ROMÂNIA BREAKING NEWS

Festival nationalist ANTIROMANESC ÎN UNGARIA! Printre participanti si “moldovenistii” basarabeni (rusofoni) FOTO

Festival nationalist ANTIROMANESC ÎN UNGARIA! Printre participanti si “moldovenistii” basarabeni (rusofoni) FOTO

Legăturile dintre “patrioții moldoveniști” din Basarabia și organizațiile naționaliste șovine și iredentiste din Ungaria, Bulgaria și Croația sunt din ce în ce mai accentuate în ultima vreme. Cel mai recent eveniment care demonstrează această tendință de apropiere dintre adepții formării “Moldovei Mari”, prin ruperea de teritorii din estul României, și formațiunile revizioniste din proximitatea țării noastre, este festivalul identitar “Magyar Sziget” organizat anual de Mișcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM) din Ungaria. Festivalul naționalist, unul din cele mai mari de acest fel din Europa, a inclus concerte, conferințe, întreceri sportive, proiecții de film și dezbateri politice. 

La întrunirea de săptămâna trecută din orășelul Veroce din Ungaria au participat pe lângă delegațiile din Bulgaria (Mișcarea Națională Bulgară – VMRO), Croația (Partidul Pur al Drepturilor Croaților – HCSP), Polonia (Tineretul Polonez – MW), Suedia (Tineretul Nordic – NU), Flandra (Avanpostul – Voorpost), Italia(Forța Nouă) și Mișcarea Național Democrată (MND), o organizație din Basarabia care susține că moldovenii sunt o națiune de sine stătătoare, diferită de români, atât etnic cât și cultural. Deasemenea au fost prezenți și membri ai partidului parlamentar Alianța Tinerilor de Dreapta – Mișcarea pentru o Ungarie mai bună(Jobbik). 

Vona Gabor – liderul Jobbik, vorbind participanților de la Magyar Sziget

Ca un fapt inedit, printre organizațiile cu care radicalii unguri au legături strânse se numără și Forța Nouă (FN) din Italia. Practic unele filiale ale FN (mai ales din nord) au legături cu revizioniștii de la HVIM în timp ce altele (mai ales din sud) întrețin relații strânse de colaborare cu românii de la Noua Dreaptă.

Caracterul antiromânesc al evenimentului de săptămâna trecută a fost evident prin afișarea mai multor steaguri ale așa-zisului “Ținut secuiesc” și hărți ale “Ungariei Mari”, dar și prin participare unor organizații ostile României și care militează deschis pentru dezmembrarea teritorială (bulgarii de la VMRO, moldoveniștii de la MND și maghiarii de la HVIM și JOBBIK). Alături de aceștia au participat și șovinii croați de la la HCSP, care se declară inamicii statului sârb. Mai mult, printre formațiile care au concertat s-a numărat șiKarpathia, care este interzisă în Slovacia tocmai din cauza câtecelor instigatoare. În anii trecuți, ungurii au concertat de mai multe ori și în Transilvania, declarând nu o dată că “Aici e Ardealul! România e mai încolo!”.

Într-un comunicat de presă, emis în limba română dar cu numeroase greșeli gramaticale, reprezentanții Mișcării Național-Democrate susțin că “în cadrul festivalului, delegația moldovenească a avut posibilitatea, de a fortifica relațiile de prietenie mai vechi și de a pune temelia unor relații noi cu organizațiile naționaliste din Europa”. “Cabana împodobită cu drapelele Moldovei și Mișcării Național Democrate a devenit un loc preferat pentru dezbateri și reuniuni ale reprezentanților diferitor organizații naționaliste din Europa întreagă”, mai arată liderii MND.

Moldovenismul este un concept etno-cultural menit să faciliteze procesul de rusificare al populației române dintre Prut și Nistru pe principiul „Divide et impera” (dezbină și stăpânește). Acest curent susține că moldovenii sunt o etnie separată, diferită de români. 

Sursa: FrontPress.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

2 Comments

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: