ROMÂNIA BREAKING NEWS

Alianta intre MOLDOVENISTI si extremistii UNGURI: “Romania NU a existat pe parcursul istoriei”

Alianta intre MOLDOVENISTI si extremistii UNGURI: “Romania NU a existat pe parcursul istoriei”

Alianța între moldoveniști și radicalii unguri se manifestă tot mai deschis în ultimii ani. La început au fost afișe de solidaritate cu “Ținutul secuiesc” în Republica Moldova iar apoi au urmat vizite reciproce. Propaganda anti-românească a continuat prin strângerea legăturilor dintre Mișcarea Național Democrată(MND), o organizație care susține că moldovenii sunt o națiune de sine stătătoare, și organizațiile revizioniste din Bulgaria și Ungaria.

Într-un interviu acordat recent unui portal de știri administrat de cei de la MND, Toroczkai Laszlo, liderul Mișcării tinerilor maghiari din cele 64 de comitate (HVIM), a susținut o serie de atacuri la adresa României, promovând destrămarea statală a țării noastre și refacerea Ungariei Mari.

Acesta s-a lăudat că organizația sa, împreună cu partidul Jobbik, reprezintă a treia putere politică în Ungaria, conform voturilor exprimate de maghiari la ultimele alegeri. Deasemenea, el a acuzat România, Serbia și Slovacia de faptul că “suprimă” minoritatea ungurească. “Eu cred că majoritatea secuilor și reprezentanții celorlalte grupuri etnice ungurești din România doresc să fie liberi, la fel ca majoritatea maghiarilor care locuiesc în Serbia și Slovacia, deoarece aceste state suprimă minoritatea ungurească”, afrimă Toroczkai Laszlo.

Atacurile au continuat prin afirmații care contestă chiar dreptul istoric al existenței statale a României. “România nu este un stat tradițional. La fel și Slovacia. România și Slovacia nu au existat niciodată în istorie. Eu nu sunt șovin, deci nu urăsc românii. Însă ei trebuie să înțeleagă că statele naționale și tradiționale sunt trei, și anume: Moldova, Transilvania și Valahia”, consideră liderul HVIM.

Acesta a mai declarat că HVIM are legături cu diverse organizații naționaliste europene din Polonia, Croația, Germania, Flandra (Belgia), Spania, Anglia, Suedia sau Franța. Acum HVIM, prin vocea liderului formațiunii, dorește și o coagulare a relațiilor cu “moldovenii”. Toroczkai Laszlo a mai declarat că este determinat în acest sens și de faptul că soția sa este din Iași.

Ca un fapt inedit, printre organizațiile cu care radicalii unguri au legături strânse se numără și Forța Nouă(FN) din Italia. Practic unele filiale ale FN (mai ales din nord) au legături cu revizioniștii de la HVIM în timp ce altele (mai ales din sud) întrețin relații strânse de colaborare cu românii de la Noua Dreaptă.

În încheierea interviului, Toroczkai Laszlo a afirmat că moldovenii sunt “vecinii” ungurilor, o aluzie directă la destrămarea României prin realizarea “Moldovei Mari” și a “Ungariei Mari”.

Separatiștii maghiari au inițiat de mai mulți ani legături cu forțele “moldoveniste” și “stataliste” din Republica Moldova, sau cu reprezentanții separatismului găgăuz, care au identificat în românism și în mișcarea unionistă niște dușmani comuni.

“Mișcarea tinerilor maghiari din cele 64 de comitate” (referire la împărțirea teritorial-administrativă a Ungariei Mari) a fost înființată în anul 2001 în Ungaria de către șovinul ungur, Toroczkai Laszlo. Organizația are filiale active și în România, în unele localități din Ardeal unde populația maghiară alcătuiește un procent important din totalul populației.

Moldovenismul este un concept etno-cultural menit să faciliteze procesul de rusificare al populației române dintre Prut și Nistru pe principiul „Divide et impera” (dezbină și stăpânește). Acest curent susține că moldovenii sunt o etnie separată, diferită de români.

 Sursa: FrontPress.ro

Opiniile exprimate în aceast articol aparţin autorului şi nu reflectă neapărat poziţia portalului de presă romaniabreakingnews.ro, cu excepția celor publicate direct pe contul de autor al Redacţiei ROMÂNIA BREAKING NEWS. Responsabilitatea juridică a informațiilor publicate revine în întregime autorului. Persoanele juridice și fizice menționate în articol care consideră că prin cele publicate le-au fost lezate drepturile și imaginea publică în mod nejustificat, au posibilitatea de a se apăra prin solicitarea dreptului la replică la adresa de email: replica [at] romaniabreakingnews.ro Preluarea articolelor de pe romaniabreakingnews.ro se poate realizeaza în limita maximă a 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației cu indicarea și linkul direct către sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu Redacția ROMÂNIA BREAKING NEWS - RBN Press.

4 Comments

Părerea dumneavoastră contează! Scrieți mai jos comentariul: