Forța Nouă) și Mișcarea Național Democrată (MND), o organizație din Basarabia care susține că moldovenii sunt o națiune de sine stătătoare, diferită de români, atât etnic cât și cultural. Deasemenea au fost prezenți și membri ai partidului parlamentar Alianța Tinerilor de Dreapta – Mișcarea pentru o Ungarie mai bună(Jobbik). Citește mai mult…https://romaniabreakingnews.ro/festival-nationalist-antiromanesc-in-ungaria-printre-participanti-si-moldovenistii-basarabeni-rusofoni-foto/

Alianța între MOLDOVENIȘTI și extremiștii UNGURI: “România NU a existat pe parcursul istoriei”

Alianța între moldoveniști și radicalii unguri se manifestă tot mai deschis în ultimii ani. La început au fost afișe de solidaritate cu “Ținutul secuiesc” în Republica Moldova iar apoi au urmat vizite reciproce. Propaganda anti-românească a continuat prin strângerea legăturilor dintre Mișcarea Național Democrată(MND), o organizație care susține că moldovenii sunt o națiune de sine stătătoare, și organizațiile revizioniste din Bulgaria și Ungaria.

Într-un interviu acordat recent unui portal de știri administrat de cei de la MND, Toroczkai Laszlo, liderul Mișcării tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM), a susținut o serie de atacuri la adresa României, promovând destrămarea statală a țării noastre și refacerea Ungariei Mari… Citeste mai mult:https://romaniabreakingnews.ro/alianta-intre-moldovenisti-si-extremistii-unguri-romania-nu-a-existat-pe-parcursul-istoriei/

CENTRUL EUROPEAN DE STUDII COVASNA-HARGHITA – ACȚIUNI ALE UNOR ORGANIZAȚII MAGHIARE EXTREMISTE, REVIZIONISTE ȘI ANTIROMÂNEȘTI (1)

Trebuie să piară Trianonul! 
Cu ocazia comemorării dictatului de tristă amintire de la Trianon, la Târgu Secuiesc au fost organizate un marș și o scurtă festivitate memorială. Oratorii au calificat ciuntirea, în 4 iunie 1920, a țării-mamă, drept unul din cele mai dureroase momente din istoria maghiară. 
Marșul organizat de Mișcarea de Tineret 64 de Comitate (HVIM) a pornit la ora 17:32, din strada Gheorghe Doja. Fluturând drapele ungare, secuiești și în dungi arpadiene, respectiv drapelul HVIM, scandând sloganurile Pământul Secuiesc nu este România!, Ria-ria Hungaria! și ținând un banner de mari dimensiuni cu inscripția Să piară Trianonul!, participanții au defilat pe strada Petofi Sandor. De aici, trecând prin Piața Gabor Aron și prin fața fostei clădiri a Scolii de Aprozi, s-au deplasat la Monumentul Eroilor, unde a început festivitatea memorială, care a inclus cuvântări festive și un scurt program cultural. Participanții au fost salutați de Beke Istvan, din partea HVIM, după care… integral pe  http://confluente.ro/Ces_covasna_harghita_1403509986.html

Erdélyi vármegyések a Moldáv utakon

„Moldoveniștii” onorați cum și lăudați pe site-ul organizației iredentiste HVIM

„Moldoveniștii” „onorați”  și lăudați pe site-ul organizației iredentiste HVIM

http://www.hvim.hu/hir/erdelyi-varmegyesek-moldav-utakon

președintele Mișcării Național Democrate (dușman declart al Statului Român și implicit al identității românești) promovat într-un interviu pentru revista Barikad din Ungaria.

Care este atitudinea dumneavoastra fata de Romînia?
Cu referire la statul Romînia, vreau să menționez, că necătînd la faptul că această țară este membră a Uniunii Europene și respectiv, calitatea sa de membru, pe lîngă beneficii și drepturi mai impune un șir de obligațiuni, care, însă sînt ignorate de către Romînia în mod flagrant. Și aici nu pot să nu menționez, faptul incălcării de către Romînia a unui șir de drepturi ale cetățenilor confințite cît în legislația europeană, atît și în diferite acte internaționale pe care Romînia le-a ratificat. La concret, pot menționa așa exemple ca refuzul neîntemeiat de a înregistra asociația culturală “Garda Secuiască”, persecutarea membrilor fondatori ai acesteia, lichidarea abuzivă a Asociației obștești “Comunitatea moldovenilor” din Romînia și persecutarea membrilor fondatori ai acestei, precum și alte cazuri. … și ne oprim aici.  (poate fi citit integral la: http://www.nationaldemocrat.org/?p=511)

Acțiune de solidaritate a „moldoveniștilor” cu mitingurile de susținere a autonomiei Ținutului Secuiesc

Frăția extremiștilor: maghiarii de la HVIM, înfrățiți cu antiromânii moldoveniști din Republica Moldova un „moldovenist” membru MND în fața Ambasadei României

Mai multe pe site-ul dușmanilor declarați ai Statului Român – http://www.nationaldemocrat.org/?p=442

Sovinul CSIBI BARNA s-a mutat in Ucraina si crede ca “Tinutul Secuiesc” va obtine independenta cu ajutorul Rusiei

Csibi Barna, maghiarul cunoscut pentru militantismul sau pus in slujba obtinerii autonomiei Tinutului Secuiesc, dar si pentru faptul ca a spanzurat o papusa care-l intruchipa pe Avram Iancu, s-a stabilit in Ucraina, unde e de partea insurgentilor pro-rusi din estul tarii.

„Daca tu esti sincer cu tine si te uiti in jur, Vladimir Putin este singurul care sustine acest drept (autonomie teritoriala – n.red.) Eu cred ceea ce vad si tu faci acelasi lucru. Si eu vad ca Rusia respecta dreptul la autodeterminare a Donetkului sau Luganskului”, a povestit Csibi Barna intr-un interviu pentru RISE Project.

Csibi Barna s-a aratat dezamagit ca Rusia nu intervine pentru insurgentii din estul Ucrainei, pentru a-i ajuta sa obtina independenta.

Cum a ajuns Rusia cu „proiectul Moldova mare” până la Pungești (Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești) așa cum au fost dezvăluite de inliniedreaptă.ro

prima parte: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești
partea 3: Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești (3). Faza pe ONG-uri

Motto: ”O escaladare a mișcărilor naționale maghiare și moldovenești din Romînia va dinamita din interior statul român, iar cei de la Cotroceni înțeleg perfect acest lucru.”(Asociația “Eu sunt Moldovan. Eu grăiesc moldovenește”)

Apariția la Pungești a steagului separatiștilor „molodoveniști” din Basarabia, cel cu cap de bour pe fond roșu, nu este deloc întâmplătoare. Una dintre organizațiile „moldoveniste” pomenite în articolul Implicarea Rusiei în protestele de la Pungești, “Patrioții Moldovei” (scris în chirilice), confirmă că la protestele de la Pungești au fost prezenți „mii de oameni din întreaga Moldovă”. Prin „întreaga Moldovă”, ei înțeleg „Moldova Mare”, Republica Moldova unită cu Moldova românească, până la Carpați. Nici flash mob-urile organizate la Chișinău, împotriva exploatării de la Roșia Montană, de către Anatol Prohnițchi, colonel sovietic și șef al bodyguarzilor fostului președinte comunist Voronin, nu sunt deloc întâmplătoare. „Ortodocșii” basarabeni, „apărători ai credinței”, „tradiției” etc, au format cu Partidul Comuniștilor din Repulica Moldova o strânsă alianță ce se opune unirii cu România și promovează interesele Rusiei în RM și, vizibil începând cu protestul de la Pungești, în România.

Ivan Muntean, cel cu steagul cu cap de bour din fruntea coloanei, separatist și apărător al Moldovei „ortodoxe” de imperialismul românesc, la un marș al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova.

„Moldova Mare”- un proiect sovietic scos de la naftalină (inliniedreaptă.ro /27 octombrie 2013) 

Provocarea de la Pungești (27 octombrie 2013) este o acțiune menită să creeze o nemulțumire locală, să o amplifice până la paroxism, iar pe baza acestei “lupte de eliberare împotriva opresorilor” să se creeze cel puțin o identitate separatistă regională, dacă una cu pretenții „etnice” nu se poate, cel puțin în România. Anexarea teritoriilor românești a fost mereu o obsesie a URSS și a cozilor sale de topor din RSS Moldovenească. În 1944, Partidul Comunist din RSS Moldovenească a depus un memoriu la cabinetul lui Stalin prin care cerea eliberarea de sub jugul capitaliștilor români a Moldovei, până la Carpați, pentru a fi reunită cu RSS Moldovenească, precum și a “străvechiului pământ ucrainean Marmoroșcina” (Maramureș) – “RSS Moldovenească în epoca stalinistă” (Valeriu Pasat). Siguranța națională a României este asigurată de apartenența sa la NATO, motiv pentru care asemenea măsuri active ale Kremlinului pot părea fantasmagorice în prezent, dar imperiile gândesc întotdeauna pe termen lung. Separatiștii comuniști moldovenești găsesc proiectul “fezabil”, așa cum voi încerca să arăt mai jos. Chiar dacă scopul final nu este atins și nu se reușește crearea unei identități regionale sau dezmembrarea României, destabilizarea unui stat NATO și rival Moscovei din regiune, atât în ce privește politica energetică, precum și în cea referitoare la Republica Moldova, este binevenită.

Steagul cu cap de bour, simbol confiscat și folosit în prezent în Republica Moldova doar de grupurile moldovenist-filoruse, nu a apărut întâmplător în mulțime, un indiciu clar fiind faptul că principalul instigator și propagandist al protestelor este Lucian (Luciu) Timofticiuc, susținător al separatismului moldovenist de inspirație sovieto-eurasiatică în România și șef al publicației vasluiene “Vremea Nouă”.

În 2007, în plină dictatură comunistă la Chișinău, Timofticiuc și încă doi indivizi, Marian Russo și Claudiu Alexa (decedat între timp) înființează „Comunitatea Moldovenilor din România”, în continuarea eforturilor sovietice de a crea un „popor moldovenesc” diferit de poporul roman, popor care vorbește “limba moldovenească”. Scopul este atât consolidarea artificialei identități “moldovenești” în Republica Moldova cât și emiterea de pretenții teritoriale față de România… intergal aici:http://inliniedreapta.net/implicarea-rusiei-in-protestele-de-la-pungesti-2-proiectul-moldova-mare/

Se face lumina treptat, in legatura cu diversionistii care au provocat luptele interetnice din 19-21 martie 1990 de la Târgu-Mureș ! VIDEO

Se face lumină, încetul cu încetul, asupra evenimentelor dramatice din 20 martie 1990, de la Târgu-Mureș !

Despre evenimentele dramatice, sângeroase, un început de minirăzboi civil, din 20 martie 1990, de la Târgu-Mureș, s-a scris. Dar niciodată suficient, uneori prea departe de adevăr și de o abordare obiectivă, din păcate.

Tocmai de aceea, în numărul 12, anul III, 2012, în prestigioasa revistă „Vitralii (Lumini și Umbre)” a veteranilor din Serviciile Române de Informații, renumitul istoric dr. Alex Mihai Stoenescu vine cu o nouă contribuție la cunoașterea adevărului, prin articolul „Tulburările etnice de la Târgu-Mureș (19-20 martie 1990)”, apelând la documente din arhive, asupra cărora nu poate exista nici cel mai mic dubiu, proiectând o rază de lumină asupra evenimentelor de atunci, „printre cele mai deformate mediatic și istoric în ultimii 20 de ani”.

Secvențele filmate și difuzate, în acele zile, de televiziunile occidentale, la comandă, au falsificat o realitate dramatică, evenimentele șocante și dure, privind manifestațiile maghiare premergătoare, din 28 și 29 ianuarie, recurgând doar la simplificări, preferând să aleagă doar „instantaneul” și „fragmentul”.

Astfel, o mișcare iredentistă maghiară din Transilvania, care s-a finalizat dramatic, prin evenimentele violente de la Târgu-Mureș, din 20 martie 1990, a rămas premeditat izolată într-o singură secvență: lovirea, cu bestialitate, a românului român Mihăilă Cofar, de mai mulți agresori unguri, prezentată Europei și lumii invers, de către televiziunile occidentale. „Ungurul cu jerseu verde”, lovit cu barbarie, cu o pornire criminală de-a dreptul, nu era studentul maghiar, cum trâmbița mass-media ungară, și, preluând, cea occidentală, ci țăranul român Mihăilă Cofar.

Așa s-a plimbat prin Europa și prin lume,…

…cu pașaport fals, acea cutremurătoare imagine! „În realitate, la acel deznodământ dramatic s-a ajuns ca urmare a unei lungi perioade de pregătire (a conflictului de către iredentiștii maghiari – n.a.), urmată de o insistentă căutare a situației conflictuale.”
O furibundă campanie de segregare teritorială în Transilvania, sprijinită, deopotrivă, de „grupurile revizioniste ale lobby-ului maghiar din Occident”, colaborând strâns cu „administrația oficială a Ungariei”, a condus la „redeschiderea internațională a Dosarului Trianon”, oful unguresc de după 1 Decembrie 1918. „Problema încorporării Transilvaniei nu putea fi deschisă atunci printr-un conflict militar, calea aleasă fiind provocarea unei crize etnice, care să profite de toate slăbiciunile Statului Român”: o putere provizorie debilă, la sfârșitul lui decembrie 1989, și, în timpul care va urma, o armată dezorganizată, premeditat, un serviciu secret, tot intenționat destructurat, „și o națiune total derutată”.

Pe acest fond au loc declarații și numeroase activități iredentiste, extremiste, șovine. Exploatând dorința de autonomie „a unor lideri maghiari din România”, reluând campania antiromânească de pe timpul lui Ceaușescu, dinainte de evenimentele din decembrie 1989, Ungaria profită, în diversiunile ei, și de faptul că „acțiunea iredentistă din Transilvania era favorizată de abandonarea, de către CFSN, a problemei naționale, pornind de la ideea falsă că (…) problema care întreținea conflictul maghiaroromân de un mileniu a dispărut”.
Dispariția autorității statului a constituit fondul care a favorizat evenimentele de la Târgu-Mureș.

Tokes Laszlo, Kiraly Karoly (viitor vicepreședinte!) și Domokos Geza au fost cooptați în CFSN (Consiliul Frontului Salvării Naționale). Comunicatul CFSN, din 25 decembrie 1989, este citit la Radioteleviziune de Virgil Măgureanu, stipulând toate drepturile minorităților.

În Decretul-lege nr. 2, din 27 decembrie 1989, „primul act oficial prin care CFSN prelua puterea în stat, erau stabilite numele țării, forma de guvernământ – republică – și drapelul”. Dar, „nu se decreta nimic în privința suveranității, independenței, integrității teritoriale a statului”.

O simplă scăpare să fie? Ciudat, Kiraly Karoly este numit în funcția de vicepreședinte al CFSN și în cea de șef al Comisiei pentru Minorități Naționale, funcții înalte pentru cel care, „în afara pornirii șovine, destituit de Ceaușescu din funcția de înalt demnitar comunist, inclusiv din cea de membru al CPEx., nu avea niciun merit real”. „Fostul președinte Emil Constantinescu îl plasează în categoria celor «proveniți din zona controlată de KGB-GRU».”

Astfel, oare, să se explice „aducerea lui de către Ion Iliescu la conducerea provizorie a statului”? Se știe că între cei doi existau vechi legături din perioada tinereții, „când erau amândoi în conducerea UTM”. În naivitatea lui, în discursul de Anul Nou, Ion Iliescu se referea la „condițiile optime” acordate minorităților, pentru înlăturarea „tuturor surselor de tensiuni și neînțelegeri, pentru o conlucrare cu adevărat frățească”.

Chiar să nu fi avut Ion Iliescu informații despre tensiunile interetnice din Ardeal? N-am crede! Nu peste mult timp, la 25 ianuarie 1990, Ion Iliescu „va semnala public că, în Transilvania, se dezvoltă o acțiune iredentistă”. „În ultimele zile, ni se semnalează – spunea el – multe fenomene îngrijorătoare din unele județe din Transilvania, privind tendința de separatism, care provoacă tensiuni și conflicte între cetățenii români și cei de naționalitate maghiară.” Să nu fi știut el, Ion Iliescu, nimic despre intrigile lui Kiraly Karoly?
După demersurile din 22 decembrie, la doar trei zile, la 25 decembrie 1989, se constituie, la București, Comitetul Executiv Provizoriu al UDMR, care lansează un apel pentru „păstrarea tradițiilor, a limbii și culturii, prin realizarea autonomiei în interiorul granițelor țării”.

Era 25 decembrie 1989!  Ziua de Crăciun. (Zi în care soții Ceaușescu erau ciuruiți de gloanțele automatelor Kalasnikov la zidul cazărmii din Târgoviște!) Președinte al UDMR „este ales scriitorul Domokos Geza, fost membru supleant al CC al PCR”.

UDMR s-a format „exclusiv pe criteriul etnic, nu pe baza Decretului lege din 31 decembrie 1989, privind înregistrarea și funcționarea partidelor politice, ci, curios, pe baza vechii legi a fundațiilor și asociațiilor din 1921”. UDMR făcea excepție! Deci, UDMR era „o coaliție formată din șase asociații neguvernamentale și trei partide, cu personalitate juridică distinctă”.

„Pătrunderile sale în toate Parlamentele României, din 1990 și până astăzi, s-au făcut ilegal, prin încălcarea prevederilor legilor electorale, care stabileau procentul de 8% pentru coaliții!” „Slăbiciunea Justiției române și lașitatea partidelor” au făcut posibil acest lucru! Primul „semnal al declanșării tulburărilor etnice din Transilvania îl dă Agenția sovietică TASS, considerând incidentele de la Timișoara, din 16 decembrie 1989, „o revoltă a minorității maghiare”, conform „unui plan de distrugere sistematică a autorității Statului Român în acel județ”.

Plutonierul Alexandru Coprean, din Căpâlnița (Harghita), suferă grave vătămări corporale, plutonierul Gabi Dănilă, șeful postului de poliție Zetea (Harghita), a fost ucis, prin înjunghiere, lovituri în cap și împușcare. Aceeași tragică soartă au avut-o ofițerul Aurel Agache și alți români! Au loc incitări, mitinguri ad-hoc, acțiuni virulente, sunt scandate lozinci cu caracter naționalist-iredentist și antiromânesc: „Moarte valahilor!”, „Horthy! Horthy!”, „Ardealul la Ungaria!”, „Acum ori niciodată!” etc..

La toate acestea se adaugă „participarea activă, în procesul derulării evenimentelor, a unor persoane stabilite, ilegal, în Ungaria”, revenite în țară, „pregătite pentru a desfășura acțiuni antiromânești”, ca instigatori.

Se constituie „grupuri de inițiativă”, cu scopul „secesiunii unei părți din Transilvania”; la Sfântu-Gheorghe, se întocmește chiar un memorandum „de alipire a Ardealului la R. Ungară”, este întocmită chiar și o platformăprogram, cerându-se aceeași „alipire la Ungaria”.

Scopul? Provocarea unor tulburări etnice, segregaționiste, activități extremist-revizioniste, „distrugerea autorității statale în Transilvania”, ruperea ei din trupul Țării-mamă! Din păcate, liderii români ai puterii momentului au uitat de responsabilitatea lor pentru „apărarea suveranității, independenței și integrității teritoriale ale României”!

Totul, printr-un abandon al structurilor statului, de care a profitat, din plin, iredentismul unguresc.
Încă din după-amiaza zilei de 22 decembrie 1989, se trece la constituirea Consiliului Municipal Târgu- Mureș al FSN, președinte – col. ing. Ioan Judea. Președinte al Consiliului Județean Mureș al FSN este Kiraly Karoly, iar vicepreședinte Kincses Elod.

Echipe de jurnaliști maghiari și occidentali se flendureau prin Târgu- Mureș, vânând și inventând „incidente” transformate, imediat, în știri de presă, uneori cu imagini, publicate în aceeași seară sau a doua zi, în presa din Ungaria, preluate apoi de agențiile internaționale. Fantasmagoria devenea dominantă! „În Transilvania – susțineau ei -, autoritățile române au militarizat zona și amenință (uneori și atacă!) minoritatea maghiară de 2,5 milioane de suflete.” De unde 2,5 milioane de maghiari? Ce armată românească i-a atacat? Tăcere! Diversiune. Imagini, în mass-media europeană, cu coloane militare, cu blindate staționate! Vâlvătaie în presa de la Budapesta despre situația din Band, unde „grupuri de români fac măcel”! De fapt, românii de acolo, nu ungurii, au fost agresați! Diversiunea era pusă la cale de „o echipă a televiziunii maghiare, de Agenția Reuters și de jurnaliști ai unor cotidiene finlandeze”.

Comunicând Bucureștilor că nu va trimite trupe la Band, col. Ioan Judea constată, cu surprindere, că, numai după câteva minute, este sunat de generalul Militaru: „Aici, la Consiliul Provizoriu al Frontului Salvării Naționale – se răstea el -, se discută că la Band este război civil, armata trage în manifestanți!”.

Așa circulau „știrile” dinainte confecționate.

Separatiștii maghiari, „în frunte cu Kiraly Karoly și Kincses Elod, constituie un grup de inițiativă pentru întocmirea unui memorandum privind reînființarea Regiunii Autonome Maghiare, cu capitala la Târgu- Mureș”, unde Kiraly Karoly a fost, până în 1965, prim-secretar UTM, fiind și membru al CC al UTM.

Este chemat, de vechiul său prieten, Ion Iliescu, la București, acesta aducând cu el și memorandumul, care va fi „aprobat verbal” de Ion Iliescu, șeful FSN, cu toate formulările extremiste ale documentului. Un „document” care, într-un fel, completa „știrile despre militarizarea Transilvaniei, pentru a masacra minoritatea maghiară”.

Pe acest fond, iredentiștii maghiari militau pentru școli separate, pentru a-i despărți pe elevii și studenții maghiari de colegii români, inscripționări în limba maghiară, epurarea etnică a românilor din consiliile locale provizorii, declanșând conflicte în organizațiile FSN, mai ales după eliminarea ofițerilor Armatei Române.

Diversiunea etnică se intensifică. Este publicat manifestul organizației UDMR Mureș – „Aici și acum!” („Itt es most!”) :

„1. Separarea învățământului de la grădiniță până la universități;

2. Separarea instituțiilor de cultură și științifice;

3. Limba maghiară, limba oficială în toate localitățile unde ungurii sunt majoritari;

4. Scrierea bilingvă a localităților și a reclamelor unde locuiesc peste 10 la sută unguri;

5. Preluarea în administrație și folosință separată a tuturor imobilelor construite în perioada dominației austro-ungare;

6. Alegerea sau numirea în organele puterii politice legiuitoare, executive și judecătorești a cadrelor conducătoare în raport cu proporția minorității maghiare; conducătorii acestor colective să cunoască limba maghiară, vorbit și scris;

7. Instituirea Ministerului Minorităților, cu toată rețeaua de subordonare până la localități unde locuiesc unguri”. Porunci ungurești! În fața acestui document, denumit „Cele 7 porunci ale conducerii maghiare”, multiplicat și răspândit sub formă de manifest, „lipsiți de orice protecție din partea statului și abandonați de autoritatea centrală, românii din marile centre urbane ale Transilvaniei au început să se organizeze singuri”, mai ales în jurul reprezentanților Armatei Române.
Astfel, la 8 februarie 1990, în Sala Polivalentă din Târgu-Mureș, se constituie Uniunea Națională „Vatra Românească”, cea de care, la 20 martie 1990, se va spulbera valul iredentist maghiar.

Organizație de apărare civilă a românilor din Transilvania, în contextul distrugerii autorității statului național unitar și al abandonării lor de către noua conducere de la București, Uniunea Națională „Vatra Românească” însemna și devenea o reacție de autoapărare a celor „părăsiți de Guvernul român” împotriva „deplinei maghiarizări a zonei central-estice a Transilvaniei, a distrugerii statului național unitar român și a încercărilor de alipire a unor părți ale lui la Ungaria”.

Are loc o escaladare a tensiunilor în zonă, UDMR încălcând orice înțelegere stabilită. Printr-o diversiune grosolană, printr-un ordin al ministrului Învățământului, ministru adjunct fiind Palfi Attila, „semnat de ministrul Mihai Sora, clasele cu predare în limba română de la Liceul Bolyai erau mutate în localul Institutului de Subingineri, local ocupat deja”. Prin jocul dublu al UDMR, elevii și profesorii români erau aruncați în stradă!

Abandonul românilor din Transilvania, tendințele de separatism din Ardeal, au constituit „atmosfera de fond a violențelor care au izbucnit la 20 martie 1990”.

De sărbătoarea Ungariei, la 15 martie, 10.000 de turiști unguri, dirijați de UDMR, pătrund în Ardeal, „la Satu-Mare, Oradea, Cluj, Târgu-Mureș, Harghita, Covasna și Timișoara”, încălcându-se prevederile legale, transformându-se într-o manifestație antiromânească, prin scandările unor lozinci: „Moarte românilor!”, „Ardealul la Ungaria!”, „Horthy, Horthy !”.

Statuile lui Avram Iancu și Nicolae Bălcescu sunt profanate ! „Între 17 și 19 martie 1990, în mai multe orașe din Transilvania sunt răspândite manifeste prin care maghiarii cer reînființarea Regiunii Autonome Maghiare, structură teritorială înființată, arbitrar, de Stalin… integral pe https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/tg-mures)

Citește și episoadele anterioare:

Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (2) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare”

Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (1) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare”

Publicat de SORIN DIACONESCU – romaniabreakingnews.ro

 

 

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

  • […] Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (3) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentism… Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (2) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare” Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (1) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare” BREAKING NEWS. ATENTAT TERORIST LA COVASNA, DEJUCAT DE DIICOT. DISPOZITIVUL EXPLOZIBIL URMA SĂ FACĂ ZECI DE MORȚI LA PARADA MILITARĂ DE 1 DECEMBRIE DIN TÂRGUL SECUIESC VIDEO / 1 DECEMBRIE 2015 – PARADA MILITARĂ DE LA BUCUREȘTI ALERTĂ ANTITERORISTĂ ÎN BULGARIA! Dispozitiv exploziv semnalat la aeroportul din Sofia. Alarma s-a dovedit a fi falsă La mulți ani români! Trăiască România! Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă! Viața și puterea noastră stau în Unire! Home Informare Exclusiv Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (2) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare” […]

  • […] Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (3) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentism… Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (2) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare” Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (1) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare” BREAKING NEWS. ATENTAT TERORIST LA COVASNA, DEJUCAT DE DIICOT. DISPOZITIVUL EXPLOZIBIL URMA SĂ FACĂ ZECI DE MORȚI LA PARADA MILITARĂ DE 1 DECEMBRIE DIN TÂRGUL SECUIESC VIDEO / 1 DECEMBRIE 2015 – PARADA MILITARĂ DE LA BUCUREȘTI ALERTĂ ANTITERORISTĂ ÎN BULGARIA! Dispozitiv exploziv semnalat la aeroportul din Sofia. Alarma s-a dovedit a fi falsă La mulți ani români! Trăiască România! Existența unui popor nu se discută, ci se afirmă! Viața și puterea noastră stau în Unire! Home Informare Exclusiv Exclusiv! Să ne cunoaștem (IN)AMICII! (1) Incursiune printr-o diversiune culturală a iredentismului maghiar în R. Moldova cu conexiuni HVIM și „Moldova mare” […]

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: